batu caves stepping

last week aku gi batu caves walking, tak leh panggil climbing kene panggil stepping over 272 steps.

oklah duration naik within 10 minutes - non stop and turn balik 10 minutes jugak k.so sbab tak lah teruk sangat, so spend la a few minutes within the temples k. just appreciate other people holly place. so total duration melepak kat batu caves hanya lah 30 min sahaja.

if nak lepak lebih lama dah tak perlu sangat pun. paling maximum dalam 1 hour anda boleh menikmati scenary batu caves k. fitness level yang diperlukan oklah for beginner cam haku ni. special scenary adalah boleh belajar culture orang india, they work really hard to convey their prayers to their god. if kita step the tangga by kaki, they all step by lutut jer tau. determination yang hebat. salute them on that.

oklah. at least when my foreigner friends tanye. dah pernah gi batu caves? i kan cakap i dah pernah. cewah...(sapalah kawan foreigner ko)..haha

p/s - next plan bukit tabur, melawati ..and gunung angsi N9

aku akan grade lagi lar

aku akan grade lagi lar..grade per lagi?? grade master lah pulak kunonya.
tak sangka perit jerit aku selama 2 tahun ini telah berlalu, aku takkan ada lagi weekand classes and aku takkan ada excuse lagi nak cakap pada teman-teman yang aku sibuk. walhal aku lagi free and available...hehe

masakan masa ku study pun aku free dan ada masa untuk beronggeng ria. apantah lagi bila aku sudah de kekosongan ini. aku habiskan semua hinggal final thesis pada minggu pertama december, agak mencabar dan menyusahkan untuk persiapan akhir thesis aku, terpaksa turun ke jb berkampung selama 3 hr di utm skudai dan tak tidur2x selama 2 malam untuk finalized komen thesis and final submit. on the way balik kL memang aku tidur sokmo. terima kasih tu my parents and siblings 2 orang yg sudi menemani haku ke jb ye.

aku tetap tak percaya, tapi ini kenyataan. aku akan ada transkrip master degree jika tiada masalah pada bulan mac ini. dgn syarat mesti settle kan hutang aku sebelum january ni. kalo dok aku konvo bulan lapan la...lambat sangat lah kan. susah lah nak wat life transition ahaha...aku shj paham.

next plan...active dalam rockensteiners and preparation for mount kinabalu climbing. lambat lagi tapi kene start dr skang. dan wat cardio selama 2 minggu.

p/s ; nak kene wat pedometer, 10000 steps per day. another life objective for next week. jgn lupa untuk menonton malaysia lwn indonesia tonight.

it must be those guys

aku sedang dalam mood untuk update blog, dah tade mood nak update especially part upload pic semenjak facebook medium membenarkan tag function. since that, nak tengok pic silalah rujuk ke my facebook or kekadang my tag photos since haku pun malas upload pic. datang mood rajin, rajinlah daku.

well, aku ada alumni ump makan-makan tak formal di seoul garden last saturday at OU. sangat best since aku kempunan giler nak makan kimchi sejak mr hazaruddin a.k.a polaris kononya pandai buat kimchi. so terliur lah aku nak makan radish jeruk dan akhirnya aku mendapatnya di seoul garden and seriusly aku rasa sedap sangat, plan nak pergi lagi with my mom sahaja.

to be honest, it must be those guys. haha kalo ikutkan kudrat memang dah tak mampu aku nak drive ker OU tu, that day siang ada amazing race di FRIM kepong, syukran dapat no 3 selepas berhempas pulas dekat 3 jam lebih didalam hutan yang besar tu. good team work yg membolehkan kami mendapat 3rd place, rasa berbaloi2x dapat gak sekali hamper dari HLA, kalo boling sure kalah, tapi since it is outdoor adalah advantage sikit to myself. cettt konon pandai sangatlah aku outdoor activity ni.

ceritanya, kalo tak kerana my favourite koreiv team member and the only along. tak denya aku nak dtg. terlalu letih jam 630 ptg br dapat bangun untuk bersiap ke OU. drive memang caca merba sebab terlalu mengantuk. tapi duduk bersamanya dan gelak sesungguh sampai lupa diri ini letih, dan can stand still till 1am. tp mr botak transwater/ungu faiza/bendahari tak dapat dtg, memang kempunan nak bersama korang. cewahh..hopefully kita akan dapat masa lagi untuk berkumpul bersama serentak, always tak cukup korum.

but life mesti diteruskan, with or without u guys. please seek for your own happiness k.

p/s - betul kata orang kalo benci nanti suka, jadi janganlah membenci orag sangat, buat tak peduli sahaja. hehe

plan to mount kk

teringin nak climbing mount kinabalu, actually ni adalah azam 2010 tetapi gagal sebab tak yakin dapat pergi dan rasa tak seronok jika pergi dengan scale group yang kecil. selepas teruja denga opismate yang pergi redah sahaja dan last minute berjaya menjejaki gunung kinabalu. maka haku pun terover poyo excited. akhirnya within 2 weeks aku berjaya get the team member and alhamdulillah the team consist of person yang memang haku nak ada bersama-sama dengan i mengejar impiian sendiri. thank u uols kerana sudi untuk bersama menunaikan impian yang tak seberapa ini.

sejak dulu climbing adalah one of my favourite activity, just kekadang takde team/member yang best yang nak follow or nak di ikuti. haku bukanlah kaki climbing tapi kaki buat apa saja. masih banyak lagi list dalam hidup yang ingin dibuat seperti bungee jump, paragliding, extrem water rafting, diving, excessive workout nk jadi jilian micheal, siapa JM sila cari sendirik, europe backpackers, jejak every island in malaysia and backpacker within malaysia by public transport..haha macam-macam lagi..(jadi artis jer not in the list, please see urself in the mirror 1st). tapi supporter/follower tegar Faizal tahir (ft) sedang giat dijalankan, cewah.

so aku dah de team 13 orang, hopefully semuanya dapat workout secara peribadi dengan giatnya. kerana aku dah mula workout just to prepare my self for kinabalu next year may 2011. banyakkan cardio workout ok. selamat berjuang to my team member k.

p/s- sdgn kronik wat thesis, just need some air to express things i love. actually i nak sangat pg beijing, need to find an handsome chinese guy to accompany me there huhu..anyone?

just a few more step

alahi, sikit sajer lagi untuk menghabiskan study ini, tak sangka lagi sebab dah nak masuk 2 tahun berlalu sejak aku mula menjejakkan kaki belajar di utm kl pada tahun 2008. di sana aku mengenali rerakan satu malaysia hehe bermakna berlainan bangsa dan agama and suka help each other. aku tak lah ingin menggunakan tema satu malaysia, tapi ianya seakan menjadi satu trademark untuk menterjemahkan kepelbagaian bangsa di malaysia.

thank you, kerana pernah mempertemukan aku dengan rajakumaran, puteri, sabrina, rohaizat, thayalan, raji, albert, low, hidayah, zaki and the rest yang terlibat. nak mention luper plak. mereka adalah engineer dan juga tenaga pengajar yang ada keazaman untuk bersungguh menyiapkan study master dan kerja on the same time, i'm proud with everyone. walaupun ada yang dah grade dahulu tetapi dont't worry kita ada a few steps sahaja untuk habis ni, jgn putus asa dan semoga berjaya di masa hadapan. Semoga friendship ini last forever.

the best part is time makan kita akan bergosip, tentang sesiapa sahaja, pasal kakak, abang, adik, pakwe, girlfriend and bakal boyfriend. haha tema yang sering digunapakai as keyword. mesti aku rindu dgn kekecohan raja and puteri, memang kaki kecoh yang bestlah korang. oklah need to go back for thesis, after thesis update climbing planning next year...wargh nak kena workout lah nampaknya.

p/s - kene kembali ke disiplin mode..oh workout

pasal aku nak exam

entry ini pasal aku nak exam, sbb aku nak exam ni lah aku tak dapat nak buat macam-macam hal, seperti menjadi bongek melayan kerenah kawan-kawan, mencari geng untuk diajak ronggeng or back to nature atau menonton wayang dimana semua cerita best seperti magika aku dah terlepas tengok.

sebab aku exam lah aku stress tahap impak maksima, aku melalui semula kehidupan pemakanan tidak sihat dan cara hidup tidak bagus, tiada lagi healty life, healthy style untuk 4 bulan terakhir 2010 ini. teringat bahawa enty azam baru setiap kali di tulis diwaktu hujung tahun, seperti keadaanya sekarang aku ingin menulis azam baru bg 2011 pula. maka aku telah menjadi lesu, malas, tiada disiplin, caca merba, kesihatan tak menentu, tidak berperwatakan menarik (sblm pun x menarik juga), rasa terabai dan senantiasa ingin tidur kerana aku kurang tidur yang pasti kena asik makan sebab mentelaah buku adalah habit yang harus dielakkan kerana perbuatan tersebut menyebabkan anda kebulur dan perlu makan untuk mengatasinya. Jadi tabiat study ini rupanya buruk.

aku akan exam 28h nov 2010 ini, pada sesi petang jam 230 di utm kl, selepas exam ni maka merdekalah aku diri, jiwa dan segalanya dari seksa menyiapkan master. Aku sungguh tak menduga aku mampu untuk mengatasi masa kritikal dalam hidup aku ketika aku pasrah dalam menyiapkan thesis tapi aku mampu memberikan pembentangan yang terbaik, aku rasa berbunga-bunga sehingga segalanya menjadi senang buat aku selepas kejadian present final thesis. semoga baki-baki terakhir aku yang tinggal 3 minggu ini memberikan keputusan yang baik buat diri aku. kerana aku telah menjadi malas sejak 2 minggu lepas.

sekarang aku ada masalah lain, dimana apa pulak aku nak buat after aku habis master? kerana aku tak mampu memi
kirkan aku tiada benda untuk dilakukan...sedang berfikir untuk mencari kerja part time tapi belum pasti nak buat apa..akan berfikir kemudian hari..tukar kerja kah hahaha...

yang penting kene settlekan yuran UTM, kalo ndak aku tak boleh konvo or amik transkrip ku tu.

p/s - mohon restu dan doa family & kengkawan for my final exam ni k.

under pressure tapi rindulah

serius sekarang aku under pressure, bila under this scheme kerja yang dahulunya kalo dalam mood malas nak buat berbulan-bulan tak jalan tentu boleh siap punya dalam beberapa minggu atau hari pun boleh jadi, itulah akibatnya kalo kita menjadi malas. sekarang masa yang sangat genting buat aku, aku sedang berusaha untuk menyiapkan thesis aku yang tak keruan ini. aku pasrah permintaan aku untuk drop subjek telah ditolak dan akibatnya aku terpaksa meneruskan walaupun aku tidak cukup berpuas hati atas hasil penulisan dan keputusan projek yang aku buat. so within 2 weeks ini aku kene sudahkan balance 25% thesis aku yang tak siap tu, banyak lagi kerjanya sebenarnya, oleh itu aku terpaksa mengambil unpaid leave dalam 2 minggu ini agar dapat quality time yang akan memberi impak terhadap thesis aku, jika aku berjaya melakukannya aku berasa tersangat teruja dan gembira kerana aku bakal grade. Its so amazing...

