berakhirnya tahun 2011

as salam,

tinggal lagi 1 hari selepas esok menuju ke alam baru yakni zaman tua, usia menginjak ke satu angka dan segala angka tahun ni bertambah satu semuanya ekoran nak menuju ke dunia baru.

sepanjang tahun 2011 ini banyak aktiviti outdoor telah dijalankan semenjak dari feb 2011 sehinggalah dec 2011. resolusi 2010 aku untuk menaiki gunung kinabalu telah berjaya dilunaskan pada tahun 2011, kesannya aku berjaya bertemu dengan sekumpulan kawanan yang baru selain dari geng koreiv yang senantiasa bertakhta di hati, cewahh.

tahun ini memang ramai yang telah berkahwin dan beranak pinak, maka hubungan diantara kengkawan jugak telah dijarakkan sedikit demi menghormati masa dan privasi mereka yang telah berkeluarga. maka group kawanan baru yang single ini tidak membuang masa merencanakan aktiviti bersama sepanjang tahun.

dari sekecik2x bukit ker tangga batu cave ker air terjun kemensah pun kami lalui. segala ceruk tempat makan semua nak dilawati, dan kesannyanya tahun ini berakhir dengan penambahan beberapa kilo, segala penat lelah dalam training gunung dan bootcamp selama 3-4 bulan yang lalu telah dihancurkan dengan sekelip mata. kelakar rasanya, penat berusaha dengan lamanya tetapi nak memusnahkan sesuatu tu memang sekejap sahaja.

aku dah berjaya dapatkan master degree pada tahun ini. satu pencapaian tetapi taklah kurasa terlalu bangga tapi kepuasan kerana berjaya menghabiskannya on time tanpa perlu extent. memang aku dahagakan perasaan susah payah untuk belajar, mungkin mengambil phd adalah satu perkara yang boleh dipertimbangkan untuk resolusi 3-4 tahun akan datang yea.

diving license pun dah diperolehi pada september yang lalu, bukan resolusi yang diidamkan pada mana-mana tahun, tetapi ekoran dengki dengan rakan yang ada lesen tersebut, tanpa berpikir panjang telah terjun kedalam laut untuk mendapatkannya, tapi serius i takut dive, walaupun i nak. kene bertafakur and berzikir banyak-banyak sebelum terjun laut in da future k.

bertukar kerja, lagi satu resolusi yang tidak terjangkau akal,patutnya aku design diri aku ini untuk amik IR pada tahun ke 7 bekerja and phd pada tahun ke 9 bekerja. akhirnya aku beralih angin dan telah join oil and gas ekoran terpengaruh. so far so good jer kat company baru ini, jadi aku taklah terlalu risau akan rencana bertukar kerja ini.

yeah another overseas trip, tak ler jauh mana setakat singapore sahaja. dalam satu bulan ni, dengan waktu yang padat dengan training, baru mula kerja baru nak sibuk dgn kerja baru sempat jugak luangkan masa untuk menapak di kota singa bersama geng baru. pantang kene goda memang mudah terpengaruh untuk dipaksa ikut berjalan. jadi jgn goda i lagi k, kerana i mudah tergoda dengan ajakan n pujuk rayu. tapi geng punye pasal no hal.

sayang i korbankan my krabi trip, kerana kerja i, tapi x per nanti i balas dendam pi krabi n phuket next year. barulah even dengan kengkwan yang dah pergi k.

pasal accident, ok 22 ogos adalah date aku accident dgn kancil putih ku itu WXX XXXX di area bukit tagar, tiada kecederaan major, cuma sedikit pusingan dan hentaman yang kuat depan dan belakang cukuplah memberi kesedaran kepada aku agar lebih berhati-hati dijalan raya dan ingatlah mereka yang tersayang. syukur aku dipanjangkan lagi usia untuk berbakti pada kedua ibu bapa aku, untuk mempunyai keluarga sendiri dan kerja yang diidamkan serta restauran aku sendiri. wah panjang lagi coretan hidup aku ni. nak europe backpack tour, nak pi jordan and beijing in da list.

bootcamp, outdoor fitness program. suatu benda baru yang aku kenal pada tahun ini. thanks to noora ann sebab memperkenalkan aku tentang activity ini. tanpa bootcamp aku takkan sedar bahawa dalam diri kita ada part yang perlu diteroka, boleh dilatih dan dipaksa agar ianya bergerak. siapa yang menyangka orang seperti aku juga mampu untuk berlari dan sprint sehingga boleh terjebak dalam aktiviti marathon. dikelilingi orang yang hebat dan sangat concern pasal kesihatan masing-masing membuka mata bahawa kita perlu jaga kesihatan diri kita setiap masa, bukan hanya masa kita telah sakit sahaja.

cukuplah sekadar itu sahaja coretan untuk 2011, bagi tahun 2012 aku berharap agar kesihatan aku dan kedua orang tua aku bertambah baik;
berupaya untuk menjejaki beberapa gunung lagi sepanjang tahun 2012;
beberapa run event juga sekurang-kurangnya 10;
penurunan beberapa mr kg (back on track);
confirm kerja by Mei 2012;
nak nek pangkat;
new car by June 2012;
bwk family i pergi holiday at Redang/perhentian;
and end my single life (resolusi baru activate).

my 1st malakoff run 12km

sambung cerita entry sebelum ini,

walaupun ankle ku dijangka sakit pada waktu pertandingan, aku telah tetapkan mindset dan beberapa perkara yang perlu dilakukan jika ankle sakit.

pertama adalah lari for fun, jgn target medal or target masa,
kedua follow jer style orang lain lari, jika masa tu semua orang berlari so join, if tang tu semua berjalan kaki then join.
ketiga abaikan segala yang menarik berlaku dihadapan atau tepi tetap terus berjog dan berlari
keempat if sakit terus kan sikit sikit sampai tak mampu langsung, jgn paksa kerana memberi kesan besar dikemudian hari
kelima lompat jer dalam van ambulans huhu

tapi keputusannya, aku berjaya juga habiskan run tanpa kesakitan dengan teknik 1 dan 2. sangat berterima kasih pada kasut admiral ku yang lusuh tapi lembut. ko memang penyelamat kaki ku. akhirnya berjaya menghabiskan 2 lap bukit damansara dalam masa 1 jam 48mins. hooha. terus aku bersemangat dan register plak for next run sebanyak 6km sahaja..

p/s - sangat seronok berlari ini, lebih-lebih lagi apabila anda sangat kuat berlari..

sakit ankle kerana banyak menapak

huh 18 december hari tu, aku off to singapura bersama geng g2k. kami dalam 5 orang plus 2 orang yang lewat (ahad br sampai), berada di sana atas urusan ronggeng dan shopping sahaja. aku telah membuat keputusan tanpa berpikir dengan mengenakan selipar aku bernilai RM9 yang lembut tetapi tidak dapat membantu untuk long distance punye jalan.

pergh, sakit tapak kaki adalah tahap tak ingat punya. rupanya perjalanan dari kastam ke bus ke train ke station train yang lain ke hotel ke orchard road ke marina bay ke bugis street adalah sangat jauh dan menggilakan. sampai nipis tapak kaki menapak dan memang menanggung kesakitan adalah scope of work dalam trip kali ini.

dulu aku pernah ada kes pakai high heels untuk lawat construction site dan terpaksa berjalan kaki sebanyak 4km. fuh lepas tu aku taubat tak guna heel sampai sekarang. hanya wedges melainkan nak pi annual dinner.

skrang aku taubat, if nak pi backpackers trip yang melibatkan penggunaan tapak kaki sahaja. maka akan ku pakai kasual sport shoes. barulah tak sakit dan perjalanan menjadi lancar serta boleh teruskan lagi perjalanan ke mana sahaja. taubat juga.

akhirnya tapak kaki ke ankle or buku lali memang sakit. kesannya dapat dirasa apabila aku training for malakoff run selepas 2 hr pulang dari singapore. pergh sakit terasa di awal latihan dalam km 1.2 ke atas. jadi aku hentikan penggunaan treadmill pada km 2. sambung dengan bicycle or else yang tak pressure my ankle up to 12km.

next day i try lagi, well the same, within first 2km sahaja ankle aku dah menjerit-jerit kesakitan. aku berhenti tidak teruskan dan fokus kepada tight sahaja. pergi wat bicycle up to 12km. aku pasrah kerana tambah lagi sport injuries dalam hidup selain knee problem adalah ankle problem. haha terpaksa lebih berhati-hati dalam memilih kasut dan training.

p/s - sila jgn berlagak dengan selipar RM9 anda ok...(ingatan untuk diri sendiri)

new life new works

watcha, akhirnya dapat jugak aku mencuri masa untuk mengekspreskan perasaan berkeceramuk stress tahap dewa ini. walau sesibuk mana pun aku ini tidak akan ku lupakan blog sesawang aku yang banyak memberikan aku kesedaran dan cara aku memuhasabahkan diri sendiri.


hari ini dah lebih sebulan aku ditempat baru, first day datang memang very welcoming, dengan notebook dan introduction to all staff berjalan dengan baik dan agak details, dari level eksekutif ke manager, senior manager and general manager. so untuk 1 months ni, assignment aku terima adalah settlekan initial study for winter construction at satu place di US nie. so banyak dekstop study tahap master phd level yang aku buat. rasa hebat lak asik baca journal and buletin news luar negara..haha tahap poyo. tapi aku rasa hepy and best jer sebab maybe this type of job memang my style kot, not structural, more general and more logic and very coordinate.


got a chance to hit gym a few times, after this paling teruk pun akan pergi jua sbb nak hit sauna.

tapi new life ni seriusly memang serius, everyone sangat hectic about their work. jadi i pun kene jadi as hectic and crazy hardworking like semua orang. takkan i nak ketinggalan. so i kena sangat perlu really need paceup myself. jadi kat opis akan bersungguh-sungguh belajar sampai i pandai dan berjaya contribute dalam apa-apa meeting serta mampu jawab apa orang lain tanya.


pendek kata i suka ar my new life, gi kerja de nek train, nek kete halfway, ada jalan kaki, ada gym for fitness, ada time for makan in group, ada masa tuk diri sendiri dimana i kan suka lone ranger. ada shopping mall, ada cubicle yang privacy yang tinggi. opis yang senyap, opis yang tak berapa sejuk aircondnya. ada place nak jogging pepetang. well it suits me. yeah. and of course work in a tower, a taller building. cewah..so full of entertainment. yang penting weekand free dan aku boleh marathon, hiking serta explore waterfall





tapi tetap stress adalah dgn mr berat. tetap tak mahu pergi breakup meninggalkan diri ku lagi. aku x perlukan mr berat lagi dalm hidup aku. akan terus berusaha paksa sampai kau pergi ok. semoga tahun depan aku dapat hilangkan kenangan mr berat dalam hidup ini.


p/s mahu hidup dengan lebih gembira dan bermakna dan bermaruah.

off for two weeks induction

hari ini adalah hari ketiga aku induksi untuk my new job di plc, bangi dan malam tadi haku tiada kelas jadi aktiviti senggang diisikan dengan karok selama 1 jam dan aktiviti lepak bersama kengkawan terchenta di willy satay.

dalam program ini ada dalam 33 orang new employee terlibat, 11 perempuan and the rest adalah lelaki yang telah digabung antara fresh grad dan experiance. agak menarik. dan tidak membosankan sebab ada budak yang malu2x bergaul lagi dan senior yang mampu menyesuaikan diri.

tujuan induksi ini adalah untuk mengajar kita banyak benda mengenai diri sendiri dari segi kepimpinan dan skill belajar yang perlu ada didalam kerja or bukan kerja. maka banyak ilmu dari pelbagai segi dapat dikutip dalam session induction ini. bersyukur kerana dapat meluangkan masa untuk memuhasabah diri, menimba ilmu dan memperbaiki diri dari masa ke semasa.