tatkala aku sangat tak keruan and very tide. aku biasalah mesti merindui kengkawan aku yang giler dan keluarga aku yang tercinta di kampung itu, bila aku stress sahaja asal jumpe mereka ini pasti akan hilanglah stress yang melanda diri ini. terasa sekarang ini ingin terbang mengejar rakan-rakan ku dan bercuti bersama-sama kerana aku sangat buntukan holiday sekarang ini. argh sungguh tak berpuas hati dengan kondisi siri yang tak stabil , kurang tidur dan jadual makan yang sangat spoiled my self, terpaksa makan malam yang agak lewat yer buat beberapa kali di dalam minggu ini. rasa tertekan tak dapat workout untuk bulan ini. segala jadual rosak dan hidup compang camping. semoga segala kesengsaraan ini tamat pada bulan december ini. hanya beberapa minggu sahaja and all of this will over and new chapter begin.

after this, banyak lagi plan vacation akan aku rancang. yeah. enough for tonight expression.
i need to go back in focus. good night. tada..

p/s - hiking mind

kekecewaan

semalam sedang aku bersemangat dalam menyatakan betapanya aku ingin berusaha, tetiba hasil followup dengan SV khabar kurang baik aku terima, katanya aku out of scope jauh tersasar, mungkin ianya tanpa niat. tapi akibat buruknya ditanggung oleh aku sendiri. jika inilah yang berlaku nampaknya aku kena tetap pendirian skg. agar tidak mengambil subjek thesis pada semester ini. aku perlu drop. yeah itu lah keputusannya sekarang. aku tak mampu sudah. harap malam ni aku didatangi mimpi yang dapat memberikan aku jawapan. aku lemas dalam kepuraan dan kemalasan aku yang tidak terdorong ini. semoga aku mendapat ilham. tinggal beberapa hari lagi untuk menyiapkan project dan ulangkaji untuk subjek final exam. julung kalinya hanya perlu exam satu paper sahaja. diharap kali ini boleh mencapai markah cemerlang. amin.

p/s close session luahan perasaan. the end.
selamat berkonvo pada rakan-rakan ump saya pada 9hb oktober 2010 ini.

Bulan Penentuan

Bulan ini adalah bulan penentuan bagi aku untuk menyiapkan segala urusan belajar semester akhir ini, mood menyiapkan assignment sudah bermula sejak sebulan yang lalu. Setiap hari aku terpaksa bekerja dengan sangat tekun di pejabat agar aku dapat pulang seawal jam 6 ptg. Aku perlu bersedia setiap jam 830 malam untuk masuk jadual anjal menyiapkan thesis, final presentation, final project integral bridge and final project elevated water tank. Sungguh tak tercapai keringat aku beberapa hari ini. Hal makan memang terpaksa spoil kerana apabila study memang teramatlah lapar tambahan pulak aku bekerja dengan bersungguh-sungguh di siang hari. Workout routine pun terpaksa diabaikan sementara kerana aku tidak bisa membiarkan diri sendiri letih dan akhirnya tidur lalu menyesal kerana tak dapat mengulangkaji pelajaran. Aktiviti tengok wayang, hiking, pulau, sungai, window shopping, karaoking or meeting bersama teman-teman terpaksa dibekukan sementara.

Hari ini kerja terlalu penat sehingga tidak mampu untuk bernafas terasa melayang-layang sahaja. Harap dapat bertahan untuk beberapa hari ni kerana yang paling penting aku siap kerja sekolah.

Oklah, itu sahaja luahan perasaan pada malam ini. Mari buat kerja. jom.

Tada...

classmate kawin

congratulation to my dear friends yang kawin bebaru ini kepada pasangan zia & ziana serta diex & hery. tahniah kerana sudah melangkah ke alam baru. maaf tidak dapat hadirkan diri kerana komitmen lain yang tidak dapat dielakkan. semoga korang berbahagia sampai akhir hayat.

masuk wedding ni. dah 3 wedding classmate aku tak pergi. tak tau apakah rintangannya. tapi asal nak pergi mesti ada masalah yang tidak dapat dielakkan. kalo wedding bukan classmate pulak ok jer tak de pe pe yang menghalang. lepas ni paling dekat turn kwn kat penang and banting. haraplah tiada aral untuk pergi. sedih dan terkilan pun ada rasanya. maaf yer korang. doakan korang berbahagia sampai bila-bila k. dikurniakan anak yang ramai dan comel lote belaka.

coming wedding ada usu & intan, johor, fauzani & partner, selangor. and the most big event adalah sahabat aku miss izzati yang telah lama berkawan dengan aku dan janji aku nak jadi pengapit dia sudah termeterai sejak dr aku matriks lagi and siap ada ditulis dalam buku biodata peribadi aku hehe. jadi aku berpegang pd janji akan jadilah pengapit pada 9hb akan datang. harap ada keberkatan dan kebaikan pada hari tersebut.

my first and ever experiance nak jadi pengapit. nak jadikan kenangan paling sweet. lepas ni x nak jadi pengapit dah. nak jadi pengantin sahaja. siapa single nak jadi pengapit saya. hehe..promo dari sekarang.

P/s kene berehat ekoran makan banyak di open house opis pada hari ini. nite everyone.

Hari Raya Aku


Salam syawal buat semua. Hari raya pada tahun ini lebih bermakna kerana kami sekeluarga dapat berkumpul dan beraya bersama. Yang utamanya bersatu kami 7 beranak. Kebiasaannya setiap tahun tibanya raya, akan ada sahaja seorang dua yang menyulitkan keadaan a.k.a buat perangai. Justeru itu, tak pernah cukup korum kami untuk bergambar atau menziarahi sanak saudara.

Namun aku syukur, kali ini adik aku yang degil telah lembut sedikit hatinya dan turut bersama memeriahkan hari raya tambahan pergi menunaikan solat sunat aidilfitri. Semoga hatinya dan perangainya lebih lembut lagi dimasa hadapan.

Raya kali ini, sangat meriah dan sangat berhabisan duit. Sebagai along, memang hanya aku sahaja yang bekerja maka kenalah aku berkorban lebih banyak untuk kegembiraan keluarga. Rupanya memang kepuasan melihat adik, mama and abah gembira mendapat apa yang mereka inginkan. Tahun ini, TV di rumah telah meragam. Selama ini Tv tersebut telah hidup dekat 30 tahun akhirnya pada raya 2010 ini tiadalah lagi gambar yang keluar hanya suara serak2x sahaja kedengaran. Maka dengan bangganya aku sudi membelikan tv lcd samsung 32inchi series 4 untuk memenuhi keperluan hiburan keluarga. haha. Best giler ghupanya ada tv baru ini. cuma tunggu masa nak masuk astro confirm gambar lawa. yeah..semua orang berasa gembira. kelebihan tv ini adalah boleh masuk pendrive nak tengok movies, lagu & picture. plus boleh dengar radio sebab ada FM transmitter...

Duet raya tahun ini, confirm lah aku dapat RM 5 ringgit jer. itupun setelah dicampur makcik tu bagi RM2, bg RM 2 dan RM 1. alahai nasib badan sudah tua, kelihatan seperti makcik atau mak orang. Maka tiada lagilah aktiviti menerima duet raya, hanya menderma duet sahaja pada sepupu dan anak sepupu. Anak sepupu pun dah ramai, anak buah belum ada lagi sebab aku pun tak kahwin lagi mana boleh adik aku langkah bendul. Kalo nak langkah juga boleh aje. Aku cuma perlukan sepersalinan lengkap barang kemas dari atas ke bawah yea. baru ko tau hehe...kalo tak mahu kene tunggu la turn kakak dulu yea. hehe..

pendek kata, raya tahun ini aku rasa paling bermakna, kerana rasa sayu sebak menikmati aidilfitri dan menziarahi sanak saudara terbit disanubari aku. nampaknya aku semakin matang dan dewasa. cewah..so nak wish semua selamat hari raya, jangan lupa puasa 6 ok. salam.

p/s aku merindui masa ronggeng bersama teman-teman.

berbuka with alumni UMP


another lagi event berbuka bersama teman baru nak mesra, meaning berjumpa dengan sahabat yang sebelum ini tak pernah bercakap, akhirnya setelah 2 tahun meninggalkan ump berjumpa senior kembali dan bercakap bersama mereka.

well, at first memang dah tak nak pergi that event, sebab banyak bende berserabut dalam kepala otak ni. tapi since the bendahari and fatihah dah tertanya saya tatkala saya decide tak nak pergi. akhirnya aku pergi jua walaupun ku redah kan sahaja seorang diri. sungguh sedih.

baru je wat posting pasal nak kurangkan event berbuka di luar, tapi tak b
oleh sebab jemputan ada sahaja. sebagai kawan saya tak sampai hati untuk tidak hadir maka ku gagahkan diri untuk hadir semuanya. saya cuba yer sambil mengira-gira buku hutang, buku bank dan kad atm. hehe.

sambung pasal berbuka alumni tadi. yg hadir tidak ramai hanya segelintir sahaja yang mengenali abg syed, abg faizal dan kengkawan aku sendiri seperti tiha,krul,fifi dan
ajk terkuat alumni mamad. Tak terkejar mamad aku tengok melihat dia bersungguh-sungguh berusaha untuk
alumni. Semoga segala effort ko berbaloi dan insyallah jika tiada aral anytime kami boleh tolong. dun worry.

Ada juga wife abg syed, sist normah dan anaknya nama haidar. opss sama nama dengan aku bermakna keberanian. wah sungguh beranikah aku ini. hehe penakut sebenarnya. ada jugak mr akif & mr akmal. Mr akif ni memang aku tak pernah perasaan time di ump sebab dia agak supersenior gak. tapi mr akmal bolehlah sebab batch along. pernah lihat sahaja lah. pastu tak dilupakan seorang pensyarah ump FKM mr ammar and wife turut hadir. percakapan beliau memang ala-ala seorang pensyarah berkaliber. semoga hasrat aku untuk m
enjadi seorang lecturer juga turut tercapai. tapi aku malas, mampukah nk meng
ajar orang and wat paper.. haha..

so aku classkan event berbuka alumni ni sangat bagus sebab yang hadir memang bagus dan cuba untuk memeriahkan keadaan. sayangnya aku tak dapat bwk geng koriev hadir. well itu akan
mengempak dan menggamatkan lagi suasana. next time akan kut heret da geng untuk hadir ok.

pic berbuka yang ada muka aku memang la aku xder. kene plak request pada senior faizal & akmal. tak perlah aku bg sahaja pic yang takda muka aku yer. gambar semasa meeting selepas makan.