secara tidak rasmi untuk 3 hari ini, aku dapat melihat dimanakah kedudukan aku yang sebenarnya jika nak dibandingkan dengan mereka-mereka yang aku rasa sangat bersemangat, beretika dan bersungguh-sungguh dalam menjalankan tugasan mereka. ini menyebabkan aku berasa sangat rendah diri. walaupun aku berpengalaman tetapi gap itu tetap terasa. mungkin ini adalah cabaran pertama yang aku dapati akan aku lalui untuk beberapa ketika sehingga berjaya meyesuaikan diri ditempat baru. aku akan tentukan gap-gap tersebut dan cuba atasinya.

apa-pun aku enjoy dengan apa yang disajikan, cuma jika ada banyak exercise di waktu pagi or petang adalah lebih baik. lol i miss my bootcamp really much already. 28 Nov akan ku kembali menjejakkan kaki ke bootcamp demi menyihatkan tubuh badan.

kawan baru apatah lagi, semuanya cam best dan ok. hopefully im gonna lead happy life and seek my internal and external happiness from now. amin.

p/s - need to pacemyself


get back on track

Haloo, after 4 months missed bootcamp session, aku start balik this month sebab dah de kenderaan. so kesannya, betapa teruknya badan ini nak menyesuaikan diri dengan segala jenis form of excercise, dari grunt,ke truster, ker mountain climber, ke kingkong push up semuanya mengalami masalah dari mendapatkan perfect form. sprint apatah lagi. Session Bc yang ke 4 memang killer dan menguji fitness level ku yang dah terbenam dalam lumpur nie. so aku tekad semula kena lebih disiplin memandangkan nak masuk kerja baru next month aku perlu fit agar lebih fresh and produktif di tempat kerja.

disiplin adalah key word untuk segalanya, pagi ini adalah BC session yang ke 5, aku rasa aku back on track, form aku adalah hampir baik dari hari sebelumnya, camne nak evaluate adalah dengan mampu untuk squat lebih rendah dari biasa, pushup deep dr biasa, dapat buat mountain climbers and grunt seperti biasa, cuma masa perlu dibaiki agar lebih cepat. akhirnya aku ok dalam fitness routine. kene janji pada diri sendiri untuk melengkapkan 6 month bc session for year 2012 ini. after ini boleh fokus pada perfect form agar kesannya lebih efektif. void 4 bulan yang lalu aku telah membuang masa dan merugikan diri sendiri. rasa penyesalan yg amat. orang lain can loose 9kg cam tu jer in 2 months and aku cam haram. kene berusaha lagi ini.

Alpha-ampang recruit on 3rd session of the month (Nov2011)

Workout experiances

Hari ini nak story experiances workout yang tak seberapa hari ini. Bulan ini masuk bulan ke 3 diet dan workout pergi ke laut. Pemakanan nasi 1/2 tetap diteruskan tetapi kekerapannya telah meningkat dari 1x per day ke 2-3 set per day. Berat masih maintain dan telah stagnant beberapa bulan ini. Terasa dimotivated tetapi cara hidup sihat mesti diteruskan sampai akhir hayat.

Masa study kat U dulu, haku tak cara tentang cara nak berdiet dengan betul dan efektif. Aktif memang ar boleh tahan lasak, energetic, naek gunung sana sini, jogging almost everyday tapi pemakanan x pernah jaga since kita studentkan, masih study tak rasa nak pikir sangat pasal diet ni. Kalo sebut diet jer masa tu mesti pikir pasal tak makan nasi dan x perlu makan. selalu dgr citer ramai budk pengsan pitam sebab diet. rupanya masa tu semua salah, maklumlah budak2x semua takde ilmu, bila nak wat sesuatu bukan nak google dulu, survey research and wat diet tu. men belasah jer. itulah haku dan segelintir rerakan aku pada masa dahulu.

Aku start aktif berdiet yg betul or inginkan cara hidup yang sihat adalah kerana pada suatu hari aku telah menemani kawan aku ke suatu saloon kecantikan. disitu ada scale weight dengan perasaan bangganya aku menimbang berat aku dgn menjangka berat yang sama seperti sebelum aku praktikal yakni 6 bulan yang lalu. Dengan terkejut badaknya angka tu telah meningkat mendadak sebanyak 5kg dalam setengah tahun sahaja. Maka aku terduduk sejenak dan terperanjat dengan apa yang berlaku, lalu terpikirlah aku akan segala yang aku makan dan lakukan sepanjang tahun itu. Mungkin benar dan aku terpaksa mengaku, dengan kadar metabolism yang rendah aku mengambil kira-kira 1700 kalori per day tanpa exercise dimana aku sepatutnya badan aku mengambil intake 1400 kalori sahajs per day. maka defisit 300 kalori per day telah menyebabkan peningkatan berat yang mendadak. Aku kecewa dengan tahap pemakanan pada masa itu.

Semenjak dari itu, aku tekad mesti menjaga makan dan mengubah pola makan & kene pergi wat latihan kardio + weight training. Makan(diet) + Exercise wajib dilakukan dalam keadaan serentak untuk pastikan loose weight berlaku. Jika nak maintain sahaja, maka diet or exercise shj boleh dilakukan jika kekadang kita pergi ke laut. Pahamkan..disiplin yang tinggi diperlukan.

Maka aku pun signup untuk register dance class kak lynda for 3 months in a row dan telah membersihkan segala isi perut dapur aku. No more cheap oil, no more makanan bergoreng yang dimasak sendiri, dan telah membeli banyak makanan mentah seperti ayam, sayur dan buah. Banyak menu sihat terpaksa disediakan sendiri. Biskut healthy pun kena beli yougurt some more. Tapi seriously, most semua barang tu mahal. Aku spend almost RM 200 untuk stok 2 minggu so total food punya budget is around RM400 per month. Kena sacrifice dari membeli makanan siap dr memana kedai. dan perkara wajib everyday adalah air 3liter perday. Yup stok air everyweek mesti beli sedozen 1.5L mineral water. Bayangkanlah this price untuk makan seorang di rumah. And excercise class kita bayar dalam RM110 per month for 12 sessions. Nasib kelas dekat dengan opis jadi jimat sikit. Kesimpulannya, berbaloi-baloiilah tetapi spend about RM5oo lebih per month namopak banyak tapi rasanya inilah apa yang orang lain buat jugak. Resutlnya, i berjaya hilangkan yang 5kg i gained during praktikel years...peh tu back to normal size..

Tapi since ada momentum exercise..aku quit plak dance class tergendala sementara sebab final exam selama 5 bulan dan masuk gym for 6months selepas itu. Sungguh bertuah sebab dapat guna pass member sebelum dia berhenti habis. Lagipun tujuan masuk gym adalah disebabkan nak develop my fitness, memang betullah walaupun manusia tu kurus tapi x semestinya dia fit sebab x pernah exercise. jadi aku motivate diri semula dan jangan malu nak workout dgn riso orang mengata anda gemuk.

Pada masa yang sama aku join gym dr january sampai ke june 2011 aku turut mengabadikan diri kepada alam dari 13 feb 2011 sehinggalah tercapai impian menaiki gunung kinabalu pada mei 2011 dan sehinggalah sekarang dah oktober 2011. Yang baik measurement badan ada perubahan tetapi muscle mass memang meningkat. Maka walaupun loose weight tapi akan ada 2kg berat otot meningkat yang perlu dihadapi. Jadi jgnlah bimbang bila anda start workout memang berat naik tapi anda kelihatan fit kan and tight.

Ada satu blogger sist nie, so inspiring lar kak adek manes nie. so far inilah antara blog yang memberi semangat dan kesan dalam kehidupan. tapi at the end, semuanya tetap adalah diri kita sendiri yang malas, yang rajin or yang tekad untuk berubah. Kalo dah disiplin sangat taklah diet n workout ke laut kan. hehe.

Sambung balik, hujung2x workout kat gym dalam bulan 5, aku pun signup untuk bootcamp, outdoor fitness program yang buat kat padang je guna sistem military yang selalu kita tengok dalam biggest loser tu, squat pulses, mountain climbers, truster, kingkong pushup and etc. Bootcamp ini memang best sebab semangat workout berkumpulan ni memang cool dan efektif. sangat terkesan dari segi fitness, mampulah nak mendaki dengan lajunya and berlari dengan seronoknya tanpa mengah, nafas cukup, jantung pam darah kuat dan laju. berpeluh jantan semestinya haha sangat busuk. rasa segar sepanjang hari, metabolism meningkat dan memang kuat nak minum air masak dan makan. So masa inilah kalo makan manyak protien dan diet makan makanan sihat memang efektiflah workout anda. Jgnlah pulak belasah nasi lemak or roti canai after that ok, rugi2x, tosei would be ok.

Dari sebulan, ke 2 bulan, ke 3 bulan lamanya aku join bootcamp dan telah melalui 36 session Bc yang best. Namun sudah tiada kesempatan dan peluang, aku tak dapat teruskan bootcamp sewaktu ramadan, after raya dan sekarang sudah 3 bulan aku tak pergi bootcamp. Rasanya memang teruk, mengah naek tangga, lemah lembut jer bergerak. kalo hiking tu nafas pun rasa nak putus dan sangatlah berat nak angkat kaki, memang suka nak test diri tengah tak fit pergi berani gaban naek trek pacak memang la semput, mengah, berat, malas dan dimotivated hehe. tapi i like torturing myself sbb nak cabar dan remind diri sendiri kita senantiasa perlu healthy dan fit sampai tua.

So, skrng im hopeless, dah signup a few runs lagi tanpa training, memang sengaja nak menempah seksaan fizikal haha. Org seperti saya memang perlukan seksaan sebegini agar senantiasa beringat. Harap bulan 12 ini selepas saya selesa dengan tempat kerja saya, saya kan reschedule jadual saya untuk masuk bootcamp di area KLCC. Walaupun different owner tapi x kisahlah asalkan saya tetap pergi training dan senantiasa ready and healthy at any point.

Kalo nak tahu detail pasal bootcamp sila layar kat sini k. Insyallah saya akan siapkan diri saya untuk gunung tahan pada tahun hadapan or lagi satu sebab nak kena confirm pekerjaan dulu barulah saya boleh amek cuti yang panjang sikit. Doakanlah saya agar terus berjuang dan berusaha ke arah kesihatan yang bagus.

P/s - teringin nak ajak kengkawan lain untuk join my healthy circle life, kalo nak join jgn segan nak bgtau ok.

Lagi sebulan disini

Lagi 17 hari minus hari sabtu & ahad aku berkira-kira menghabiskan sisa akhir aku di opis lama ini. Kejap jer lagi aku akan menghadiri kursus orientasi dan akan berada dalam dunia baru dan berkenalan dengan orang baru dan bekerja di tempat baru. Takde rasa berdebar dah mungkin kerana aku sudah belajar menerima. Acceptance itu perlu.

Aku berusaha menyiapkan sesatunya project dam yang telah lama aku buat analisisnya. Diharap report yang akan ku tinggalkan ini tidak memberi masalah kepada rakan sejawat yang ada. Aku telah belajar sehabis baik untuk memastikan apa yang aku lakukan adalah hampir benar.

Dalam masa aku ingin komited agar tidak cuti aku telah jatuh sakit selama 3 hari. Ekoran dari berlari 10km di dalam keadaan aku senggugut, 1st day aku bendera merah. Maka badan sangatlah lemah dan letih tp aku paksakan diri ku juga untuk berlari dalam waktu biasa tetapi agak ketinggalan 15min ke belakang. Pada masa yang sama aku telah mengalami cirit birit dan campuran 2 simptom ini menyebabkan aku lemah, pengsan selama 3 hari. Berehatlah aku selama 3 hari ni menidurkan diri. Tiada apa dapat aku lakukan walaupun cuti.