P/s insyallah akan senantiasa menyokong alumni UMP. a.k.a UMPAS. rakan seuniversiti marilah bekerjasama menyokong penggerak alumni k.


gelak sakan, tak ingat apa topik

syed, akif and akmal (fahrin ahmad)

memang discuss serius ni. aku je blurr

akmal mulut penuh, tiha happy face, krul minum and fifi serius discuss

mr mamad kaco aku amik gambar, perspective konon.

saje letak pic gedix,
teringin nak gedix sekali sekali walau x berapa menjadi.
belakang banyak buku, kantoi saya budak nerd


sepanjang bulan puasa tahun ini

Salam, alhamdulillah dah berjaya puasa dengan baiknya insyallah. Tetapi tetap tak dapat penuh puasa tahun ini walaupun haku telah membuat pengiraan dan percaturan makanan yang terbaik. Kitaran yang tetap mesti dipatuhi. Insyallah ini menandakan aku sihat. Syukur, amin & alhamdulillah.

Kesempatan aku sedang beristirehat dari urusan berlapar dahaga masa inilah untuk aku menghabiskan project sek (master) aku dengan tekun. Kekadang perasaan berbaur rasa boleh siap kejap dan tetiba rasa tak boleh siap. Selagi tak siap sepenuhnya, macam tulah haku akan rasa sehingga habis semester ini. Boleh dikatakan sepanjang puasa ini akan membekukan seketika urusan belajarku kerana aku sudah memang tiada kudrat setelah habis terawikh. Kerja yang dapat haku buat adalah tidur awal setiap malam. hehe.

Tahun ini, sesi berbuka diluar agak kurang jumlahnya berbanding tahun lepas. Agak elok dan moleklah kerana aku kurang gemar berbuka diluar yang penuh dengan pembaziran. Masakan kita mampu nak makan or melantak orang kata. Aku prefer untuk masak dan duduk makan dirumah bersama keluarga. Well sekarang tiada family lagi jadi makanlah secara single dirumah. Rindu untuk balik ke kg. Tapi keadaan dan masa yang ketat tak mengizinkan untuk sengaja nak balik rumah selalu. Tambahan pula masih bergelar seorang pelajar. Jika hilang statusku ini, confirm aku balik kg je mama. Dun worry.

Menyebut tentang masak, alhamdulillah aku berjaya menggunakan oven baru kesayangan aku selama 2 minggu penuh untuk memasak segala juadah berbuka dan sahur. kebanyakkan menu berat hanyalah tatkala berbuka dan bersahur kekadang roti, air masak or kurma. Nanti aku nak uploadkan pic resipi ntah apa-apa haku sempena bulan puasa. Tak semua pic ada, sebab bila dah berbuka lupa nak tangkap gambar. haha..

Itu jerlah aktiviti sepanjang puasa tahun ini. Lebih tenang dan baik dari sebelumnya. Semoga segala aktiviti yang haku lakukan akan diberkati olehNYA. Amin.

Selamat berpuasa semua. Semoga dapat mencari lailatulqadar. Amin.

akan ku jumpa

Lagu best dan cerita slot samarinda yang best. I like. May world in peace.



L.A.M.P.I

hai, saya nak story pasal LAMPI. a.k.a lambat pickup. Tak tau darimana asal -usul perkataan ini tetapi sesangat lah sesuai dengan aku ini. (amaran aku sahaja boleh merendah diri mengatakan diriku ini lampi, yang lain jangan sebut, awas nanti kene marah)

sejak dari bangku sek. alkisah seorang budak perempuan yang lambat matang dan suka bermain. tak pernah mengerti erti malu apabila datang lewat ke sek. atau mengenal erti takut apabila kerja sek tak siap. bila cikgu minta buku kosong yang diberinya. seorang yang tak mengenal erti ponteng, tak pernah terpikir untuk penting janji datang sek. sungguh naif pemikirannya ketika itu. apabila tiba zaman upsr, masih tidak sedar diri sehingga muncul seorang gadis comel yang menyedarkan diri dia. gadis comel sangat baek dan sudi berkawan dgn sicomot. akhirnya sicomot mempelajari & memahami macamana si comel belajar. akhirnya dia baru dapat pickup dalam mata pelajaran dan dapat 4A masa U.P.S.R. barulah budk comot sedar ghupanya pandai juga dia yer.

apabila masuk alam tingkatan satu mereka terpisah. namun kerajinan yg dipelajari disematkan disanubari dan ingin cuba membuat perkara yang sama juga dan akhirnya dapat 8A. lama-kelamaan sicomot lupa akan sigadis itu dan akhirnya kantoi apabila masuk SPM. barulah tersedar bahawa kepandaian sicomot bukanlah dari minda yang cerdas tetapi dari tahap kerajinan yang melampau lagi gempak. barulah sicomot sedar. apabila masuk matrikulasi yang terlalu singkat masanya itu pula tidak cukup untuk membuktikan bahawa dirinya jua mampu menjadi seperti sipandai yang lain. akhirnya hampir-hampir tewas di medan perjuangan matrik.

sicomot tidak berputus asa. alam universiti dunia baru & perlu lah nafas baru untuk segala-galanya. segalanya berlalu dengan begitu indah. pencapaian sicomot tidaklah seterror mereka yang sememamngnya otaknya poyo genious tetapi mampulah untuk membanggakan diri sendiri sekali sekala. part kengkawan yang paling best ada yang dari paling best sehingga ke tak best. walaubagaimanapun kamu kamu semua tetap kawan saya. pada mulanya memang tidak berapa bagus dalam pelajaran terutamana subjek design struktur konkrit. bukan menyampah atau tak suka tapi sebab tak paham & tak dapat pickup apa lecturer ajar sehinggala final year membawa ke alam kerja. aku nk sangat terror struktur tapi napa aku lambat nak paham yer. sampai sudah tak reti.

jadi apabila bekerja. si comot sedikit kecewe kerana ilmu design structure sangat meluas digunakan di alam pekerjaan sebagai designer. berasa segan untuk mengaku tahu, hendak mengaku tidak tahu juga sedikit segan. hanya dapat membuat rekabentuk infra sahaja. sebab itu sicomot berkeputusan untuk sambung belajar dalam master agar dapat mencari peluang memahami dengan lebih jelas mengenai design structure. ekoran kelampian sicomot semasa degree memaksa sicomot terpaksa belajar master walaupun yurannya mahal. selepas beberapa semester akhirnya sicomot berasa lega dan kekedang terasa rugi kerana ianya tidaklah seteruk yang disangka cuma sicomot takut untuk mempelajari sesuatu yang berisiko dan lambat untuk mendapatkan kepahaman.

sama jugaklah ditempat kerja, kepahaman aku datang lebih lambat dari orang lain, kalo orang lain on the same week boleh tangkap apa yang diajar tetapi kenapa aku kene lebih seminggu haha. sebab itulah kene banyak belajar lagi dari orang lain agar aku tak ketinggalan.

itulah kisah si lampi pada hari ini. the end. citer habis disini.

P/s - selamat berpuasa, berjaya 14 hari tanpa nasi yeah.

beranak

tetiba terasa nak bersembang pasal beranak, walhal aku mengandung pun tak pernah plus belum berkahwin jadi camne nak pregnant & beranak. hehe, lagipun hari ini member tersayang chede ada sms yang memberitahu bahawa bila dah lambat due. patut dah bersalin, kalo tak meletup lagi this week, next week kene suntik ubat kasi adrenalin impact lebih sikit untuk paksa babynya kuar..doakan kawan tersayang saya selamat baby dan mommynya yer...amin.

diopis aku dikelilingi oleh ibu mengandung. yang cerdas senantiasa ada yang alahan or sickness terhadap lagu masa kini pun ada. ingat alahan de pada makanan or benda yang boleh dihidu, tapi ade jer memacam ragam. apabila hidup bujang dikelilingin oleh orang dah berkahwin, topik mengandung and beranak menjadi antara topik yg menarik untuk dipersembangkan.

byk benda yang boleh kita tahu, antaranya time pregnant tak boleh nak potong rambut sesuka hati, sebab i tak tahu. ini petua orang tua. asal orangnya tua je cakap, kita ikut je. pastu tak leh tengok benda bukan-bukan yang buruk hodoh lagi hina, cam tengok katak ker or tengok citer kartun shrek. krn riso anak akan ghupa shrek. huduh benar. telahan seorang member bujang ku diopis. haha berdooh jer ni. jgn percaya plak.

jgn ckp benda bebukan menghina orang ker menyampah sgt dgn dia ker apa ker kerna dikhuatiri akan menyerupai org yang dibenci. haha. ini pun cam tak logik. moralnya just jgnlah tak suka orang sure nanti kita akan mengutuk orang itu. kan dah terbuat dosa. apabila kita menyampah kita mengata. jadi orang yang terkutuk silalah ubah perangai. haha. bukan kita yg kena ubah perangai. well inilah realiti.

teringat plak bebaru ni banyak sgt kes buang baby yakni bunuh baby gak. amboi2x..bdk2x ni time buat sedap bukan main. syok katanya..kata seorang betina yang mengaku bersalah membuang anak pada minggu lepas. aku interbiew dia..dah. ada ustad cakap ini adalah anak tahun baru. iaitu bdk2x pendek akal ikut nafsu ini telah berselumbang sakan ( seleweng sumbang) di malam tahun baru ..tup tup tup selepas 7-8 bulan iaitu skrng bulan ogos maka berlambaklah janin or baby cukup sifat dijumpai sana-sana. wallahualam.

membunuh sesuatu nyawa yang tidak mengerti apa-apa tidak mampu melawan ataupun berkata-kata semakin menjadi-jadi ditakuti menjadi barah dalam masyarakat kita. apabila kita sentiasa disuakan dengan kejadian ini, ianya akan menjadi normal. argh sungguh menakutkan.

beranak itu sakit, kenapa kamu budak suka nak sakit dengan sesuka hati. pastu buang. memang pendek akal plus pendek umur. tetiba haku menjadi hemo.