Maka terisilah masa akhir aku disini. Selain itu, aku tetap keluar untuk beriadah bersama teman-teman pada hujung minggu. Tapi minggu ini dan minggu depan hanyalah masa yang aku ada untuk mengemaskini segala barang aku di pejabat lama. Diharap aku mampu untuk mengemaskan barang yang sangat banyak itu. Nak mengemas waktu hari biasa aku malu kerana dikata sangat seronok nak keluar.

2 minggu ini untuk berkemas, kemudian minggu pertama Nov raya haji pulang ke kg, 2nd week ada tugasan jadi guide naek ke broga untuk satu bas, alhamdulillah assignment pertama freelance jadi guide. And 3rd week dah berada di Bangi berorientasi yeah. Saya akan penuhkan masa saya dengan aktiviti yang gembira sahaja.

P/s semoga segalanya berjalan lancar dan happy spt yg sy bayangkan. Tapi trip krabi 24-27 Nov saya telah saya cancel. Hanya mereka ber8 akan pergi. saya stay disini. enjoy yer korang..



Jom tiruk di Sg. Sendat

Pertama kali dalam hidup aku buat aksi tiruk waktu mandi di sungai.

Alkisahnya hari sabtu yang lalu haku telah bangun awal semata-mata untuk memenuhi jemputan berarak pengantin Mr shafiq a.k.a adik Noora Ann ke Kuang, batu 19. Jam 930 pagi aku dah siap dengan makeup dan tudung lagi semangat nak hantar pengantin, tetapi tunggu punya tunggu after 1 jam barulah Cik Pinky & Ikan but-but datang untuk mengambil saya, memang punctual kerana kami menjangka pengantin untuk berarak jam 11. Apa-pun janji melayu ini, cik sha, en eone and en fizan masih lagi ditempat tidur, punah harapan untuk gerak awal. Jam 12 barulah muncul batang hidup ahli kelab g2k ini dikejiranan rumah pengantin.

Jam 1230 kami meluncur terus ke kuang dan tiba jam 130, keadaan memang agak renyai dan hujan seketika dalam 20mins. Walaubagaimanapun cuaca semakin cerah dan baik demi menyinari kemeriahan kenduri pengantin pada hari itu. Kami sungguh gembira melepak dan bersembang di majlis kenduri orang yang kami x kenal pun, tau nama gegitu sahaja. Tanpa sedar jam dah pukul 3 ptg, kami sudah lewat untuk menuju ke batang kali meneruska agenda tiruk di Sg. Sendat.

Pendek cerita jam 5 kami sampai di sg sendat, dah lewat jugak utk mandi tapi kami tak membuang masa agar dapt mandi dengan sepuas-puasnya. Nasib sudah ramai orang balik, maka tinggal kami ber6 sahaja tiruk di level atas sg. sendat. Haku nak share beberapa attempt tiruk yang dilakukan oleh kami, hehe sengaja nak kasi lawak sikit kerana gambar2xnya memang kelakar dan buruk tul aksinya. Mandi sampai jam 630 terlalu sekejap, kami terpaksa bergegas pulang kerana kws tersebut akan menjadi gelap. Seram.

Sekarang saksikanlah apa terjadi apabila kami beraksi tiruk. hehe.

f-zan - aksi pro

e-one - aksi opps tunggu saya bang

ikan but-but lompatan berirama

Ann - ops terjatuh sudah ba

sha - cekup harimau

me-world piece frog

winner, cik aini kungfu panda wachaa

Haha, manyak lagi tapi ini jerpun dah cukup kelakar, berpuluh attempt tiruk hanya untuk dapatkan pose terbaik. Best tiruk di Sg. Sendat, reramai lehla pergi sana ok.

P/s - looking for more tiruk action kat memaner jeram lain yang x deras ok. siap dah beli google and 2 swimming shirt untuk mantapkan skill tiruk.

Gunung Gap & Ulu Semangkuk

Barisan bawah dari kiri: Fish cake(zahid), razman, abg apip, Noora Ann, Sufeh
Berdiri dari kiri: Jai/Jenal, Syed, Ayong, Roy (abg kiko), Paksheikh, Eone, Su, Ros, Cik Aini, Fizan,
Cik Sha, ME and Ijam


Ini adalah Kali ke 2 join mendaki bersama group OGKL, pendakian namanya one day trip (budget santai) rupanya hardcore juga, nak benti minum air pun serba salah sbb bila berhenti 2 mins jer dah stop que crew mendaki. Kita pulak minum pakai botol. Jadi confirmlah lepas ni kalo join lagi trip ogkl memang kene lengkaplah equipment and gadget water bag tu sebab letih woo x minum air. 1st time hike tak habispun 1.5L air mineral haku.

Trek pacak, start dengan gunung GAP. tepat 1 hour sampai peak, dan dalam 2 jam ke peak Semangkok, trek ala-ala boleh jogging kata master OGKL. Pergh bapak master2x ni dalam trek memang mantap sbb asik bersembang sahaja, aku dah terlalu letih dah x mampu nak bukak mulut. Tapi teringat instructor bootcamp cakap kalo boleh bercakap during workout memang kita fit ar jadi confirm aku x fit and master ni super fit. Start naik jam 11.10 pagi dan selesai climbing sampai bwh jam 630 ptg.

Akhirnya selesai juga, kami dinner dinner di pekan KKB dan beransur pulang jam 1030 malam ke rumah masing2x..Lega kerana mission accomplished.

Kali ke 3 join ogkl, kita akan jadi member dan boleh dapat murah sikit hehe..tp ada yuran ahli dan yuran tahunan kene bayar.

P/s- mampukah berangan nak target Gunung Tahan - Merapoh Kuala Tahan, Trans Gunung2x & Gunung Merapi

Official sudah seorang pengepam

November ini secara rasminya akan termaktublah saya sebagai pekerja logo diatas, saya akan mengepam minyak dan menjualnya pada kadar yang berpatutan, kerja yang berat dan melampau mungkin saya akan buat overtime dengan banyaknya, tapi saya redha, mungkin dengan cara ini saya sentiasa bersyukur dengan kerja yang saya ada, yang saya akan buat dan cabaran yang saya hadapi..im no longer a designer ..hukhuk..hanyalah seorang pengepam kini..

P/s - sila rujuk entry rezeki..ini adalah entry simbolik menjawab entry terdahulu

Im a diver im survivor

Aku telah pass dive training dan telah menjadi diver amatur secara rasminya. Latihan telah diambil di redang reef resort pada 15-18 Sept 2011 yang lalu. Amik dengan dive instructor abun & adi dan ditemani dive master azam. Total belanja for dive ni adalah RM1450 berpatutan dengan tahap kesukaran lesen yang nak dipelajari dan bilik sea view yang cantik & menakjubkan. Pulau Redang adalah tempat terbaik dihatiku, jatuh cinta kali ke 2, kalo datang kali ke 10 pun jatuh cinta lagi.

Berlegar di kepala hotak ini, lagu destiny child, im survivor im a diver hehe. Semoga murah rezeki haku dan dapat lagi pergi dive ditempat-2x yang tersohor dan cantek. Tahniah juga pada rakan geng g2k aku yang juga telah berjaya mendapatkan lesen dive masing-masing, Eone, Hanis & Fizan. Congret. Jadi layanlah beberapa gambar sewaktu boat dive kami yang pertama ok.

Haku dan angelfish (nemo)

Haku dalam pose slumber macho

My greatest buddy dive (Hanis), kalo takde dia ni seriau haku

Sewaktu descending 1st boat dive, nervous tapi sempat peace

Aksi akrobatik kami di dasar laut

penjaga sang tua

Kita semua akan menjadi tua persis baby suatu hari nanti, mampukah kita melayan kedua ibubapa kita seperti ibubapa kita membelai dan menjaga kita sewaktu kecil dahulu. Jika ibu dan ayah sudah tiada kudrat untuk berjalan atau menyelesaikan bussinessnya di bilik air. Mahukah kita dengan sukarela menyucikan mereka, mengangkat mereka dari katil ke bilik air, menyucikan segala bussinessnya yang bersepah-sepah itu. Menyuapkan makan dan berkomunikasi dengan mereka tatkala mereka tidak lagi memahami apa yang kita sebut.

Takutnya aku untuk menjadi penjaga sang tua. Tahun ini aku melihat kedua nenek dan atuk aku berada dalam kondisi kritikal. Keduanya pernah dikejar dan diwadkan di hospital. Sebagai cucu, aku melihat sendiri dan cuba memahami bagaimana pakcik dan makcik aku berusaha melunaskan tanggungjawab sebagai seorang anak. Betapa sebenarnya agak sukar untuk seorang anak mampu melayan karenah orang tua yang semakin berpikiran seperti kanak-kanak. Degil, tak dengar kata dan kuat merajuk. Tingginya kesabaran yang diperlukan untuk bersedia menempuh waktu itu.

Aku luahkan perasaan takut ini sebagai ingatan buat diri aku dan kengkawan. Kita perlu kuat dan bersedia dari segi attitude dan kesabaran serta kewangan yang mencukupi untuk mampu memberi layanan yang baik dan elok untuk kedua ibubapa kita.

Ya Allah, aku bermohon agar kedua ibubapa ku diampunkan segala dosanya dan mendapat kesejahteraan dalam kesihatan hidup dan menjadikan kami anak yang soleh dan solehah serta senantiasa berbakti untuk mama dan abah dari pelbagai segi. Semoga dosa kami juga diampunkan kerana sering melukakan hati kedua mama dan abah dengan sengaja atau tanpa kami sedari.

Semoga aku mampu menjadi penjaga sang tua. Amin

salam hari raya 2011

As salam

Raya kali ini persiapan lebih awal dari biasa kerana bimbang akan kemungkinan tidak mendapat bonus, maka duit raya dan baju raya haku dan adik telah dibeli lebih awal dari biasa. Jangkaan haku memang tepat, tapi tetap bersyukur kerana masih mendapat duit raya walaupun sedikit, sekurangnya dapat membelikan kasut baru buat haku dan mama.

Raya kali ini jugak lain kerana setelah berpuluh tahun kami beraya di kampung nenek sebelah mama, akhirnya tahun ni kami memasak dan beraya dirumah sendiri kerana auntie belah ayah haku bersama anak-anaknya ingin berkumpul dan beraya bersama. Maka buat pertama kalinya juga aku menunaikan solat raya di Masjid Sg. Dusun selalunya di Masjid Gedangsa. Terasa luar biasa sebab haku memang tidak pernah beraya sebelah ayah haku sejak dari kecil lagi. Inilah namanya perubahan hidup. Apabila meningkat dewasa haku sudah memahami dan dapat menerima segala perubahan yang berlaku dalam hidup. Aku jangkakan jika aku yang sudah berkahwin barulah akan beraya dirumah ibubapa sendiri. Rupanya peluang itu datang lebih awal. Semoga silaturrahim antara kedua belah keluarga dapat ditingkatkan.

Raya kali ini jugak tidak sempat hendak keluar berjalan kerana terlalu ramai masyarakat yang datang beraya dirumah nenek(wan), maka anak beranak sepupu sepapat bertelekulah dihadapan tv menghadap segala cerita hantu best di tv. Kali ini raya manyak baby, maka sangatlah letih menarik perhatian baby yang comel-comel itu. Semuanya cute dari umur 5 tahun sampailah baby 3 bulan.

Itu jerlah perihal raya 2011, banyak menghabiskan masa di rumah. Kepada kengkawan maafkanlah salah silap saya jika ada yang terasa hati tersinggung perasaan tanpa haku sedari. Semoga segalanya baik dan bahagia sahaja. Selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Pahlawan Patah Hati - Firdaus



Semua ini terjadi begitu saja
Bersamamu jadi kau luka
Semua ini telah ku jawap semua adanya
Tapi aku tak bisa bersama dirimu

Biarkan ini jadi pelajaranku
Untuk lebih mengerti erti cinta
Biarkn ini menjadikan aku lagi
Si pahlawan patah hati
Aku pergi

Semua ini telah ku jawap semua adanya
Tapi aku tak bisa bersama dirimu

Biarkan ini menjadi pelajaran ku
Untuk lebih mengerti erti cinta
Biarkan ini menjadikan aku lagi
Si pahlawan patah hati
Aku pergi
Aku pergiBiarkan ini menjadi pelajaran ku

Untuk lebih mngerti erti cinta
Biarkn ini menjadikan aku lagi
Si pahlawan patah hati
Aku pergi
Aku pergi

Pahlawan patah hati
Aku pergi

Biarkan aku pahlawan patah hati
Aku pergi


puasa peluang memasak

hello,

dah lama puasa dan nak masuk minggu 10 malam terakhir tanpa disedari cepat sangat masa berlalu. seperti tahun lepas, sesi puasa kali ini adalah peluang kepada diri sendiri untuk memasak, alahai haku bukan x pandai masak, cuma haku x masak benda yang haku tak nak makan hehe

sebelum puasa hari itu, haku telah berjaya membuat dadih sebanyak 3x cubaan. berjaya ok. justeru itu selepas ini tiada masalah lagi nak membuat dadih sendiri jika ingin memakannya. selain itu, kebelakangan ini sangatlah suka makan stimboat sahaja, maka sepanjang puasa ini haku telah beberapa kali membuat stimboat tomyam dirumah, dari tomyam putih yang serbuk (kurang kaw) kepada tom yam merah pesa yang kaw. Rasa berpuas hati kerana masak sendiri lebih bersungguh dan sedap dari kedai hehe.

seoul garden yang jual korean BBQ tu pun sangatlah sedap marinate dagingnya, dari coffee, szechuan, teriyaki hinggalah ke bulgogi. Pertama sekali aku merasai kenikmatan tak terhingga kesedapannya adalah bulgogi di santisuk, korea selatan tahun 2007. Maka aku pun telah menggatal mengoogle resepi bulgogi beef, akhirnya jumpa dimana bahannya sangat mudah dan penyediannya jugak sangat senang. Akhirnya telah bangga dengan diri sendiri kerana berjaya marinate and grill daging tersebut dalam rice cooker yea (sampai hitam dibuatnya kena berus dgn berus dawai hehe)

lauk bersantan jer masih belum berjaya sebab kurang minatlah, camne ni skill x cukup. cayok2x akan terus berusaha dan berusaha ok.

Kengkawan selamat memasak dan selamat berpuasa, tunaikan segala kewajipan kita didunia dan diakhirat ok.

p/s - nak practice siakap 3 rasa and gulai tempoyak (bilalah masa ini akan tiba hehe)

my besday sweet 20s

29 july 198X, my besday

tq so much. akhirnya ada gak besday celebration walaupun usia sudah diangka begini. muda remaja.tq for kek red velvel, carrot cake and blueberry cheese cake yang sedap-sedap semuanya. tanks jugak sebab bagi kasut reebok hijou yang cute untuk galakan saya selalu marathon dan bersukan. (gambar ada difesbok)

venue di stimbot melaya gombak. bersama geng2x kuat mendaki saya (G2K). tq sha/aza/eone/noora/hanis dan dr mali for made my day.

tq juga pada semua rakan-rakan yang memberikan ratusan besday wishes untuk kesejahteraan diri saya. tqtqtq

p/s -hari tersebut adalah hari paling banyak makan kek tanpa ada kesedaran diri.
ya allah kalori but happy haha.

Life as boot campers

Mesti menyampahkan kengkawan aku baca blog aku semenjak dua menjak ini kerana asyik bercerita pasal bootcamp. Bukan apa tetapi 3 bulan lepas ini memang hidup aku selama 36 jam telah diisi dengan slot bootcamp.

Biasalah blog akukan menceritakan apa yang telah aku lalui dan kebanyakan benda yang aku suka akan aku ceritakan. Sebelum ini aku sibuk menceritakan pasal sesi latihan for kinabalu (semester 1) dan sekarang semester 2 dari Mei ke Julai cerita aku banyak berkisar apa bootcamp, buat apa kat bootcamp, kesan bootcamp dan perasaannya. Macam U plak ada sem-sem ni.

Sebelum masuk bootcamp or gym aku ada objektif yang salah iaitu nak loose weight tanpa matlamat. Tetapi sekarang aku tak berapa kisah pasal berat kerana fat loose akan datang kemudian setelah aku menjadi kuat dan fit dimana aku boleh push up/mountain climbers/grunts/trusters/plank hold/table tops/dengan perfect form dengan mudah. Selain itu, mampu dan suka untuk berlari dan sprinting. Siapa menyangka yang aku akan join aktiviti-aktiviti larian ini dan gelaran runner memang best (tapi belum layak). Berada dalam keadaan yang fit dan kuat ini memang menyeronokkan dan addicted. Terima kasih kepada kawan haku Miss Noora yang memperkenalkan bootcamp dan semua bootcamp crews and families yang banyak memberikan sokongan dalam menjalankan hidup gaya sihat.

Memang sekarang aku addicted untuk bootcamp dan running. Tak sedar aku dah buat 2 run dalam hidup. Yang 1st adalah NTV7 run (7km) and BHP Orange Run (11km) tanpa berhenti dan tidak ada cramp/injury. Insyallah akan join lebih banyak run selepas ini.

P/s - selain climbing/swimming ada aktiviti tambahan iaitu running, yeah!!
Next run adalah SOLOMON/PENANG BRIDGE/SIEMENS..hooyah

platoon challenge Chief original bootcamp

Ahad lepas pada 17 Julai 2011, satu pertandingan berkumpulan untuk team chief original bootcamp telah diadakan di Pusat Komuniti Damansara Height.Kita compete dengan platoon bootcamp lain dari bandar utama (BU) dan usj 1 yang sesangat KUAT, OTAIS and RAMAI..Acara sukan ini diadakan dari jam 6pg -9pg, dimana kebanyakannya tidak tidur pada malam tersebut kerana khuatir tidak bangun untuk battle.

Pasal RAMAI tadi korang boleh rujuk gambar dibawah:-


BU-SPARTANS

USJ-LEGENDS

ZULU -HIGHLANDERS
(were not even 30 man urghh)

Best giler wa cakap sama lu, platoon challenge ini ala-ala acara sukan sekolah tetapi sukan dia jer ar lain sikit based on workout session. BU mengelar diri mereka SPARTANS, USJ adalah LEGENDS dan ZULU kami adalah HIGHLANDERS..nama memang warrior classic punya..

1st - kena buat plank hold, dalam 100 orang compete tengok siapa mampu bertahan wat benda ini. sila google jika nak tau rupa sebenarnya yea. (aku bertahan 2nd last dalam ranger kira hebat ar hehe...lama beb dekat 10 mins wat benda giler tu aduhai..kat sini SEAL ZULU menang yeah.

2nd - wat thruster -and siapa gak paling lama bertahan. (kalah)

3rd - tarik tali - standy 10 people one team( kalah teruk sebab semua kecik2x and man power kurang dari female power). admit and kasi can kepada team lain.haha.

4th - sprinting between 2 group and dapatkan paling banyak reben from instructors. we all ada 13 orang shj dalam rangers tapi ktorang dapat banyak gak compare other rangers platoon yang ada berpuluh orang dalam team sebab semua orang sprint laju macam giler siap senget..memang kuat hehe...sini SEAL ZULU menang lagi..yeah

5th - tyre drag king - standby 2 teams of 7 people. kena tarik tayar gandar besar tu guna rope 100meters. then return pikul that tayar on your shoulder and sprint balik . cam giler. but ZULU menang beb. kami menang. walaupun ada girl dalam team tayar tapi kami tetap menang. memang kami hebat haha (perasan)

6th - long course store move a.k.a treasure hunt. melibatkan semua ahli kumpulan. ada map and riddles kena solve. need full team work among team members. need to be close to each other in 3 step closer. more than that kene punishment squat pulse which caused 30sec delays..ada 52 barang kena cari and pikul such as more rifel, more sandbag, more tires, rope, jerrycan, egg and water belons.

then we sampai lambat to garisan penamat, manage to be there 2nd after bandar utama team.
alah dah kalah treasure hunt. so ZULU have accepted the fate that we are totally lost the battle. tapi puas hati sebab enjoy sangat that day and telah buat dengan bersungguh-sungguh pada hr itu. Hidup ZULU Highlanders..hehe

Untuk detail review korang boleh baca kat link berikut, beribu pictures dan clear description ada dalam blog owner of the chief original bootcamp. Mr armin baniaz pahamin. thank god ada manusia yang bagus dan dedicated as armin especially when updating blog. please read his ok.

http://arminbaniaz.com/2011/07/battle-of-platoons-part-1-plank-hold.html
http://arminbaniaz.com/2011/07/battle-of-platoons-part-2-last-man.html
http://arminbaniaz.com/2011/07/battle-of-platoons-part-3-tug-of-love.html
http://arminbaniaz.com/2011/07/battle-of-platoons-part-4-run-forest.html
http://arminbaniaz.com/2011/07/battle-of-platoons-part-5-drag-king.html
http://arminbaniaz.com/2011/07/battle-of-platoons-result.html

Haha and the results sila baca blog armin ok...ahaha akhirnya menang...cam x percaya tapi kami adalah WINNER FOR 1st EVER PLATOON CHALLENGE FOR CHIEF ORIGINAL BOOTCAMP JULY 2011. We tiny but mighty strong. Don't underestimate the size.

BIG HOOYAH...

Zulu highlanders big families

My best profile picture ever doing perfect plank hold (2011)

P/s - boot camp rules man. sorrylah i malas update pic please refer to my facebook hehe..

my july benchmark assessment (zulu)

happy
semalam adalah 13th session for july chief original bootcamp. mean hari terakhir sesi bc aku bulan ini. akan amik cuti sebulan dari bootcamp untuk mengabdikan diri dalam bulan ramadhan yang mulia. cewahh.

ekoran itu, semalam hr yang menyeksakan iaitu benchmark assessment after dah complete 12 session nak tau apakah ada improvement dari sesi yang lepas.

argh..6 laps and 3 sets exercise aku wat dalam 11.20. improve 1 mins dari last time rekod (12.20)
and for 8 laps running (2.14km) adalah 12.55. improve dari lepas (13.57).

what can i say? im proud with myself. thanks to dr malik yang assist me and push me hard and let me sprint last 100meters. big hooyah for myself and everyone who did good job in yesterday benchmark.