P/s - sila sayangi baby anda dan mereka-mereka yang menjaga anda ketika anda baby dan bersyukurlah kerana mereka menjaga baby itu seperti apa yang kalian jadi sekarang...

saya jadi apa...engineer cabuk huhu..bila nak pakai honda civic ni...

penghayatan ramadhan

hari ini aku telah mendengar suatu ceramah agama yang dianjurkan oleh ofis aku. agak beruntung kali ini opis aku menyediakan slot-slot ilmiah seperti ceramah setiap selasa, dan 10 hari untuk solat zohor berjemaah dan tazkirah sempena ramadan. terlintas dihati ini syukur kerana insan bernama manusia ini kadang-kadang leka dan malas untuk mencari kelebihan dan ketenangan dalan beribadah.

walau begitu, terlalu jauh lagi hendak aku mencapai maksud penghayatan dalam ramadan. perkara yang biasa dilakukan oleh seorang insan biasa seperti aku, perkara basic dalam islam. terasa malu sendiri apabila terkenang akan rakan-rakan aku yang sopan dan ilmiah tatkala belajar dahulu. baik sang teruna or sang puteri, keduanya saling sopan santun dan sentiasa kemas dalam perlakuan masing-masing. Kagum dengan amalan yang kalian lakukan. Perlukan perubahan, tetapi manusia takut dengan perubahan dan malu menghadapi orang-orang yang berada disekitarnya. Betul bak kata orang, jika orang nak menilai kita orang akan menilai melalui kawan-kawannya.

Ramadhan ke 7 ini, telah menyebabkan muka dan kepala ku terpukul. Aku tidaklah seteruk ini masa belajar dahulu, mungkin kerana aku senantiasa dikelilingi oleh sang teruna dan sang puteri yang baik lagi sopan, sentiasa menegur, menasihati dan mengajar aku. tapi kini aku tinggal sendiri, payah dan susahnya hidup sendiri tanpa kalian. Mudah sahaja aku menjadi alpa, leka dan lalai. Tiada lagi dan tidak pernah ada yang menegur aku secara baik dimana aku boleh terima dan berubah dengan jayanya.

Mungkin aku perlu senantiasa berhubung dengan kalian barulah aku akan rasa lega dan tidaklah terlalu leka dan bersukaria. Oklah, aku perlu pergi membuka buku kerana aku akan ada test pada hujung minggu ini. hari sabtu. dan akan tamatlah kelas aku pada semester ini pada hari ahad tersebut itu pula.

p/s doakan aku yer semoga success dalam exam dan habiskan master tahun ini jugak. aku ingin konvo pada tahun hadapan.

salam ramadhan 2010

tak terlalu lewat nak sampaikan salam ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua.
untuk bulan puasa ini aku harapkan aku lebih baik, walaupun syaitan telah diikat tetapi hati yang hitam adalah syaitan legap lagi kecil yang telah lama berada dalam diri kita sukar untuk diikat. aku mencuba yang terbaik untuk ramadan kali ini. semoga rezeki juga mencurah-curah dan permudahkanlah aku untuk menyiapkan thesis aku yang tak nampak lagi kelibatnya lagi di mata kasar aku. adush..

untuk ramadan kali ini aku azam sama seperti tahun lalu untuk masak sepanjang berpuasa baik sahur mahupun berbuka. yang lebih utama adalah mesti tidak menggunakan minyak. jika aku ingin menggoreng pun aku akan gunakan minyak mahal sikit seperti minyak bunga matahari yang kurang kandungan kolesterolnya. amat penting untuk loose down beberapa kilo agar tidak kelihatan janggal disebelah kawan baik aku apabila dia kawin kelak. Kawan aku ni kurus lagi tinggi, tapi pengapitnya rendah lagi comel. kawanku, aku akan berusaha ni agar kelihatan cool & smart disamping mu dun worry. haha org lain yg kawin aku pun kene prepare mental & fizikal plus pakaian ok. nanti kene spend duet untuk beli baju pengapit color pink & kasut tinggi 2 inch, yeah i like.

tema untuk buka & sahur tanpa nasi telah berjaya untuk hari yang ke4. semoga ianya berterusan untuk 30hari berpuasa. hanya pengurangan nasi sahaja dan sedikit workout dapat menurunkan kg dalam hidup aku. menu resipi sihat yang sedang aku usahakan ini memang sungguh sedap, semuanya bakar & rebus sahaja. tak ku sangka makan vege begini sungguh sedap. semoga aku dapat bertahan hingga hujung bulan ini. hehe.

berbuka di luar, waduh riso sungguh aku perkara ini. harap makan buffet sahaja, kerana kalo alakat confirm ada nasi which i tak suka membazirkan mesti i akan ceduk sikit. so untuk mengelakkan perkara tersebut berlaku, hakulah akan jadi organizer korang haha. makanlah apa yang aku pilih hehe, tak sabar untuk berkumpul dan bersembang bersama semua.

oklah sudah masuk waktu berbuka, sedang menunggu menu ayam bakar tomato aku masak. huhu apakah rasanya. ok selamat berbuka semua.

p/s - aku sangat suka memasak yeah ..hobi baru

convo my dear friend, bd

cubaan mengupdate blog dan banyak kali buat, tapi sebab internet problem asyik tak save hasil tulisan saya, saya fedup dan abaikan segala emosi yang telah kucoretkan beberapa minggu yang lalu.

sabtu yg lepas aku telah luangkan masa menjengah ke convo master kawan aku. antara kawan aku yang rapat disebabkan program korea masa aku third year di U dahulu. disebabkan aku sayangkan member aku pun hadirkan diri ke konvo walaupun lewat asal aku & kwn datangkan. sbnarnya aku sygkan semua member2x aku cuma gara-gara aku ni seorang anak sulung yang bertanggung jawab lagi serius, sumpahlah korang nak dengar aku meluah atau menyebut kata sayang pada korang apantah lagi beraksi manja ala-ala sayang. tidak sekali-kali kan, sebb itulah kekamu semua tidak dapat meneka perasaan dan hati saya. walaupun selalu wat aku terasa hati..haha

aku ucapkan tahniah pd kwn aku sebab dah berjaya lulus master. hanya tinggal aku je terkontang kanting menghadapi saat akhir master ini. rupanya banyak dugaan bila dah nak habis ni. hanya aku perlu berusaha keras dan berserah. insyallah jika rezeki aku, aku akan konvo pada tahun hadapan. hope sangat kengkwn aku yang best dapat hadir ke konvo aku, tapi aku konvo jauh. kalo korang datang aku memang akan terharu sampai nangis hehe..angan-angan kosong aku untuk tahun 2011.

ok layanlah beberapa pic kenangan bersama aku, geng & bd. semoga bd pasni dapat kerja dengan gembira di ump & dapat beli kereta idaman ko dimana setiap taste kereta impian ko adalah sama je dengan taste kereta impian aku. after this doakan jugak impian gatal ko nak berkawin dengan noni dengan sangat segera tercapai. aku tak dapat membantu atas tahap kegatalan itu. haha..hanya doa sahaja..amin.


p/s - kawan sampai tua hingga ke anak cucu cicit ok.

xoxoxo...gossip girls

final showdown - wakaka crew menang babe

dance sangat inspiring kepada aku dan kepada mereka yang meminati art and music. tapi bagi aku dance is much more passion from singing comp, sebab many instinct and emotion boleh disalurkan via dance..hehe, so bila ada showdown, since dr audition sampai final aku tunggu & support.

of course aku tgk final showdown..a few week since top 5 rasanya aku pergi layan di KL live.
pergi dgn partner crime in familia lah, especially my bro pun de passion in dance sejak kecik, so kesian dia x dapat buat apa yang dia suka & minat, jadi haku layankan ajer pe dia n aku suke..

sejak tgk giller battle crew (gbc) for da 1st time memang kagum giler especially bboy khef, sebab dia kecik2x dah ler terror. sejak itu aku start follow perkembangan bdk2x ni...and itu yg aku de posting sebelum pasal GBC kan..aku terserempak di youth10 festival terus aku tahan depan mata nak snap a pic ..hehe sampai tersilap2x ckp, nk ckp good luck sebut congret..panik punye pasal..

so nak jadikan cerita, tiap2x kali pi kl live, x pernah dah aku sapa GBC lagi sebab confuse nk jadi supporter wakaka jugak ( haha sebab depa nakal comel)..tapi final memang kene tegur jugak since GBC x menang lagila kena saya something nice to them..dgn slumbernya pergi jumpa bboy Zerohavoc..kuang kuang kuang...dia ingat kat aku pernah jumpe kat youth 10 katanya..wargh lama sudah tu..aku perlagi terkagum & tersuka..biaslah artis ingat kat kita haha..skang dah jadi artis lar..pastu jumpe lak steal & juicy & khef..juicy & khef ni kecik lgi..so muka comel diorang memang nampak sedih giler...tetiba rasa kesian & simpati...tapi pic nak gak...pose tetap control machonya..ape pun doakan jer yang terbaik untuk GBC..korang memang bboy yang menakutkan..sesuai dgn nama giller strong..hehe

tp wakaka, sangat di kagumi kerana segala apa rutin dance yg diroang buat lahir dr hati & attitude diroang..semuanya originality each of bdk wakaka. sebab itu apa je yg wakaka buat memang pelik & fresh..kalo nak ikut apa yang biasa diorang buat, kita akan tgk benda yang sama bboy dr crew lain buat jugak. so aku kagum dgn perjuangan ini, bdk2x muda yang berjiwa besar.
mana aku tahu semua ini..alah adalah dari sumber yang boleh dipercayai lagi murni ok.
pada wakaka semoga korang terus best and fun dalam apa yang diperjuangkan.

floor fever - no words describing them..sangat awesome. kalo ikutkan hati FF patut menang. sangat kemas, best , teratur..but they pro dancers & not bboy or bbgirl...just bboy zen & lilo. so world has voting..tapi aku sangat suka the girls, fever dollz..haha sangat cun ..semoga FF pergi jauh hingga international k. FF boleh.

aku plak, kene juga berjuang habiskan study aku yang tak de arah tuju ini. tapi jiwa aku maybe tak cukup besar..aku sedang kecewa dan tak mampu nak menampung beban ini. semoga aku redha dan berdoa dapat menyelesaikan masalah yang sedang aku hadapi ini. doakan aku terus bertahan yer kwn2x..amin

p/s - aku merindui kwn aku yang berjiwa besar & sentiasa memberikan kata2x semangat untuk aku..aku sdgn kecewa..

alumni ump

akhirnya, aku de topic yang out of my ordinary diaries.
nak story pasal alumni ump. atau nama saintifiknya UMPAS. UMP Alumni Society, nama ini muncul dari mana tak tahu lah saya asal usulnya. yg pasti cukup membanggakan kepada mereka yang sentiasa support dan sudi memberikan sokongan and sumbangan bg menjayakan aktiviti alumni.