Zulu memang kuat. thats why you all menang platoon challenge..Hooyah.

p/s - kengkawan yang berminat nak join bootcamp boleh layari www.hooyah.com.my

adakah rezeki?

aku baru sahaja selesai satu sesi interview bersama sebuah company besar. boleh dikatakan bertuah kerana aku apply tak sampai 2 minggu telah dipanggil untuk sesi interview itu. buat sesetengah orang ada yang bertahun apply pun tak pernah dapat offer. jadi thanks to mamat yang baru aku jumpa pagi tadi, dia pun interview gak posisi lain tapi banyak pengalaman dari pelbagai background. dia telah memberi sikit kata semangat dan nasihat untuk orang yang tak tahu apa-apa seperti aku.

sesi itu berjalan dengan lancar, jika berjaya ada lagi final interview. insyallah jika memang rezeki aku. aku akan dapatlah. jika tidak aku ada peluang lain lagi. amin.

p/s berdebar-debar untuk change job huhu sebab aku dah berada dalam comfort zone ini. adakah aku kena batalkan dive license/krabi trip/cruise trip and sipadan diving tahun ini dan tahun depan. arghhhh...

kagum dan terpengaruh

hehe siapa yang mengenali aku memang tahu aku ni cepat jer kagum dengan manusia, senang je nak positif. semua orang baik je, sopan jer walhal tak tahu latar belakang orang. kat opis tengok bos hebat design guna autocad pun kagum tahap dewa, tgk staff lain maksimum rajin pun kagum. selain kagum terpengaruh jugak hehe kuat, member pakai bb sibuk savings nak pakai bb, member dah de lesen dive sibuk organize nak pg dive (on going process), member masuk gym nak gak (benti hehe) sebab tengah addicted dengan bootcamp (ni pun sebab de member masuk so nak masuk).

banyak rupanya anasir luar yang berfaedah dan tak berfaedah (sbb selalu bazirkan duit) aku follow rupanya hehe, tapi as long puas hati dan pergi dengan member yang disayangi dan best aku takde masalah punya. sementara masih bujang lagi dan ada geng inilah masanya, jalan je pulun jer. (sbb tu mama marah suruh kawen sekarang,asik jalan je. alahai mama)

bebaru ini aku de kagum dengan seorang rakan, yang baru dikenali. sbb dia adalah kawan adik aku. tetapi rupanya sama baya dengan aku. mempunyai kerjaya yang baik di syarikat yang multinasional la. ckp orang puteh berhabuk, relax jer orangnya. kerja2x selalu outstation overseas, selalu jer ada muncul kelibat kat rumah aku (jemput adik aku melepak), tetapi minggu ini xde sbb rupanya ke Us. masuk kerja everyday jam 11 and kerja datang around jam 2. ptg habis kerja ar. kalo ada site visit hari esoknya akan jadi off day. wah betapa kagumnya aku dengan gaya kerja yang sungguh menyenangkan dan memberangsangkan minda ini. kalo company trip plak pergi krabi ker us ker a.k.a overseas fully sponsored. maka xtra kagum aku dengan company itu. hehe tapi memang spot tu he deserved it. sorang pelajar yang memang cemerlang sejak dari azali melayakkan beliau memperoleh ganjaran kerja yang sebegitu...

sebelum ni aku kagum dgn kwn2x aku dari local universiti yang gaji fresh grad starting 3k plus pun dah daboom. tapi ada lagi yg hebat rupanya. fresh2x dah dapat triple than 3k...argh rupanya ramai lagi manusia yang menakjubkan. ingat menteri2x and bussinessmen plus gengster jer manyak duit. rupanya ada lagi manusia lain. pastu mula lah tengok banyak sangat lagi kelemahan pada diri sendiri, kerana itu kita hanya layak dikadar itu. perlu perbaiki diri lagi agar lebih baik dan dapat terus maju menjadi insan lebih berjaya dalam kerjaya.

satu lagi +ve factor yang aku lihat pada kawan baru ini adalah beliau suka (kuat) bercakap, peramah dimana sahaja dengan siapa sahaja. suka bertegur siapa dan bertanya kabar manusia lain yang kenal mahu tidak dikenali. suka membuat orang lain rasa dihargai. memang patut ar kan. bos suka kat dia hehe. disebabkan kekaguman itu aku pun turut cuba menjadi friendly dan beramah mesra dengan sesiapa sahaja (walhal susah aku nak bersembang dengan orang tak dikenali) demi memperbaiki lagi kelemahan diri sendiri. maka skang aku de ikon kwn yang baru. aku kene de ikon member baru aku termotivasi. setiap kwn aku de ciri +ve yang aku look up. siapa nak tahu apa sifatnya sila request aku wat entry baru hehe..mengader jer kalo nak tau ok.

p/s hasil dari berusaha menjadi friendly senang jer dapat sorang member director dr Pj semalam, sesembang tukar kad alah director plak, segan cek. tapi memang berkesan huhu..

review my favourite SD 2011 crews

Layan showdown tak korang, well haku bolehlah layan sebab haku suka tarian, apa jenis dance adalah best kecuali tarian gedix hehe, paling best adalah salsa dan i suka tengok mereka yang pandai buat locking & crumping. best dance crew yang sync for me semestinya adalah floor fever, and this year ada favourite lain spt ECX, HMC phlow dan Bounce steppers yang memang dope.

ECX memang from 1st day dia memang outstanding I LIKE, no further comment. they can be the SD2011 winner. bounce steppers walaupun at 1st cam kurang sync tapi makin lama makin confident dan mantop di atas pentas lebih2x lagi malam tadi di SD top 8 depa bawak lagu larger than life, memang cool robotic dance pluz zapin sikit memang cun, cuma colur gold tu memang bahaya sebab senang nak memperlihatkan kesalahan semasa menari, atau ketidaksamaanya, tp x banyak salah pun diorang. then HMC phlow memang lebih mantap dari tahun lepas, cuma if they more creative then they able to overshadow ECX. Maybe final two adalah ECX vs HMC Phlow.

great..aku sudah terbayangkan siapa yang akan menjadi final two, moga firasat ku tepat. ceh macam ahli nujum. jika yer meaning dancers win and not bboy. mana tau sebab last year dah naikkan bboy, this SD mungkin akan naekkkan dancer punya level plak. whatever it is hope the best quality crew will win.

Support these three ok. ECX, HMC PHLOW & BOUNCE STEPPERS for the final three.

p/s - i ada tambah seorang kenalan baru yang best dan sangat mengkagumkan.

Benchmark assessment BCBU (June 2011)

Benchmark assessment Bootcamp Bandar Utama (june 2011) telah diadakan pada 30 Mei 2011. Hooyah saya telah berjaya memperbaiki masa larian 1 miles dari dulu 15 minit ke 12.20m untuk 6 laps + 3 sets of 10 push ups on toes, 10 grunts and 15 situps. And 2nd circuit ran 8 laps within 13.57m. My 1st benchmark on Mei kedua2x circuit memang lebih dari 15min walaupun berjaya menghabiskan circuit tetapi sangat slow.

Maka saya berbangga dengan diri sendiri, sekurang-kurangnya kelajuan saya meningkat sebanyak 3-4 minit secara purata. Insyallah akan cuba memberikan rekod terbaik lagi untuk diri sendiri pada benchmark (Julai) akan datang.

Selamat berbootcamp. Hooyah.

2nd BC Alpha (June 2011)

Sejarah dalam tahun 2011 dimana haku membuat entry fresh dari oven ( blog sejurus selepas kejadian). Pagi ini aku bangun agak awal jam 430 pagi demi untuk memaksa dan mengejutkan girlfriend aku yang bernama Miss sha (Ms). Ms turut sama membeli voucher bootcamp beharga RM29.90 pada 2 bulan yang lepas (setelah dipaksa). Maka pagi tadi adalah hari Ms menebus voucher tersebut. Tak terbayang akan muka Ms setelah melalui bibit sukar ala tentera.

Jam 5.18 pagi, aku meluncur laju didalam spectra hitam di pandu oleh Miss Noora Ann (Mna). Tiba setepat jam 5.42 pagi di pusat komuniti bandar utama, tatkala Sarge Dann memanggil recruits masuk ke dalam rank. Rank di samakan dengan line or barisan. Pagi ini jumlah recruits agak ramai lebih dari biasa (lebih dari 30 orang). Keadaan lebih meriah berbanding bulan sebelumnya. Aku pula senantiasa teruja setiap session tambahan pula berjaya mengajak Ms untuk datang pada pagi ini.

Session dimulakan dengan Sarge memberitahu tentang results benchmark assessment yang telah dijalankan pada 30 Mei 2011 yang lalu. Haku berada didalam pasukan ranger, kumpulan terbawah atau terendah fitnessnya. Walaupun berada di level yang rendah tetapi ini adalah lebih baik kerana jika berada di kumpulan atas seperti Seal or higher lagi iaitu Delta, maka anda tiadalah peluang untuk mencuri2x nafas kerana pasukan tersebut betul2x fit untuk running, sprint and steady excercise. Tetapi kepada sesiapa yang ada impian untuk meningkatkan level mereka bolehlah berusaha keras dan pastikan anda pass benchmark assessment dengan masa yang power.

Kemudian, sesi diteruskan dengan warming up dan seterusnya steady exercise yang melampau gempak telah diadakan pagi tadi. Ms duduk bertentangan dengan rank haku. Tak dapat ku lupakan muka Ms yang betul2x seperti didera. Rasa seperti bersalah dan kesian melihat Ms bersungguh-sungguh melakukannya walaupun mukanya memang tak boleh blah. Tahniah buat Ms, walaupun berjaya melaluinya selama 30min (15min lagi dah stop), haku bangga dengan kamu dan berjaya buat kamu bangun pagi dan kena dera hehe.

Steady exercise ini dimulakan dengan routine seperti berikut:- (nama x berapa ingat..layan jer)
  • Warmup
  • 10 grunts (due to late comers)
  • 30 sec push up x 4 sets
  • 30 sec push up with oblige x 4 sets
  • 30 sec half & full squat x 4 sets
  • 10 grunts (due to some taking water break without permission)
  • 30 sec jump with straight shoulder up with 50cent circle x 4 sets
  • 30 sec push up position x 4 sets
  • 2 sets of 10x jumping jack
  • 30 sec jump hold position x 4 sets
  • 30 sec window wash x 4 sets (with partner)
  • 30 sec pegang & tolak lengan x 4 sets (with partner)
  • 30 sec letak & tolak tapak tangan x 4 sets (with partner)
  • Cooldown
Mungkin ada 1 or 2 lagi sets of routine yang dilakukan, tapi saya lupa sudah haha. pagi tadi memang melampau. tetapi terbaik sebab haku melakukan semua dengan jayanya tanpa mencuri yang terlalu banyak. Cuma push up kena practice extra lebih lagi agar dapat turun lebih bawah dan naik dengan segera.

P/s - sangat puas hati dengan bc hari ini, tak sabar menunggu hari jumaat pula. hooyah

nafsu nak diving lesen

entry pasal nafsu, bukan nafsu serakah manusia tetapi nafsu kehendak membeli dan ingin merasai sesuatu kepuasan yang tidak terhingga. kenangan bersama team yang best menaiki kinabalu memberikan semangat baru dan keseronakan baru untuk tahun 2011 ini. esok dah nak melangkau ke bulan 6, tanpa disedari masa telah setengah tahun berlalu. cepat kan masa berlalu. tak sangka resolusi menaiki gunung kinabalu (azam 2010 sbnarnya) berjaya di laksanakan tahun ini.

setelah berjaya menakluk 4095m dengan mudah dan jayanya (pergh bongkak), apa lagi nafsu seorang manusia yang sukakan alam memuncak-muncak. sekarang azam untuk mendapatkan license diving sedang disemat dan harap tahun 2012 impian ini dapat direalisasikan bersama geng yang best. kos diving berbeza2x mengikut tempat dan distance. maka secara totalnya Rm1500 kita boleh dapat dive license ditempat yang cantek. jika kita dapat buat dengan geng memang lagi seronok kerana ada sahaja motivator tak bertauliah yang senantiasa memberikan sokongan moral dan kata-kata semangat.