bebaru ini, buat pertama kali Umpas diberikan satu slot alumni selama 45 minit untuk menerangkan tentang alumni. credit to senior kita jaro, faizal, krul, tihah, abon, suliana, haiza and especially mamad kerana kesanggupan menjayakan lagi slot alumni. ( ckp cam organiser tapi jauh panggang dr api hehe)

program berjalan lancar, walaupun bdk2x tak berapa paham kerana slot tersebut jatuh pd hari kedua dimana freshies masih blur mengenai universiti mereka. blur dan mengantuk adalah barah biasa buat kita as student kan.

bak kata dato farid redzuan (tv3), ayat typical beliau, slot alumni akan diteruskan pada masa akan datang dan masih ada ruang yang perlu diperbaiki untuk mempersembahkan rancangan yang terbaik buat freshies.. wargh aku selalu sgt tgk dato ini berucap..ayat2x typical penerbit tv3..hehe

pada masa itu juga aku berkesempatan untuk duduk semeja bersama dekan fkasa , dr idris. yag telah menggantikan prof fad. beliau berhasrat untuk bertemu dgn alumni civil. insyallah jika berkesempatan akan adalah ruang untuk beliau bertemu dgn alumni2x civil. saya dengan ini menyeru kawan seangkatan saya yang telah berjaya dalam hidup menjadi engineer @ kerjaya yang anda minati untuk kembali ke ump fkasa untuk memberikan sumbangan ke atas universiti yang telah menjadikan siapa diri kita pada hari ini.

janganlah berkira-kira untuk hadir ke ump dengan memikirkan apa siapa kita semasa zaman universiti itu, segala apa kita sewaktu dizaman U adalah sama sekali tidak menjadi faktor utama untuk kita tidak hadir ke ump. selagi kita pernah menjadi seorang pelajar UMP tambah lagi student FKASA sudah cukup konkrit untuk menjadi faktor utama untuk kita boleh hadir ke mana-mana upacara yang ingin pihak FKASA anjurkan.

semoga hasrat prof idris dapat dilaksanakan mengikut yang beliau rencanakan. harapan agar semua rakan dapat hadir dan turut serta.

p/s - untuk makluman, insyallah dalam oktober ada aktiviti alumni jadi kepada semua dijemput hadir. maklumat lanjut akan dimaklumkan kemudian ok.

new hphone

kuang kuang, dah buang tebiat apabila aku rasa cam kene je nak ader handphone baru, bengang dengan sony e aku yang charger nya hilang tanpa berita, tepon tu canggih lagi..tapi dimana aku simpan pun aku dah lupa, ni mng silap sendiri. tapi kehilangan charger tu bukan aku buat.

ekoran itu, terpaksa aku meminjam phone nokia level 3310 tapi skang punya jenis la, yg low type nokia, bedal je aku bukan guna sgt phone. tapi ntah kenapa rasa tekad and senang je x pikir panjang pun. suatu ptg aku survey, aku pilih nk beli ngn akak cun ni, tetiba kat opis member offer kurang rm 50 dr harga asal, member punya hal percaya so, aku setuju, member order tapi lewat sgt aku bg duet so next week lah item tu sampai..bila nak buang duet ni aku tak boleh pikir lama nanti tak jadi sebab pikiran akan cpt jer bertukar & sayang nak bazirkan duet, tapi sampai bila satu hape pun x upgrade lagi diri punya hal...haha

kenapa sy nak phone baru, sbb sy perlukan sgt gadget yang berunsurkan GPS.. dan hanya nokia shj yg mampu offer best, free & updated serta voice navigation...kalo lain brand susah sikit, nak tau detail naper lain susah sila survey sendiri k..

semoga kehadiran dia ini akan bertahan lama dengan aku, memandangkan aku ada sejarah gelap & buruk dgn benda mahal ini, berharap agar kekal bertahun - tahun lamanya. amin

hehe..

P/s - showdown please vote for GBC ok..opps

bersarang sudah

hi, lama rasanya tak update blog..kadang-kadang dah tak tau topik apa atau cerita best yang nak disampaikan ke dalam blog. tapi malam ini pikir nak juga mencoret apa yang telah berlaku dalam life i semenjak dua menjak ini.

alam kerja memang membuatkan kita mati kutu apabila kawan-kawan yang disayangi duduk jauh dari kita dan ketidakmampuan untuk mencapai mereka yang jauh dan akhirnya aku fedup & bosan. Nasib masih ada adik-adik ku yang sudi menemankan kakaknya untuk membuat aktiviti luar kotak. Aku sanggup menghabiskan kudrat diri 24 hours as long ada yang teman haha...sampai sakit badan dan kebelakangan ini kesihatan diri sedikit terganggu ekoran aku tak mendapat rest yg secukupnya. Bagi ku kepuasan itu penting..

kesempatan ini ramai rakan ku yang telah berkahwin dan didoakan semua agar berbahagia ke akhir hayat ok. Maaf lah adakalanya tak kesemua jemputan dapat dipenuhi, tpi saya dah plan cukup baek untuk memenuhi hari gembira semua. walau ada yang missed secara tak sengaja, kalo nak mention nama memang dah tak ingat la haku..apa pun selamat pengantin baru kepada semua kawan-kawan yang ku kenali.

tak sempat lagi nak ku lawati sepupu baru aku - akhbar dan anak sepupu aku nurin iman, maaf sangat2x kerana jadual yang penuh sampai tak de masa nak melihat mereka. nampak gayanya depa pun dah besar nak masuk 4-5 bulan. nak kata free insyallah raya ni lah baru dapat jumpa dengan korang semua. time tu jer i (mak long) bagi duet raya yer...

balik kg. pun perkara dah lama aku x buat, asal mama & abah datang KL jer mesti menyinggah jumpa anak dara sorangnya yang cukup x berkesempatan nak balik ke kg. walaupun cam today baru hari ini rasanya aku dapat bernafas dalam rumah sewa ku sendiri setelah lama weekand ku dicuri oleh event yang telah berlalu. mohon maaf jugak kerana saya takda hati nak balik kg. boleh kah berperasaan begitu, hati saya masih lagi bimbang berkenaan final project saya yang tak tahu apa cerita..masih dalam mode status UNKNOWN

skang de lah bulan 7, bulan yang sepatutnya kelas sudah bermula, tetapi sy de masalah dgn status as student, dan result sem ini teruk plak. tak dapat nak maintain and sudah jatuh sedikit. tapi cukuplah untuk cover lagi satu sem bagi nak dapat 3.0 ke atas kan..hanya beberapa bulan shj lagi untuk menghabiskannya..tapi haku tak nampak arah tujuan hanya kegelapan saja yang ku lihat...argh abaikan lah masalah ini.

berharap kepada keajaiban...argh tak kan berlaku tanpa usaha..apa pun layanla kegilaan baru aku pada this song ok.

post kegilaan FT

malam ni timbul mood untuk mengila membuat posting, telah terlalu lama aku pendamkan hasrat memblog akhirnya inilah malam rajin ku setelah sekian lama menjadi malas..argh haku dasar malas (haku je leh ckp k)..

sebenarnya banyak sudah berlaku dalam 2 bulan ini, banyak trips & event telah ku hadiri bagi memenuhi masa weekand yang ku ada, menggantikan segala masa yang telah ku gunakan beberapa bulan sebelumnya menghadiri kelas..bulan 5 de lah bulan travel..bulan 6 delah bulan kenduri & haku tutup dgn satu gurl reunion dgn classmate ku di sabah, ku plan dan hangkut semua aweks semenanjung tuk mengintai panorama sabah..dan orangs2x nya..hehe tetiba rasa gelir-gelir..nak pergi berjimba menjadi sweet 17 walaupun umur dah separuh abad...reunion ni penting sebelum ada antara kami akan berkahwin, kegilaan terakhir bersama sang single..sangat teruja.

bukan giler ni yang nak dicerita, tetapi giler apa bila pergi ke showcase Faizal Tahir..
wahaha..akhirnya aku jejak jua ke hard rock cafe khas tuk memsupport FT..bersama mengila rockensteiners yang lain, de ramai bukan aku saja, de mak orang, anak orang, bini orang, laki orang dan lelain lg, kegilaan ini ku lakukan bersama partner in crime miss eda yang semakin mengurus ( haku jeles) ia juga telah menemukan aku dgn kak wan terjah, kak aju ubat, kak zai pemalu, wiwin yang like & comment , ferr, diyanah serta ramai lagi rockensteiners yg best yang lain tu..tak luper diex juga terlibat dalam hiruk pikuk hard rock pada malam itu..

lebih menggila lagi apabila kami semua memang stand bebetul depan muka FT, per saja yang tak tersembur semuanya terjengah dimuka itula resipi lengkap FT. tapi malam itu memang meroyan, tip top dan terbaek. kenapa ko kelihatan sangat best FT, queen song memang best..sorotan lagu baru FT mampu dinyanyikan sehingga lagu semesta yang paling susah itu dapat dinyanyikan dgn sepenuh jiwa..cukuplah kegilaan ini pada FT seorang sahaja..jangan salah sangka, tahap kegilaan ini tidak setanding dengan fan lain kerana aku cuma 5o% shj dari fan lain yang jauh lebih support & kangen terhadap FT..

maaflah atas kekangenan ini, ini sahajalah satu2x nya perkara gila yang tak pernah dilakukan oleh haku..akan cuba berman man selepas ini kerana sem sudah mau start semula, kembali ke alam bz dan serius..alam serabut dan tak ckp tidur, alam tense dan dense..alam cukup sengsara nak siapkan thesis..argh semoga semuanya berakhir dgn cepat..sudah dapat kurasakan bahang kesengseraan ..

gambar kegilaan hanya boleh dilihat oleh rockensteiners sahaja di laman bukuku..
ahahahaha..nak gelak sahaja sepanjang malam ini...

p/s dalam kondisi kurang stabil, teringat noh busuk

merepek 1

sayang,
kata sayang senang dan boleh diucapkan kepada semua kawan, rakan, sahabat dan terutamanya keluarga, kepada kawan yang ku sayangi aku sayang semua. bukan mudah nak mengenali, dan mengerti aku tetapi ada yang sudi menjadi kawan yang baik sehingga akhir ini.
dari aktiviti bergaduh, bermesra, bergembira, marah memarahi, menyampah & luahan perasaan banyak meninggalkan kesan-kesan dalam persahabatan itu.

mungkin kita merasa gembira tetapi kadang-kadang panas hati atas apa yang berlaku. tetapi kenapa terlalu cepat melatah dan mengukur sesuatu perbedaan itu. sebagaimana ahli keluarga yang cuba dipupuk agar air dicincang takkan putus, itu juga yang ingin semua terapkan maka jurang yang rapat menjadi sensatif dan akhirnya keputusan menjauhkan diri yang di ambil.

usia makin menapak ke satu angka lagi, semakin jauhnya usia maka semakin hilang dari pandangan akan sebuah persahabatan. ini realiti..maka ini bukanlah masa untuk kita menghadapi satu kehilangan tapi menguatkan lagi ingatan yang ada antara kita walau ada yang akan pergi jauh...ingatan yang secebis itu.

kiranya kita sudah patut memahami antara kita, bertolak ansur dengan kelemahan dan kekurangan yang ada antara kita. ujian antara manusia ini sungguh tak terduga. lebih berat dugaan antara manusia ini yang hendak dipikul. hanya ketenangan dan muhasabah diri sahaja jalan terbaek buat kita semua..

kita bukan semakin muda, kita akan tua & dan kita sepatutnya matang..
harapan agar suasana akan lebih cerah..disinari cahaya matahari yang sungguh ceria.

p/s - rasa merepek nak tepik je kan

showdown 2010 - giller battle crew

lately posting memang x hal hiburan memang tak sah. tahun 2010 ini banyak benda br yang tak pernah haku buat telah aku lakukan..antaranya pergi menjadi supporter local art, semua la termasuk dance ke, singing ke, acting, directing hehe plus emcee pun jadi..

hari ni so excited giller coz i meet giller battle crew.
tak dapat nak citer panjang coz kene gerak wat kerja giler pergi peneng jup, haha ayat cam peneng tu nak gi kedai mamak je lelepak..tetapi memang itulah tujuannya siapa yg tengok showdown 2010 mesti tau GBC kan..so vote for them if wanna see them in the finale...i want to watch them battle..and dance...ok sila view this website k, de fesbook gak tp cr and add sendiri ok.. leh view their show at 8tv gak hehe ..the site http://gillerbattlecrew.blogspot.com

my excited pic huhu....love giller battle..i pun jadi giller seketika..rasa muda and full energetic..haha

1st attempt pic with bboy - khenobu, steal, an, me & zerohavoc
excited giller

2nd attempt - khenobu, steal, an, me & zerohavoc
control skit

p/s - vote GBC 33399 ok, and watch 8tv

ke broga hill

terlalu ramai dah menceritakan perihal route to broga hill, keseronokannya dan keasyikannya ketika berada di atas puncak. haha, tapi bagi aku yang sukakan cabaran broga hill memberikan ketidakpuasan melampau yang ingin ku rasai seperti ketika lepas mendaki gunung stong or gunung datuk. lum sempat ku rasakan semangat juang ku ghupanya sudah tiba di puncak bukit tersebut.

terbantut hasrat ku seketika, tetapi perjalanan ini sesuatu yang lain dari biasa kerana aku berjaya pergi bersama 3 orang adik ku yang cool & pelik itu tetapi tetap ku sayangi. kakak mana tak sayang adik woii..patutnya mama, abah & adik ku yang bongsu turut serta tetapi mereka ada agenda lain di kg. jadi pergilah aku bersama geng koreiv ku yang disayangi, walau de azam & bd cukup menggembirakan hari itu. kawan baru seperti zul juga mula terjebak selalu bersama team ini untuk menceriakan lagi suasana kami bersama.

apa yang ingin ku tunjukkan de lah hasil gambar terbaik mr bd di puncak broga a.k.a pic kami la..credit to amatur bd..hehe

jumping attempt

stylo...

p/s - kepada yang tak biasa nak nek gunung, broga tempat yang sesuai untuk amatur cam kita ok. jgn berlagak nak naik yang tinggi jer jika bukit yang ini pun tidak lepas. selamat mendaki..bilalah aku dapat naik gunung kinabalu ini..azam 2010 yang tidak tercapai lagi.

cepatnya masa berlalu

terlalu cepat masa tahun 2010 ini berlalu, tanpa ku sedari sudah masuk bulan may dan aku bakal menhampiri tempoh masa 2 tahun berkerja di HLA. jika di tokok masa praktikel di tempat yg sama aku dah bekerja hampir 2 tahun setengah. sungguh tak sangka aku dapat bertahan mengharungi tempoh ini.

jika ada rezekinya, pelajaran ku dalam master juga akan tamat pada tahun ini. aku berdoa semoga aku tidak mempunyai masalah dalam menyiapkan thesis ku walaupun aku rasa apa yang ku lakukan tiada hala tuju. atau aku cuba berasa sensitif, argh aku memang sebegitu..insyallah akan tamat dan hanya usaha yang maxima serta doa sahaja yang perlu aku peruntukan skrng. doankan tuk saya juge yea. sy nak sgt grad tahun depan, kerana ada perancangan besar yg lain tahun 2011.

setiap tahun mesti de perubahan & peningkatan dalam hidup, haku tak pernah lari dari merencana & merangka kehidupan diri sendiri, masih tak lengkap sesuatu di jiwa ini lebih2x lagi tentang apa yang ku lakukan pada keluarga ku. kepada yang mengenali diri ku mungkin paham akan diri ku ini. hr ni aku sedikit terkilan atas sesuatu perkara yang dilakukan oleh sahabat sendiri. walaupun kurasa ianya hanya jenaka melampau tetapi jika sampai menyakitkan hati sahabat lain adalah suatu yang tidak baik.

Apa - pun aku sayangkan kengkawan aku. sayang semua walaupun hattanya aku tak la punya ramai kawan sangat...hanya segelintir tersebut.

P/s - bawak-bawakan beringat, kawan biar beribu musuh jangan di cari. jgn sakiti hati dia lagi. adakah saya terlalu di segani atau dibenci untuk tidak dikawani. kekadang terpikir.

bulan bulan jimba

letih, hilang kudrat and tenaga sejak kebelakangan ini memang memberikan impak buat diri haku. perasaan kecewa dan rasa sakit hati atas pembentangan ku yang kurang baik pada april lalu masih terpahat jauh di sudut hati aku.

macam-macam hal dah aku lakukan untuk menenangkan diri, pergi ke pulau, pergi ke pantai timur wat motivasi untuk bdk sek men sambil makan angin di kelantan, main bowling setiap minggu, lepak minum bersama kengkwan setiap kali de jemputan, menonton episod cerita yang best giler cam penunggu gunung raya, asmaradana, adammaya, nenek kabaya, showdown2010, tophost, pergi semua event siaran langsung, naik genting tengok ABP, pergi aim17, superb pg double troubled. banyak giler habis duet 2 bulan, ni yang anehnya ada je kewangan untuk berjimba, sangat pandaikah aku menguruskan kewangan, asal berjalan mesti naik flight. Gilakan faizal tahir juga merupakan kegilaan terbaru melanda, tapi akan cuba ku kurangkan after showcase FT terakhir ni. Cukuplah rasa seronok yang ku hadapi menengok FT dua-tiga menjak ini. tak dilupakan pesta laksam yang baru berlangsung malam tadi..tq for uddin mom's.

oh jadual bulan 5 dan 6 ku yang padat..dengan kenduri dan aktiviti sukaria dan lepak2x..bulan dimana aku asyik menjejakkan kaki ke pantai timur, style cam orang kaya, mesti nak pergi naek flight sebab letih naek bus punya hal, apa pun aku admit memang best duk pantai timur jauh dari hiruk pikuk bandar dan makan still murah. pe pun my soul still kat selangor KL jugak..aku tetap nak jadi orang jati selangor, i luv selangor.

banyak lagi trip mendatang, ada dalam 2-3 lagi untuk dihabiskan br tahun 2010 ini. tahun ini memang terbahek dari segi ronggeng. semoga terbaik juga dalam pelajaran.

P/s doakan saya berjaya habiskan master tahun ni yer kengkwan semua.amin, saya dah tak larat dah saya nak wat perubahan & peningkatan dalam hidup. yeah.

hidup dibayangi kenangan indah

hi hidup ini kalo tidak terbayang kenangan lama memang tak sah, sebagai orang kita memang cepat kesunyian dan rindu akan seseorang, tak kiralah teman spesel ke, family ke, org opis ke, makcik pokcikkt kg or kepada rakan yg suka berjimba-jimba ( bersuka ria)..

aku pun merujuk post yusfaiza, teringat dan mengenali mereka ini semua adalah antara perkara terbaik dalam hidup aku, hopefully mereka juga begitu. walaupun perangai pelbagai genre, ada yang melucukan, ada yang menyakitkan hati, ada yang sengaja blur, ada yang jiwang keparat, ada yang perasan hensem, ada yang budget cute, ada yang cukup memahami..pengenalan selama beberapa tahun ini mungkin tidak cukup untuk mengenali antara kita tapi cukup untuk membuatkan aku sayang kamu semua.

dengan bayangan hidup yang indah ini, aku dengan segunung harapan ingin mendoakan kebahagian mr pian & mr bash yang telah dan akan membuka tirai alaf baru iaitu alam perkahwinan. semoga kamu tetap ceria dan gila - gila kerana itulah kelebihan masing - masing yang akan membawa kebahagian dalam diri korang. amin.

persahabatan antara kita akan lebih kukuh dan erat sehingga ke anak cucu, persahabatan ini mungkin pelik tapi jika dipelihara dan dipertahankan sehingga hari tua ianya akan menjadi perkara yang paling sweet dalam hidup kita...itukan janji kita didalam fesbook.

insyallah dalam 5-10 tahun lagi kita akan adakan couple retreat untuk berjimba bersama-sama.
semoga everyone live happily ever after. the end.

jimba pulau

jimba pulau telah berjaya dilaksanakan bersama teman-teman ku yang disayangi. akhirnya aku berjaya mempertemukan kengkwan yang ku sayang masa di universiti dan di sek menengah dulu. mission tercapai sebelum semuanya nak kawin dan beranak pinak. mungkin dah takde masa nak berjimba di pulau lagi bersama kengkawan. walaupun seronok jimba (apa maksud aku pun tak pasti) satu word yg asyik ku dengari untuk berjimba di pulau, lalu ku layankan saja perkataan ini seperti sangat best maksudnya.

banyak kenangan manis, pahit, buruk, marah, tak semenggah dah dilalui bersama.
semoga kenangan yang ada ini akan mengeratkan hubungan persahabatan kita semua sampai hari tua dan akhir hayat kita. korang memang Terbaek..woook.


p/s - marah - marah tandanya sayang kan, teringat kene marah dengan bos botak dan teringat adengan memarahi kengkorang semua..lah

amek darah

derma darah tak pernah berjaya, tapi dah pernah lalui 4 kali cubaan
setiap kali doc akan kata I kurang besi la, kurang darah, kurang tidur tetapi berat je lebih..haha skrg berjaya kurang 5kg after 6 month..
(dah in this weight for 3 months - nak kalahkan kadar penurunan Mr Fakh)

itulah alkisahnya jadi kalo I takut nk derma darah tu pepahamlah tapi takdelah takut sangat pun (berlagak)..

tetiba last week dpt promo wat 60 lab test dgn price RM600 discount 50% , pergh lagi grab la. walaupun aku dan member berdua je berminat, kerana tahap kesedaran kami terhadap kesihatan yg amat tinggi ini..

pergi dengan confidentnya, dgr taklimat, gaya poyo tanpa cemas. tiba session amek darah rasa berdebar2x, ingat amek darah secoet jer..rupanya gemuk satu picagari..disebabkan terlalu menggeletar & tak lunch sbb time tu jam 130. darah aku tak mau keluar langsung..kihkihkih...

ade plak kes gini..cucuk sekali belah kanan, failed cucuk lagi 2 kali belah kiri..tanpa kusedari air mata ku deras mengalir laju kerana sedih darah ku malu nak keluar. tragedi x mo bg darah berulang kembali..im done kata ku ke officer itu..

but this week im happy, prepare mental and put losyen sesiap kat tgnn agar lembut kulit ku nak ditebuk oleh jarum itu. pergh laju giler darah rasa meluap-lupa..sungguh kagum & bangga dengan diri sendiri kerana dah buang beberapa ml darah that day...

the end..itulah my cerita darah.

next week akan dapat result and kita boleh tau capacity hati, buah pinggang dan kanser kita. siapa yang nak leh bg tau ok. kat luar test ni so so so mahal...

take care of ur health..tips kesihatan jagalah intake kalori dan pastikan ada output..ok excercise regularly.