Seperti apa yang berlaku di bootcamp. dari tidak boleh berlari, boleh jog, boleh jog laju sikit lelama boleh berlari pace laju dan sedikit sprint yang kekadang letih hehe. Corporal and Sargent tak jemu-jemu memberikan kata semangat dan berlari bersama agar kita tidak rasa ketinggalan dan kita push to the limits. akhirnya kita berjaya melakukannya. pendek kata mind over body. keazaman yang tinggi mengatasi segala-galanya.

hooyeah, next event is organize local diving trip for license (awal tahun 2012). this is public event, sesiapa berminat untuk join group saya yang best dan supportive serta camwhoring silalah maklumkan kepada saya tanpa segan silu.

p/s - i've got krabi end of this year and mabul/mataking/kapalai next year + leisure dive hehe

try to be more opened

atas berdiri: sha.me.adan.noora.abon.aini.azad.eone
bwh duduk: fizan. ixu (a.z)atiq(abg s),zul


hehe status tajuk yang pelik, tapi ntah sesuai ke tidak dengan entry kali ini. dah lama aku tak buat entry jiwang layan or luahan perasaan kedalam blog ini. seperti sedia maklum xpdc kinabalu dah berjaya yeah. and setelah selalu aku bersama geng koreiv hehehe telah hadir beberapa rakan baru yang amat menyenangkan dalam hidup aku untuk tahun 2011 ini.

bukan bermakna hendak melupakan atau menidakkan yang kawan lama, tetapi aku selalunya tidak open untuk mengenali rakan yang baru kerana malas dan jemu untuk berkenalan. tapi xpdc kk kali ini telah mendatangkan keseronokan dan kerinduan kepada rakan-rakan baru. walaupun xpdc sudah tamat tetapi kami yang digelar geng giler kuat ini GKK tetap nak berkumpul walaupun setakat di meja makan. kemudian suka share makan sampai pusing satu meja makan. rasa meriah sangat sebab dah lama x buat benda sebegitu rupa. asyik tersenyum or tersengih sorang-sorang shaja aku dimeja kerja tatkala teringat keletah ntah apa-apa masing-masing yang suka menyakat.

yg paling best pulak, kebanyakannnya ada soul nature, hantu air terjun and rekreasi. memang kalo weekand x kuar pergi beriadah memang rasa rimas, cemas dan lintang pukanglah duduk dirumah. dan kami telah berjanji sekurang-kurangnya sekali sebulan kita akan berkumpul melihat alam agar dapat memenuhi masa lapang dan berkumpul bersama. wow so sweetkan. well biasanya perempuan je rasa sweet2x ni. sambil aku menaip ni pun aku akan tersenyum-senyum kerana rasa seronok dan tak bersabar nak berkumpul kerana apabila bersama bebas untuk berbicara dan bertanyaka serta berbincang apa sahaja. dah lama x melalui fasa ini sejak meninggalkan zaman universiti. adakah aku sahaja berperasaan begini...

ooh i dont know what to say more. i just miss u guys..walaupun baru lepas berkumpul hehe..

p/s - after this kita akan jayakan sipadan island kita ok...layan

Aku berjaya to Mount Kinabalu Summit

aku sesorang at the peak of mount kinabalu

aku bersama geng yang awal sampai ke peak kinabalu

p/s - pictures explain everything. thank you all.

PRE POST MOUNT KINABALU EXPEDITION 2011

Akhirnya countdown telah berakhir, esok aku dan team aku akan mencipta rekod peribadi masing-masing untuk menakluk gunung kinabalu. Sungguh ku tak sangka, resolusi 2010 aku tak terlalu lewat untuk disudahkan pada tahun 2011. Semoga segalanya berjalan lancar dan tidak menghadapi banyak masalah. Semoga perjalanan ini diberkati dan mencipta memori yang terindah dan terbaik dalam hidup aku.

Jadi saya tidak dapat dihubungi dalam tempoh tersebut seperti diatas yea. Harap Maklum.

14 hari countdown to Mount KK

Argh aku tak percaya, aku tak percaya, dah nak climb gunung kinabalu ni, sebelum ini semasa sesi latihan tak teruja sangat, tetapi habis jer set latihan kembara KK memang terus bersemangat. Banyak lagi barang tak lengkap, nak kene mengatasi masalah cuaca sejuk. Saya tak suka sejuk tapi nak wat camana, jika berjaya akhirnya azam tahun 2011 ini satunya tercapai.

Banyak tau sets of training dah dilakukan, kalo tak boleh naik dengan bagus lagi tak tau lah den nak kata apa. Jadi nak imbas semula sesi latihan kumpulan. As organizer semestinya aku tak pernah la miss latihan sebb jadual ikut masa dan kehendak organizer. Latihan sejak februari dah dimulakan. Nak ringkas aku jadikan bentuk jadual mengikut turutan seperti berikut:-

13 feb – bukit broga and gunung tok wan - total 9.6km
19 feb – bukit tabur
27 feb – batu caves 6x - 1632 steps
6 mac – tanjung tuan
20 mac – bukit cerakah
26 mac – batu caves 4x – 1088 steps
2 april – bukit gasing
8-10 april – gunung muntahak, waterfall sg tengkil dan pelepah kiri
16 april – gunung datuk
23 april – gunung nuang
7 may – kl towerthon – 2078 steps

Pergh, memang letih dekat setengah tahun mengabdikan diri kepada nature untuk pastikan diri ini kuat dan fit untuk naik ke kinabalu. Aku ada target masa, nak sampai laban rata paling awal jam 3 ptg tapi kalo lewat pun jam 4 ptg sahaja. Jadi kene bebetul fit. Lebih kurang 2 minggu lepas aku start berkecimpung dengan dunia boot camp. Apa tu bootcamp aku explain later. Simplenya, ia adalah outdoor fitness training military scheme. Ada instructor yang kita panggil sarj (sarjan) corp (koperal). Berada di dalam kumpulan yang berusaha bersungguh-sungguh untuk hidup sihat memberikan aku semangat baru bahawa ada banyak benda lagi mampu kita buat selain dari kerja dan beri alasan tiada masa. Boleh layari www.hooyah.com.my or www.bootcampmalaysia.com.my Untuk baca sendiri k.

Kemudian baru aku explain pengalaman aku dalam boot camp. Pagi tadi ialah sessi aku kali ke 2 secara official menjadi member bootcamp.

P/s – mari mengira hari ke kk start hari ini

Tamat sesi latihan hikeKK dengan Gunung Nuang

berakhirlah latihan kembara ke Gunung kinabalu dengan selesainya sesi di gunung nuang. Cabaran trek yang ditawarkan gunung nuang memanglah memerlukan kekuatan dan mental yang tinggi. Pada mulanya kami disajikan dengan laluan yang boleh dilalui 4wd yang landai dan tidak mendatangkan keseraman dalam meneruskan pendakian, walau pun begitu dengan berjalan demikian dengan membawa beban beg memberikan sedikit kesan kepada kadar had laju yang diperlukan bagi memenuhi kerperluan masa yang ditetapkan.

Ketinggian Nuang seperti orang lain khabar ialah 1493m dari aras laut, dan ketinggian 4898ft (sila convert sendiri dalam m). Cabaran pertama dari parking lot ke basecamp lolo diteruskan dengan kadar 1 jam 55 minit, yang pasti pendakian pertama boleh ditingkatkan lagi jika menolak masa berhenti beberapa minit dan menunggu team di setiap checkpoint. Jika lebih fit maka cabaran ke base camp lolo dapat diusahakan dalam 1 jam 30 min sahaja. Atau mungkin ada manusia yang lebih fit lagi. Jangan tak percaya, ramai golongan yang berusia mendaki seorang diri hanya memerlukan 4 jam sahaja untuk sampai ke peak nuang (tanpa beg). Maka tercabarlah rakan-rakan untuk melakukan yang sama.

Apabila sampai di basecamp lolo, kami beristirehat dan mengisi tanki dengan bekalan nasi lemak yang cukup memberangsangkan yang di pack sejak pagi tadi. Memang makan dengan berselera apabila bersebelahan dengan air terjun. Pendakian diteruskan semula tepat jam 10.30 pagi, dan beberapa anak sungai direntasi terus ke kem pacat. Kali ini nekad untuk naik ke kem pacat masa yang diperlukan untuk moderate pace plus nak berhenti-henti for 2 minits take ialah 1 jam 30 minit. Walaubagaimanapun, aku dan rakan seperjuangan aku memang serius dalam training maka kami pada mulanya slow mempercepatkan our speed dan tanpa disangka telah meninggalkan team mate yang 5 orang lagi. Memang mengecewakan sedikit kerana tidak dapat bersama sampai ke kem pacat. Tetapi disiplin yang tinggi dan mental yang kuat amat diperlukan untuk mengatasi perasaan rendah diri dimana kita rasakan kita baru, kita lemah tiada fitness, tak pernah mendaki sebelum ini, rasa letih, sesak dan panik apabila heartbeat meningkat ke tahap yang lebih dari kemampuan biasa. Sebenarnya aku sendiri pun letih untuk memberi motivasi kepada orang lain, diharap rakan seperjuangan tidak malas untuk lebih berdisiplin pada masa kejadian di gunung kk nanti. Diharap aku jugak tidak malas dan teruskan perjuangan sehingga ke titisan terakhir.

Tepat jam 11.55pg aku dan hanis tiba di kem pacat, bertemu dengan satu group indian yang friendly dan merekalah yang memberikan kami semangat untuk sampai ke peak. Alah 2 jam jer lagi you akan sampai peak. Maka melihat-lihatlah kami masa bahawa target akan tercapai jika kita mampu sampai ke peak jam 2 ptg. Melihatkan kepada jam 12tgh pacak, maka kami membuat keputusan untuk teruskan di peak kerana untuk mencapai objektif 2 jam ke peak. Pada masa inilah aku rasa nak kena beli polar watch yang harga semurahnya RM 400 or ke RM 3000 tu untuk merekod distance, time, heartbeat and calories burn. Rasa rugi dan terkilan tidak ada gadget tersebut. Gagahnya kami teruskan jugak ke peak pengasih. Memang terbaiklah dari kem pacat ke puncak pengasih kebanyakan 90 degree slope, maka skill wall climbing or soil climbing telah digunakan sepanjang pendakian. Bersama beban bag besar 50 liter (aku) and 40 liter (hanis) memang menyusahkan lagi untuk naik ke atas. Tapi tahniah jam 1.20 ptg kami berjaya menjejakkan kaki ke puncak pengasih. Masa dicatat lebih kurang dalam 1 jam 20 min juga.

Perasan seronok kerana mampu sampai diatas mengikut masa yang ditetapkan adalah kepuasan yang tak terhingga. Sudah putus asa untuk ke nuang, tapi oleh kerana masa masih berbaki 40 minit dimana hanya 1 jam diperuntukkan untuk ke peak. Maka kami ambil lagi keputusan untuk ke peak nuang. Seteruknya kami mesti sampai jam 2.15 ptg. Perjalanan ke peak memang lah seronok pada 30 min pertama kerana semuanya menurun, seterusnya barulah kena mendaki semula. Tetiba aku kehilangan hanis yang ada dihadapan aku. Aku jadi perlahan kerana hilang motivasi secara tiba-tiba. Perasaan takut memang menyelinap masuk kedalam hati aku. Aku pasrah, maka aku berhenti sekejap dan minum seteguk air untuk memberi ketenangan atas kepanikan yang berlaku. Aku menjerit opss, seterusnya hanis menyahut. Maka aku tenang semula dan mula mendaki semula. Akhirnya aku paceup dengan rakan aku dan teruskan pendakian ke peak yang rupanya hanya tinggal 10 min sahaja lagi. Hoyeah diayukan jugak kaki dan beban yang berat ini, dan memang kami berjaya tiba di peak dalam 2.10 ptg.

Setibanya disana, ada 2 senior yang telah lama melepak diatas, syukur kami dijamu dengan milo panas untuk memberikan ketenangan yang maximum. Tetiba hujan turun dalam 10 minit diatas dan kami telah tekad bahawa 2.30 ptg kene turun semula ke kem lolo. Walaupun hujan kami redahkan juga untuk mengambil beberapa keping gambar sebagai tanda kenangan kami dipuncak nuang. Tanpa hanis and mental yang kuat aku tak rasa aku mampu untuk sampai ke atas. Thank you all.