1st attempt tangan kanan

2nd attempt tangan kiri

3rd attempt, muka tak bleh blah air mata mengalir deras

Doktor sombong

Aiyark dah bersarang blog ini dgn citer2x best, citer basi jer ada..aku sendiri buhsan tapi lantakalah asal aku hepi, cakap sal hepi takdela dalam kamus idup ku semenjak 3 4 minggu ini, erk dr 8 - 9 minggu yg lalu lah.

Aku wat kerja agak bersungguh la selama 2 bulan yang lalu, tapi harapan dan semangat aku luluh berderai apabila terima kritikan dan komen tak berasas dari beberapa doktor phd ni. arrogant...
siap suruh aku drop..sungguh kejam..

yakni aku jadi kecewa, pergi rest nikmati udara sejuk pun tak membantu aku..berhabis duet untuk merchandise superman sikit terubat sebab wat aktiviti best shopping.lala..

apa - pun aku nak jerit la cakap kat .ko dr Sombong..pirah..

P/s - planning for hiking trip after exam and thesis submission...angsi, bukit tabur & broga hill

FT & RC rock at ABP09


tak tau perkataan apa yang sesuai untuk dikatakan, tetapi FT a.k.a Faizal Tahir memang rock coz really appreciate his fans. Argh..teruja melihat FT berlari lagak superhero pada, Rockensteiners (RC) - fan club FT, uols time ABP09. Pembawakan Revolusi FT memang superb. as always....

Plus excited pakai baju S sama style dengan FT..haha happy nyah sambil jejerit di red carpet.
so fun and energetic bersama - sama sesiapa ntah di ruang legar red carpet, sesame menjerit2x da memfewiit semua public figure yang hadir..memang I akan pergi lagi semua event2x ni..i suka rupanya..haha, benda lagho memang i like..(tak insaf ni)

P/s - see the baju, aku de baju yang sama ok original lagi from Dc shops...hahahaha...

keletihan dan caca merba kehidupan

sejak tersedar dari diperli oleh supervisor projek pada bulan 2 hari itu, kehidupan ku menjadi padat dan tidak tersusun, makan minum yang terabai dan tak berkhasiat, termiss workout untuk dapatkan ideal weight dan tido yang tak mencukup ekoran terpaksa berjaga hampir setiap bulan semata-mata untuk menyiapkan technical paper, project besi (steel) dan project precast, hampir sebulan aku bertungkus lumus menyiapkan tugasan tersebut. 2 dripadanya telah siap dan tinggal satu lagi untuk aku siapkan dalam 2-3 hr ini, kemudiaan menyiapkan slide presentation aku seterusnya membuat pembentangan 3 hb ini di UTM, study week kena cuti harap maklum, belajar dan periksa pd 10 dan 18 hb.

Tidak pernah belajar terlalu pressure seperti zaman degree dahulu.. pengalaman yang baru tetapi sangat memberikan kepuasan untuk aku didalam hidup ini.

Yaallah, haku sedang menggila dan aku berharap kesihatan aku supaya baik sehingga tamatnya bula april ni, ini kerana banyak lagi perlu diselesaikan agar aku mendapat keputusan yang cemerlang pada semester ini. Yang utama usaha dan kefahaman yang jitu. yeah cayok2x.

P/s - membership kat perfect workout akan expired july ini, auntie cousin and kwn ramai dah pengaruh aku untuk ke Celebrity fitness..hehe cam seronok gak..tengoklah nanti aku akan join sana ke tak next julai k. Doakan for my exam and presentation.

kenapa belajar lagi tinggi

salam

kenapa belajar lagi..geram jugak kadang-kadang ada orang yang peduli sangat terhadap kenyataan kenapa kita belajar. banyak sebabnya tuan puan rakan taulan. berikut adalah rasa perasaan diri sendiri dan cerita dari rakan-rakan yang seangkatan dengan jiwa belajar dan mengajar ini.

Kebanyakkan orang akan dari sijil-diploma-degree-master-phd, wow ini orang memang crazy kerana sangat tabah bazirkan seluruh hidup dia untuk belajar. Tak tambah lagi dr tadika-sek ren-sek men pulak.memang disiplin itu orang. banyak sebab aku nak belajar, dan antara pilihan rakan aku & aku untuk belajar adalah:- ( setelah dgr cerita rakan yang lain jugak)

a) kerja susah sangat baik mengajar, apa mengajar bukan kerja ker..
b) tak dapat kerja la baik belajar pastu mengajar, ini orang tak de hati mau ajar tp mau keje
c) tak tahan majikan swasta, camni baik belajar leh kerja gomen plus gaji banyak
d) engineer kerja teruk gaji sikit, baik mengajar jadi lecturer gaji banyak kaki lepak
e) kerja banyak praktik, otak jadi mati takut segala ilmu didada mati, kene belajar ni
f) kerja kerja kerja rasa cam kurang ilmu kena naikkan tahap diri sendiri, apa kata belajar lagi
g) buhsan la kerja, buat benda sama, nak stay tapi nak new environment, nk gi belajarlah
h) kerja aku tak terbaik, tapi belajar terbaik, so untuk kelihatan terbaik baik aku belajar dan mengajar, leh tampak terbaik di mata student
i) aku memang minat nak jadi lecturer, 1% minat nak jadi jurutera haram tiada, kenala study lg
j) saja nak tambah ilmu pengetahuan tak boleh ker, bukannya nak jadi pensyarah pun (nada bengang seseorang yg lain)
k) company sponsor, belajar je la, bukan rugi pun
h) aku nak jadi doktor bedah, tapi jadi doktor phd pun mantops..


banyak betul faktor sebenarnya orang belajar lagi ini, maka tak usahlah mereka yang tak belajar tu mempertikaikan atau menilai apakah kesudahan yang akan berlaku apabila kami tamat belajar. Apa kata doakan kami ini berjaya dalam pelajaran, dunia dan akhirat.

P/s - semoga aku, anda dan kami semua yang sedang bertungkus lumus belajar berjaya dalam pelajara. Yang penting kerjasama disiplin otak dan anda. nasihat khas untuk diri sendiri. takde orang nak berikan kita nasihat..

kerja giler

tatkala kebelakangan ini haku

isnin - selasa - rabu - khamis - jumaat
830 - wat kerja
600 - balik umah
6.30 - wat homework
300 - tido

sabtu - ahad
sabtu bangun lewat (revenge)
230 - kelas
630 - balik umah
830 - wat homework
300 - tido

ahad terpaksa bangun awal
830 - kelas
630 - balik umah
830 - wat homework
300 - tido

tak siap2x jugak kerja lagi 60 percent to go ..argh need more time
workout missed, makan caca merba, bilik sepah, idup terumbang ambing.nak mama
homesick.

P/s - adrenalin laju

wishes from me

kecewa tidak dapat pergi ke resepsi acik & aini yang lokasinya jauh nun diselatan johor pada 14 mac. Niat di hati ingin pergi sejak dari dahulu lagi tetapi tidak dapat nak menghabiskan seharian waktu untuk berada disana ekoran komitmen ku terhadap project master skrng ini. Tahniah acik and nanny, semoga selamat menerima kelahiran cahaya mata tidak lama lagi.

terkilan jugak tidak dpt hadir ke majlis pertunangan zia & ziana, kerana sebab yang sama dan lokasi yang sama iaitu JB, kalaulah JB itu dekat umpama balik ke tg malim, sudah ku jejakan diri tanpa perlu teman lain. Aku ucapkan selamat bertunang dan semoga selamat ke jinjang pelamin.

dan tahniah lagi wat opis mate ku yang telah berkahwin pada date yang sama iaitu Mr zafuan n Mrs Amira. Semoga selamat melayari bahtera rumah tangga yang penuh cabaran itu. Semoga berbahagia hendaknya. Very sweet couple.

Tak lupe jugak pada mr azam and dyana. Cute couple from JB yg telah bertunang pada bebaru ini, bulan berapa tak dapat nak recall sila rujuk blog azam. Congret dan maintain cute both of you. Sangat nak melihat kamu di atas pelamin yea adek azam. Kelihatan comel atau ndak, haha semestinya. Really like my brother.

Ps - sedang menggila memikirkan technical paper yang belum siap, lagipun tiada idea berharap selepas blogging ada idea tuk menulis paper..berharap pd yang tidak pasti

adrenalin rush

adrenalin rush , tema ini memang sesuai dengan keadaan haku yang berlaku sekarang, terlalu banyak kerja di opis perlu disiapkan dan kerja sekolah jugak tidak ketinggalan, tetapi pada masa yang sama selepas dr konsert satu suara FT, memang haku dan beberapa kawan aku menjadi tak keruan dan sedang berada dalam zone kegilaan..cemas dan berdebar dengan apa lagi yang FT nak buat..FT memang crazy ok..kami layankan saja setiap status yang keluar di fan page FT, mesti akan tick like setiap 30 kali login ke FB haha..

Sebenarnya kami dah dapat new album FT yang ada 1000 copy je pada 1st production with stem and poskad, memang crazy semua orang kerana berebut-rebut membookingnya, demi untuk mendapatkan setem and poskad tersebut. penangan FT tuk 2nd album ini memang kuat betul. haha. semoga adrenalin dapat demand for the album. rasa giler meroyan jugak bekejar untuk album ini, yg penting dah ada..esok ku amik dr member wahwah...

kepada semua jgn lepaskan peluang grab 1 copy of adrenalin ok. so far semua lagu agak best and de chance la nak masuk AJL 25 plak, haha. ehm jgn lupa juga vote ABP paling popular FT k.
vote 04, Faizal Tahir..haku hanya ada 30 borang sahaja untuk membantu FT menuju bintang..
Ayuh FT rawks..

P/s walaupun busy, haku masih sempat melayan diri ku yang mengader ini

my cousin wedding

kecik 2x main sesame and selalu kena buli tengok2x ko kawin dulu, memang potong que. eh tapi tak jugak sebab cousin ku lebih tua dr ku. rasa gembira dan teruja kerana dapat jugak aku membantu serba sikit dalam memeriahkan lg majlis kenduri cousin sendiri. kepuasan membantu keluarga, lepas ni rajin 2x la berhubung baik dengan sanak saudara, kerana seronok mempunyai big family ini.

Selamat Pengantin Baru buat Hasan(the cousin) & emy...

aku yg sangat excited dgn wedding ini ..adush

aku and adiku yang nama emy gak

abah dengan abang abah..good job abah tengah belajar nanti nak uruskan
kawin aku plak haha..rerajinlah ye

adik jadi pengatip terjun plak, buat dengan baik ..haha

hasan & aris , bj lagi over dr pengantin

my mama & abah, semangat nak jd orang rombongan

my brother dengan akif anak sepupu yg friendly

practic pose atas pelamin, so tak jadi

hasan time akad nikah - tersangat mengantuk & nervous

asan & emy - sweet couple

aku dah ada mood

sebelum cuti raya cina hari tu, haku tersangatlah sibuk dalam kerja tetapi tersangatlah lapang di waktu malam, namun sedikit masa pun tak dapat nak diperuntukkan untuk belajar. hasilnya terkena batang hidung sendiri apabila haku telah diperli mashyuk oleh SV pada SV meeting 2 minggu lepas. Unsur2x perlian yang bakal mengagalkan aku menyebabkan aku tersentak dan tersedar, walhal aku cuma tak berbuat apa-apa pada bulan jan menyebabkan imej ku sedikit tercalar depan SV, so untuk redeem semula trust dari SV maka aku paksa diri dan cubaan untuk tune diri agar berupaya membaca journal & ebook, masyallah punyalah payah. Namun 2 hari sebelum maulidur rasul aku telah berjaya berada dalam mood thesis..amin dan sedang berkembang sehingga sekarang. Meeting semua bersama Sv ahad yang lalu agak melegakan hati namun perlu lebih usaha kerana aku berjanji untuk menghantar hasil pra-project aku ni pada minggu ke 2 bulan March.

bulan 3 ini, aku disiplinkan diri dalam pemakanan ku semula, ekoran bulan feb yang bertaburan menu ku tetapi masih lagi under control..sangat seronok apabila mengamalkan cara pemakanan yang sihat, rasanya berbeza seperti dulu, mood ku untuk workout sangatlah tinggi tetapi 2 bulan ini mac dan april adalah bulan penentuan dalam menyiapkan thesis, project dan final exam. Terpaksa ku pendamkan perasaan bergelora untuk menjejak dance floor with my glitter skirt. Bulan ini insyallah aku akan menjejak jua kelas sabtu or jumaat petang utk melepaskan rindu dendam ku itu. After exam bolehlah aku pulun semula semua jenis dance haha..i will..

trips-argh ghupanya banyak trips menanti ku after exam, redang, trip ke utara sementelah melawat bash kahwin, singapore and KK, pikinik ngn mocha and mek. & sampai tak cukup lak duet aku, asal cuti semester je confirm sengkek sebab habis spend for trips. haha..tak dilupakan attend wedding member2x yang turut menggunakan byk duet haha.

Oklah..kene get back to meja study yang cuma kotak CPU aku, meja dah kene angkat balik oleh housemate..so study atas kotak jepun je..ok cayok2x and doakan haku boleh terus berjuang untuk semester ini, adalah sem yg critikal dan penting buat aku. amin

Hentikan demam & keresahanku

hi cukuplah demam terhadap artis ni lelebih FT, mood haku masih lagi ditahap fanatik terhadap FT tapi harus dikurangkan sementara aku sangat sibuk sekarang. Baik kerja mahupun belajar, tetapi banyak berat ke kerja, semester ini gayanya lebih teruk dari sem yang lepas, tahap malas lebih maximum akibat beban kerja yang terlalu banyak. Mata haku menjadi rambang dan badan menjadi lesu untuk menyiapkan pengiraan yang aku sendiri tidak mahir.

Tak tahu apa suntikan yang diperlukan, hanya disiplin dan keazaman yang tinggi sahaja boleh membantu aku. Cukuplah belajar, harapan dapat menghabiskan semuanya dalam tahun 2010 ini. Tak sanggup aku menghabiskan masa dengan belajar lagi, aku mudah bosan dengan apa yang aku lakukan sekarang..

Argh..haku tak pernah syukur dengan apa yang aku ada, aku mahukan lagi kelainan dalam hidup, Benda baru agar terisi dan semestinya bukan lagi sambung belajar..ingin trip lagi..sudah terencana 2 trip untuk masa akan dtg ini, tetapi banyak betul halangan yang ada depan mataku ini.

Haku perlu fokus, siapkan assignment project steel, assignment 1 dr Baha, assignment 2 dr izni dan project precast, proposal thesis praproject and slide presentation, preparation studies and final exam. Wargh so damn banyak. Stress ..aku perlukan jeritan batin agar release all stresses..

P/s - semoga aku tak out of control. amin

Episode of chasing Faizal Tahir





Wah nak sangat buat post yang sangat best ini. Baru pulang dari melihat Faizal Tahir perform bersama Aizat dan Dato Ct, the biggest attraction mestilah FT, if tak disebabkan semalam memang tak tahu betapa gilanya peminat terhadap FT dan aku pun turut terbawa-bawa didalam kegilaan yang melanda fans FT. Konsert perform memang best tip top from FT, AT and CT, apa pun kami tetap rockersteiners, FT Fan. Ini adalah pertama kali aku terlibat didalam kerja gila ini, sepanjang zaman student pun tiada artis lain yang dapat memaksa aku buat benda begini, well apa dapat dengan sign artis dan sekeping pic bersama diorang, Takde maknanya, tapi kalau dengan FT rasa berbaloi-baloi siap rasa diawang-awangan, pendek kata memang dah angau ngan FT. Best performer on stage. Tak kisah apa kontroversi dia buat, After this kene admit memang fan sangat dengan FT so kene grab the original CD of next album adrenalin ok. Konsert memang great, tapi the best moment is after the concert, ada chasing of faizal tahir sikit, Nak jumpa dato Ct memang tak payahlah, cepat dia nak kena balik tapi its ok, she's sangat cute like babydoll dan half hat keluar jambul memang trademark wat si comel CT, paling kelakar aku sais HI to dato' K, layan je Dato; K senyum, oklah tu, kalo tak senyum mau jadi isu hari ini.


Before meet FT, block tahan mr aizat 21 tahun dulu, alamak soft spoken lah this aizat, rasa sejuk je layan peminat macam ini, padanlah miss LJ menyukai dan meminati personaliti aizat, siap dah book dulu dari orang lain yang tak minat tu, tak kisahlah what physical background, yang penting current appreance, haha..tak tau lah diroangnya feeling, tapi they looks cute together memang ok dah lah sangat.


tetiba abang guard datang (kwn anas KOQ yg rambut pjg tu), bagitau FT boleh take signature je lagi, dia memang dah terlalu exhausted untuk melayan peminat menangkap pic, alah kesiannya kat ktoang, tapi simpati lagi kat FT sebab dia masih dalam condition tidak sihat, wow tapi perform BECHINTA memang jauh lg best dr AJL hari itu, superb. Ktoang pun x perlah, yang penting kami ber6 yang dtg tu dapat sign FT..haha, tak dapat jumpa FT pun jumpa Anas Tahir pun oklah, tak sangka kami dapat jumpa anas kat situ, pikirin anas tak amik port apa abang dia buat, rupanya tidak, kalo memang dah jiwa seni memang they support each other, tahap kesengalan anas memang terserlah and nasib baek dia ni cool, tq anas sebab sudi kena paksa dek kami amikkan pic FT. Anas pemalu katanya haha, tapi sesiapa nak mengenali anas lebih dekat sila search anas tahir dalam youtube ok, Sure jumpa and korang mesti kelakar dengan dia ini, boleh menceriakan suasana yang gempak. Btw anas ni kecik je orangnya and cerah sikit dari FT opss..takpe FT kan rowks.. the best moment ever adalah, ada FT punya kameramen ini suruh geng kami wat speech ke FT, wow apalagi memang tak dilepaskan, so amik peluang cakap apa nak ckp ke video itu, pergh rasa memang cam poyo and tak sangka buat benda cam gini, tapi actually rasa best, so normal lah cakap take care, jaga kesihatan and of course mesti cakap we luv you FT. Tolonglah rasa memang seperti poyo dan tak percaya. Tapi kameramen nya memang cool and tq abg kamera serta pak guard yang menyampah nak layan ktorang. Mana de kami terkam Ft kami cool je kan duk kat tepi..tak pepasala rasa mesti nak kene menyampah dgn semua bguard artis haha. WQM919, civic putih FT, masa yang ditunggu telah tiba, nak wat lambaian terakhir to FT. Jeng jeng FT keluar dengan sweater superman yang tidak dapat dipisahkan..and terus kami beramai menjerit-jerit yang tak la kuat sangat sebab berapa kaki je jauhnya wat speeh between fans and artis, pergh apa speeh dah sebut kat video tadi semua keluarkan balik same script and cakap ke FT, dia pun tunggu jer tak masuk kereta lagi dan dengar apa ktorang cakap, and biasalah pas cakap we luv you FT , confirm reply balik I luve u too..haha suke giler semua orang..meaning dia dengarlah apa semua speech yang kami sebut sebelum itu. Budget tapi serius dia dengar ok. Then itulah lambaian terakhir bersama WQM919 and the owner..Pulang dengan terkilan tapi kepuasan kerana Ft memang best and superb. hahaha..



P/s - maafkanlah kerana penulis baru pertama kali buat benda begini jadi keterujaan dan kepoyoon itu terserlah dan mesti diserlahkan agar orang lain memahami sebenarnya apa yang telah berlaku, ini bukanlah perkara yang disengajakan..huhu