Aktiviti penurunan tak payah cerita la, memang kami turun together dengan 2 senior tadi, tapi trek telah menjadi licin akibat kehadiran hujan itu tadi. 2 senior tadi memang kuat kerana mereka mampu untuk berlari dari atas ke bawah dan terus hilang dari pandangan kami. Untuk turun dengan membawa beg besar amatlah mencabar kerana banyak menempuh sesi tersangkut disana sini. Maka kadar laju kami terpaksa dikurangkan untuk amik kami punya own pace dan safety procedure. Kami tak boleh bear any injuries or risk sebelum menaiki KK next 2 2 weeks. Kami memang slow kerana masa turun kami untuk ke kem lolo lebih kurang je dengan naik ke peak nuang dalam 3 jam 15 min iaitu jam 545 ptg. Sepatutnya boleh dikurangkan masanya tetapi kadar had laju yang stagnant itu tidak dapat diubah walaupun kami menurun tanpa berhenti. Alhamdulillah selamat sampai di kem lolo, kami terus menyucikan diri untuk menunaikan solat, nasib sampai awal ke bawah takdelah kami terbabas sangat sewaktu menikmati indahnya ciptaan tuhan di puncak nuang. Nasib ada budak-budak yang sudi menunjukkan kami arah kiblat yang sepatutnya, kalo dok terbaliklah jawabnya. Sedikit sedih kerana team kami tidak menanti kami di base camp tersebut kerana telah bergerak turun ke parking area. Kami redha, mungkin terlalu lama untuk menunggu kami turun ke bawah.

Tepat jam 630 ptg, kami bergerak untuk pulang ke parking. Mata bersinar-sinar apabila melihat adanya 4wd yang terletak dibawah. Tapi kami teruskan jugak kerana hari masih terang dan group brother 4wd masih belum nak turun. Tepat jam 715 ptg, kami berhenti di pondok untuk melepasi waktu maghrib, teringat kepada pesanan yang diberikan oleh seorang senior yang dijumpai setelah selesai solat. Berhenti, jangan jalan magrib katanya, kalo jalan jugak tahulah akibatnya. Wow menakutkan. Maka kami pun rest sambil makan beberapa biji orange. Tepat jam 745 mlm kami mula bergerak semula dengan niat adalah brother 4wd untuk menumpangkan kami. Syukur tepat jam 748 pm, kami dengar ada 4wd dibelakang kami dan brother tadi telah membenarkan kami menumpang bersama. Rasa syukur yang tak terhingga kerana memberi kami rezeki pengangkutan dan tidak perlu menempuh kesejukan melampau selama 2 jam lagi. Amin.

Pengalaman menaiki 4wd tu memang terbaik, rasa seperti lengkap pakej percutian pendakian tanpa tidur ini. Sampai ke peak dan balik dengan 4wd yang ekstrem dan mencabar. Brother tu memang pakarlah membawa 4wd tu dengan teknik dan tayar lipannya. Jika aku tak salah lah, itu lah yang disebut mereka. Walaupun tergoyang dan tergegar secara melampau didalam kereta tapi pengalaman menarik yang susah nak saja-saja dapat. Tetiba di checkpoint terakhir bertembung dengan team 5 orang lagi namun tidak dapat ditumpangkan kerana sudah penuh.
Nasib hanya beberapa meter sahaja lagi untuk sampai ke parking maka perjalanan diteruskan dan sampai ke tempat parking. Thank you all brothers.

Itulah perasaan berjaya memang menyeronokkan, walaubagaimanapun lutut sangat sejuk dimamah angin malam. Aku terus cepat bersiap dan mandi untuk menghilangkan rasa busuk dan gatal yang menular. Apa yang ku ingin adalah untuk menyapu flanil ke seluruh badan yang sengal itu. Tepat jam 930 malam kami kuar dan gerak ke masjid bt 9 untuk menunaikan kewajipan solat. Jam 10 malam pula kami pergi menjamu selera di Arena seafood untuk meraikan expedisi terakhir ini. Memang terbaiklah dapat menikmati tomyam, daging merah dan kerang bakar disaat kesejukan ini. Jam 1130 malam kami beransur meninggalkan area seafood dan menuju ke kediaman masing-masing. Aku, hanis dan noora telah selamat sampai ke rumah jam 12tgh malam. Akhirnya kami sampai dan hanya ingin beradu.

Tahniah diucapkan kepada semua. Semoga expedisi lain kali dapat mencapai objektif ke peak nuang ok.

P/s - prepare 2 weeks training for towerthon this coming May lah pulak

Xpdc Gunung Datok 16 April 2011

Alhamdulillah, satu lagi Xpdc one day hike telah berjaya dijalankan pada 16 April bersama eone, fzan, sha, noora, aini, zul including my brother aris. Sesi ini adalah kali ke 2 aku menaiki gunung datok. Dulunya kami naek dalam keadaan kering dan tidak hujan maka perjalanan tidak mengalami banyak masalah, walaubagaimanapun kali ini kami diduga dengan cuaca yang tidak memberansangkan hujan semakin lama semakin lebat tetap pendakian tetap diteruskan kerana keazaman masing-masing yang kuat.

Masa yang diambil agak lama, hampir 2 jam baru kami dapat menjejak ke puncak gunung dato'. Makan nasi goreng dan bihun bertadahkan air hujan memang terbaik, tawar jer rasanya tapi sebab lapar tetap eden rasa sodap. dah gi rembau ckap cara rembau la eden k. Tetapi suasana kabus selepas hujun berhenti memang best, easy breezy cover girl kata, berkabus-kabus naek ke atas sampai dari nampak hutan tebal terkambus pemandangan disebabkan oleh kabus-kabus itu. Memang rasa terbaik dan puas hati terhadap xpdc kecik kali ini. Pose diantara kabus-kabus diatas batu batu besar wajib diambil bagi memenuhkan koleksi perbadi profile pic facebook diambil. Tepat jam 145pm kami telah bersiap untuk turun.

Perjalanan turun adalah penurunan bukit yang paling teruk pernah dilalui, dah lah cerun curam tambah licin dan berlopak lumpur tenggelam dengan selut sana sini siap tanah bau kambing. Memang pada masa ini, pemakaian kasut adalah yang terbaik dan moral of the story pakai crocs ker sandal bertali ker tidak mampu membantu dalam perjalanan yang berselut. Maka silalah mempunyai kasut hiking yang dapat digunakan dalam pelbagai peristiwa seperti hujan contohnya. Aku bersyukur mempunyai kasut merrel ku yang belum pernah lagi menyakitkan kaki aku selepas peristiwa hiking. Kusyen didalamnya membantu menyerap hentakan yang lebih sewaktu penurunan bukit. Cuma kalo dengan lumut kasut aku foul habis...adakah kasut yang tahan lumut erm rasa nak cari satulah sebab dalam sungai manyak lumut lar...

Dalam 1 jam lebih sahaja kami selamat sampai ke kaki bukit dimana adanya anak sungai, apalagi teruslah berendam tanpa memikirkan apa yang ada didalam sungai itu, kerana air sungai adalah keruh sebab lepas hujan kan. Mandi sakan sambil saing-saing terapung dengan lamanya, cukuplah kami pun terus bersiap-siap, mandi, solat kerana masing-masingnya sangat lapar. Skip aktiviti bersiap terus ke arena kawasan red wok restaurant di Bandar Baru Bangi. After membakar 3500 kalori dengan seronoknya dan slumber badak kami menambah semula 1000 kalori dalam masa 2 jam dengan sizzling steam boat. Memang separuh hanguslah training session pada hari tersebut.

Yang penting semuanya happy dengan apa yang berlaku dan dapat berkenalan dengan orang yang baru, dan aku puas hati terhadap kemampuan masing-masing untuk terus mencanak mendaki bukit dan skill motivasi yang boleh dikeluarkan oleh setiap orang. Spirit team yang kuat dapat memudahkan dan melancarkan lagi aktiviti pendakian kinabalu ini nanti.

P/s - Last kopek training di Gunung Nuang 23 April 2011 untuk menguji stamina sebelum xpdc kk sebenar bermula. Marilah kita berusaha. Cayokx.

Mari training and Naik gunung korang

Salam, tinggal kurang dari sebuln lagi untuk aku dan team aku untuk menjejakkan kaki ke peak kinabalu. Sebut cam senang je, tapi nak hasilkan kudrat dan stamina tue tuhan sahaja yang tahu. Aku sendiri tidak menyangka aku dapat push myself to the limits untuk menguji daya ketahanan diri sendiri. Sejak dari minggu pertama februari latihan intensif mengenali dan mendaki bukit dan gunung telah dijalankan. Terima kasih kepada irwan, fizan, aini, zul, sha, hanis, azam dan noora terutamanya kerana sudi untuk memaksa diri menjalani latihan.

Ada 2 sebab utama kita kena training, pertama kita tak naklah berjalan sikit pun dah semput plus nak bawak beg 50 liter pun dah tak larat rasa susah sangat lelebih lagi kalo part berbukit jer dah giveup dan putus asa. Sebenarnya bila dah training, heartbeat kita dah biasa digunakan pada kadar 65% dari total maximum heartrate kita boleh capai, maka kita akan tenang dan tidak panik apabila kekurangan oksigen sewaktu kejadian sebenar mendaki gunung.

keduanya, sbb bila dah training, muscles baru dapat dibina dan muscles lama yang kononnya ada dapat digunakan dan kita tidaklah akan menjadi robot or muscles kita taklah sore sangat after the hiking, dan lebih penting muscles tak injured. If tak training dan lepas hiking sakit kaki 2-3 hari tu standard la sore pain, sbb muscles koyak nak replace new lean muscles. Tapi is sakit sampai seminggu lebih memang injuredlah muscles tu.

Aku sangat suka training, sebab dapat mengeluarkan peluh sangat banyak, dan dapat mengurangkan stress yang kita dapat dari tempat kerja or rumah. Yang paling penting mencabar diri serta kekuatan mental bahawa kita sebenarnya lebih kuat dari apa yang kita sangka dan apa yang orang lain cakap. Kita selalu terpengaruh dengan masyarakat or kawan-kawan di luar sana yang mana diorang tak mampu nak hiking or wat outdoor activity or study or nyanyi ker atau apa skill lain. Diorang suka tau, datang kat kita cakap bestnya you boleh buat ker I tak boleh buat...hello if you tak boleh buat then you blahlah, u cakap dengan I naper...hehe takde kene mengena kejadian dengan sesiapa. Tapi memang ada orang yang tak suka motivasi orang lain dalam keadaan tidak sedar suka merendahkan motivasi kawan. Jangan buat begitu ok. Sokonglah kawan ker family ker atas apa diorang nak buat. Sebab mana tahu mereka akan pergi jauh dari kita rendah-rendahkan mereka k.

Walaupun aku dah training dari feb - april, dari broga 2x, gunung tokwan 2x, batu caves 6x, batu caves 3x, bukit tabur 1x, bukit gasing 1x, gunung muntahak 1x, gunung datuk (next week), gunung nuang (next 2 week), tapi objective loose weight masih belum tercapai. Tapi dari segi stamina dan fitness tu memang berbaloi2x tak sangka rasanya boleh bwk badan lagi sehingga aku dah signup for my 1st ever towerthon event at KL tower 7 May ni. Jadi beside aku training gunung aku kena training lari. Aku jadi lebih confident untuk hidup lebih sihat dan tak rasa malu jika ada orang kata kita tak boleh buat. Aku pun baru balik dari Trip Gunung Muntahak yang terbaiklah, lain dari pengalaman aku menaiki gunung sebelum ini. Berjumpa dengan senior lain yang pakar dalam gunung membuka mata aku lebih luas bahawa kita memang boleh buat apa sahaja kita minat tak kira apa yang ada pada diri kita. Lupakan sifat rendah diri dan masa inilah kita nak majukan diri kita sendiri k.

Sbab itu, another alternative yang aku akan ambil adalah menyertai bootcamp, ala-ala military training sikit. Aku nak kena keluar dari comfort zone gym and weekly hike training. Mungkin perubahan ini dapat memberi kesan baru dalam hidup aku. Actually, esok adalah hari 1st trial aku untuk memberi penyeksaan dalam hidup aku ini. Kata orang no pain no gain, so aku kene more pain baru more gain ar..doakan semoga aku berjaya. Jika berjaya loose weight bolehlah kita join marathon bebanyak pasni yea. So takde lah kita duk terperuk di rumah bertahun-tahun tanpa exercise. Wow tak dapat dibayangkan hidup gelap yang pernah dilalui sebelum ini. Belum terlambat untuk semua berubah.

Marilah kita mengamalkan gaya hidup sihat. You boleh buat punyalah, Percayalah.

P/s nanti saya nak post pasal gunung muntahak & boot camp.

terpukul

setelah sekian lama, hari ini detik aku terpukul dan tersiat-siat rasanya apabila mendengar kata-kata yang tidak berakal yang dicernakan dari seorang yang cetek pemikirannya kerana tidak mengerti bahawa kata-kata tersebut boleh merosakkan pegangan diri. aku menggunakan istilah pegangan walaupun kawan-kawan aku sememangnya ramai yang bijak pandai untuk mentafsir apa yang aku cuba suratkan.

kawan-kawan mengenali aku sebagai seorang yang serius tetapi senang dibawa bergaul dan tidak pernah sama sekali aku membicarakan masalah aku jika besar mana pun sesuatu perkara itu.aku sentiasa gembira dan menyenangkan. jadi ramai yang tidak dapat mengetahui apa sebenarnya yang tersirat dihati aku sesungguhnya aku sendiri tidak suka berkongsi rasa hati aku dengan orang lain. tetapi hari ini aku berasa sangat terpukul dan hati aku berasa sangat sakit seperti disiat-siat, rasa seperti disaluti kegagalan dan adalah manusia yang gagal didunia ini. aku tak dapat nak membincangkan masalah aku dengan sesiapa. aku hanya mampu menulis agar membenarkan rasa hati aku sedikit terluah dan hanya mampu berdoa kepadaNYA agar aku terus kuat.

walaupun pada masa ini aku rasa perlu berlari ke suatu tempat yang tidak mengenali aku agar dapat aku mulakan hidup baru, tapi itu adalah mustahil kerana aku tidak dapat lari dari kenangan lalu. kenyataannya aku terpaksa menghadapinya. Inilah suratan kehidupan aku.
semoga aku diberi kekuatan dan petunjuk untuk melakukan yang terbaik. Amin

alkisah pee dee gathering

hidup aku sehingga sekarang masih lagi berkisar tentang koriev. geng yang wat program korea masa study dulu dan geng ini disenangi kerana senang untuk berurusan terutamanya dalam aktiviti bersukaria dan berjalan-jalan. insyallah kami masih akrab walaupun sudah meninggalka universiti dekat 3 tahun. setiap tahun kami akan berkumpul bagi memastikan ikatan ini akan bertahan sehingga 20 tahun lamanya. semoga ianya menjadi kenyataan. jadi bebaru ini pada awal minggu pertama mac koriev membuat gathering buat kali ke 3 nya di pee dee.

Pertama kali dahulu di genting, kali ke dua di cameron dan kali ini di pee dee. Cuma ada beberapa orang sahaja yang setiap kali tidak dapat menghadirkan diri tetapi program tetap diteruskan. Agenda gathering ini adalah untuk bergelak ketawa sesame sendiri, melihat muka masing-masing agar tidak lupa dan membincangkan agenda mesyuarat untuk next event bagi meraikan penurunan udin bulu dari kapal dan international trip kami iaitu bangkok.

Jauh sungguh perjalanan aku pada malam jumaat, dari wangsa maju ke kg soeharto kemudian ke batang berjuntai menemui rakan ku hanis tough menumpang alza beliau kemudian menuju ke sg buloh mengambil kenny ensem yang telah menunggu selama 1 jam dan terus ke wangsa maju semula untuk mengambil bd smart and najib along di rumah bash botak sementara bash pergi mengambil isteri comelnya. akhir sekali mengutip dewi rasuk hehe di umah beliau di kg baru dan kami berkumpul semua di tol sg besi untuk konvoi bersama-sama dan seterusnya meluncur laju ke pee dee. Pian badang semestinya sudah berada di bunglow traktor menunggu kehadiran kami bersama isteri beliau.

Memang tak aci tapi nak wat cane hehe. orang kelamin dapat satu bilik orang bujang kena share itulah hakikatnya. maka cepat2xlah kawin bila gathering dapat bilik masing-masing haha. Tapi kami puas hati dengan bilik tersebut takde masalah. Keesokan harinya adalah agenda jogging di pantai tapi jadi aktiviti walking dan aerobic hindustan pulak. Sebab kami sibuk kat event staf sokongan UTEM yang seronok beraerobic di hotel bersebelahan. Ada pakcik suruh join jer maka kami dengan muka tak malu pun join dan turut menari bersama. Bila perut terasa lapar cepatlah kami beredar untuk berkumpul dan bersarapan bersama. Nasi lemak hari pertama tak berapa sedap sebab takde manis dalam nasi lemaknya tu. Tapi lapar punya hal habis jua lagipun perlukan tenaga untuk bermain banana boat. Selepas makan kami pergi meninjau semua keadaan pantai kemudian dan terlalu excited nak main banana boat setelah melihatnya di pantai saujana. Namun bergaduh-gaduh a.k.a bertekak sebab ada yang takut dan tak nak lain, kalah pulak bertekak sebab cuaca terlalu panas maka kami perempuan mengalah. X jadilah naek banana boat pada waktu itu.


Maka kami terus menuju ke ilham resort yang cantik hotelnya untuk pergi berkaroke selama 2jam. Wallah memang terbaik dan kami telah berkarok dengan secukupnya dan sepuasnya. Kemudian dah lapar semula kami pun pergi mencari makan di kedai makan beratap rumbia. Makan nasi campur untuk 10 orang adalah RM63 sahaja. Agak murah dan bersesuain dengan kami yang suka berjimat cermat hehe. Sesudah makan singgah sebentar di kedai buah untuk melantak durian dan membeli buahan bagi mereka yang mengidam terutamanya bini bash n pian hehe. Tapi tetap bertekak kerana ada yang degil untuk naek banana boat. Maka mengalah sekali lagi. Kene balik bilik dan rest kononya kul 4 keluar semula untuk bermain di pantai.

Maka berehatlah kami di rumah bermain karom dan pingpong pastu ada pulak yang tidur petang. Sengaja tak nak pergi main banana boat. Aku sanggup tak tidur demi memastikan mesti naek banana boat. Seperti dijangka jam 430 petang baru nak bangun. Maka dipaksa mereka yang naek alza untuk pergi ke pantai dulu. Yang berkahwin memang lambat sebab tidur petang hehe. Jadi kami menunggu dengan sabar di pantai blue lagoon. Tunggu dari jam 5 sampai 530 barulah pasangan berkawin muncul. Ktoang siap dah naek sekali banana boat yang mulanya semua takut. tapi bila dah lepas sekali hah nak lagi. Maka naeklah kami semua berlapan yang gabak-gabak ni kecuali bash je kecik, memang terbaik sebab melambung-lambung semuanya cam naek kuda. Masing-masing mengeluarkan jeritan batin dan pengalaman tersebut sungguh menyeronokkan dan menggembirakan. Akhirnya semuanya join dan terciptalah satu pengalaman yang hebat untuk kami semua.

Agenda seterusnya adalah bermandi-manda di swimming pool dan bermain polo air. Habis satu pool ktorang maen, tentengok orang lain semua blah. yerlah yang de dalam pool bebudak remaja and anak kecik, tapi kami yang tua ni dah memenuhkan pool. hehe pas tersedar bahawa kami menganggu ketenteraman pool tu maka slow-slow kami cabut dan bermain volleyball di court yang disediakan. Akhirnya semua gembira kerana agenda untuk menyanyi, naek pisang 2x, mandi pool, main polo dan volleyball tercapai. Misi hari pertama tercapai.

Malam hari pulak, kami berkumpul untuk makan BBQ bersama, lapar sungguh semua orang. Pandai jugak pakcik tu masak chicken wing, hotdog, lamb, nasi goreng, ikan cencaru bakar, kentang, air asam, sayuran dan buah-buahan. Kami makan secukupnya. Seterusnya, kami masuk ke agenda serius tapi sempoi iaitu mesyuarat hehe membincangkan program international bangkok. Akhirnya bangkok dibatalkan adush tetapi diganti dengan lebih baek iaitu event menaiki cruise singapore-malaysia-thai. Memang terbaik. Budget around RM1000 lebih dan aktiviti mengumpul duit RM100 sebulan bermula pada bulan April ini oleh bd or Mr. J.
Kemudian demi meraikan kepulangan udin kami bercadang untuk mencandat sotong pada bulan july. Itu ajelah keputusan mesyuarat. Mesyuarat bersurai dengan game card maen tipu namanya. Aku tak dapat nak bertahan lama kerana terlalu mengantuk maka aku tidur dahulu.

Sebab letih sikit, bangun pagi esoknya agak lambat dalam jam 7 pagi, itulah penangan letih dan makan banyak pd malam tadi. Justeru itu, aku terpikir untuk masuk ke hutan rekreasi di depan pnb ilham resort, free of charge & ada menara api dan boleh melihat keseluruhan pee dee. Teruja dengan apa yang ditawarkan maka aku pun mengajak hanis dan dia setuju kemudian dewi pun setuju maka aku pun dikerah untuk memaksa bd n kenny maka diorang pun setuju hehe. nak tak nak najib pun terpaksa ikut. Pasangan berkawin telah bangun lagi lambat maka kotang pergi dulu. Maka ada yang perlu ditempuh seperti track bertar selama 20 min dan tangga curam menurun selama 45 min. Bagi aku dan hanis memanglah best kerana sekurangnya kami ada gak training gunung pada minggu ini, hujung minggu kami tak sesia. Alhamdulillah stamina ok, fit dan tak jadi robot pun after nak naek semula tangga yang mencanak tu.
Tapi the best part is air peedee yang cantik dan jernih kotang jumpa kat end point tu. Dah lah datang dengan niat melihat panaroma jer rupanya kene trekking untuk sampai ke situ. Haku memang teruja asyik cakap nak mandi je akhirnya disokong oleh bd maka aku dan bd pun melompat ke dalam laut. tamatlah riwayat baju kami, hanis juga tidak tertahan lalu turut terjun ke dalam laut bersama kami. hehe. walaupun tiada baju basahan tetapi oleh kerana air yang cantek kami mandi jua. Tak dapatlah air cam gini kat teluk kemang or pantai lain, air hijau tu boleh nampak kaki, berenang nampak pasir kat dasar. Syukur atas nikmat dunia yang indah ini.

Setelah menangkap gambar lompat dan bermandi-mandi kami pun segeralah pulang kerana teramat lapar. Makanan telah pun dibelikan dan nasi lemak hari kedua adalah sedap dan lebih baek dari semalam punya. Kemudian kami bersiap-siap untuk pulang ke tempat masing-masing. Sebelum berpisah kami lunch dulu bersama di kedai makan saujana di depan pantai saujana. Mahal beb plus xderlah sedap mana, maka tak rekeman.

Itu sahajalah kejadian gathering kami di pee dee. Semoga event seterusnya dapat dibuat dan lebih ramai lagi dapat terlibat. Alah kami bukan ramaipun hanya ada 15 orang sahaja.

Aku lampirkan shot terbaik sepanjang aktiviti terutamanya banana boat


P/s - tak sabar nak naek cruise nak jadi cam fazura or maya karin (verangan)