Back on blog track, recap year 2014

Hai, agak lama aku menyepi dari menulis ke dalam blog. Aku sendiri pun tertanya-tanya, adakah kerana kemalasan diri atau sudah terlalu bosan untuk aku menceritakan kejadian sepanjang 2014 kepada blog tersayang ini. Akhirnya, hari ini aku nekad untuk kembali menulis di dalam blog ini semula.

Syukur setelah aku disahkan mengandung pada bulan April 2014. Aku menghadapi detik-detik mengandung sebagai mama bersendirian. Hubby masih berada di daerah yang berlainan dan kami tetap meneruskan kelangsungan hidup sebagai suami isteri. Dengan kuasa tuhan, perjalanan 3 bulan pertama (trimester 1) berjalan dengan baik sekali. Aku tidak menghadapi alahan yang teruk, tiada muntah hanya sangat tidak berminat makan nasi putih keras. Tiba-tiba hanya boleh menerima nasi lembut, bubur & tembikai/kurma adalah kawan baik aku semasa trimester 1.

Masuk trimester ke 2 - minggu ke 12. Alahan muntah mula datang sikit demi sedikit. Jika makan sedikit lewat & perut masuk angin terus akan muntah. Kelangsungan muntah bertahan hanya 3 minggu sahaja. Setiap kali drive perlu sediakan air masak & plastik tambahan untuk masa-masa cemas muntah didalam kereta. Syukur keadaan menjadi pulih kuat seperti biasa selepas minggu ke 3 & perjalanan mengandung hanya bertambah berat, kulit menjadi kusam berjerawat di badan & muka serta kaki menjadi bengkak.

Masuk trimester ke 3 - minggu ke 21 banyak aktiviti travel & training dari kuala lumpur ke bintulu. Gagah menaiki kapal terbang dengan membawa perut yg semakin membesar. Bimbang jika tekanan rendah dalam kapal memberi kesan kepada diri atau kandungan. Syukur tiada masalah yang dihadapi. Teman baik aku ketika ini adalah salad & makan di secret receipe sahaja.

Akhirnya masuk 8 bulan, - minggu ke 32, aku pulang ke KL & memulakan kerja luar kawasan di ampang. 2 minggu di kampong berat aku & bayi naik mendadak. Minggu ke 36 aku ada appointment dengan doctor Fauziah (kpj ampang puteri) untuk checkup akan tetapi baby dikatakan besar walhal 2.73 shj pada masa itu. Doctor menyarankan untuk beranak awal pada week 38 minggu secara normal dengan induction. Alahai, aku juga suspect ada infection disebabkan keputihan dan aku mengiyakan sahaja pesanan doctor.

Tetapi dengan izin tuhan. Keesokan paginya bermula jam 4 pagi aku telah mula bocor air ketuban & pecah terus jam 130 tgh. Keadaan menjadi cemas bagi aku seorang diri dibumi ampang, nasib mama ada hari itu untuk menemani aku. Aku hanya rasa keadaan pada hari itu sungguh serabut, dengan kebocoran & berlengas serta contraction yang minimal tapi berterusan meletihkan diri aku. Aku dinasihatkan untuk melakukan emergency C-section kerana bimbangkan bayi akan lemas & masalah peparu jika biarkan lama ketuban pecah.

Jadi jam 530 ptg aku telah berada di bumi kpj tawakkal ampang. Hanya disana ada doctor yang available untuk melakukan prosedur itu terhadap aku. Masih ragu-ragu dengan keputusan ini dan aku masih negotiate dengan doctor untuk lahirkan anak aku secara normal. Namun gagal. Setelah berjumpa dengan doctor akhirnya aku yakini kenalah melalui C-section.

Jam 9 mlm aku telah berada di dalam bilik pembedahan. Bilik terlalu sejuk & aku mengengam diri sendiri kerana terlalu mengigil. Tetiba selepas 5 min sahaja kedengaran suara bayi yang halus, nurse membawakan baby kepada aku dan diletakkan di dada. Dia terus senyap apabila berada didada ku & aku lihat dia juga sangat kesejukan.




Segala keletihan, keserabutan, kerungsingan, keraguan hilang setelah melihat anak sendiri. Inilah rupanya perasaan seorang ibu. Jadi welcome baby muhamad moosaa to the world. Mama love you very much. hehe.






I'm back to blog with 2nd pregnancy

Wow, lama sangat saya tidak menulis blog ekoran kesibukan menjaga anak sulung dan akhirnya mengandung pulak anak ke dua. Syukur tidak terkira atas rezeki yang diberikan oleh Allah. Bila nak menulis semula pula rasa sangat sukar kerana tidak dapat mencari style yang bersesuaian untuk diceritakan kepada blogger lain. Walaubagaimanapun, aku ingin ambil kesempatan ini untuk menaikkan semula semangat aku sebagai penulis blog.

Berkaitan dengan 2nd pregnancy, aku tidak datang bulan pada 10 May 2016 yang lalu. Usaha untuk mendapatkan kandungan ini adalah seakan sama seperti usaha untuk kandungan yang sulung. Pertama-tamanya, perlu menjaga makan dan tidak langsung memakan benda fastfood dan jajan. Kemudian mesti amalkan sedikit senaman 1-2 kali seminggu dimana aku hanya pergi berjalan laju disekitar pantai dan taman. Tetapi kali ini aku tambahkan dengan pengambilan supplemen zuriat yang sedang popular di kaca TV. Usaha yang diamalkan berhasil selepas 3 bulan mengamalkannya. Tetapi buat rakan semua, ianya bukanlah semudah itu, jika anda tidak ada berbuat apa usaha jangan makan mengikut pandangan aku tidak akan Berjaya. Untuk pengetahuan 3 bulan sebelum itu pun aku dah berusaha tetapi tidak terlalu serius maka tiada rezeki, boleh disimpulkan makan masa setengah tahun jugak untuk mengandung anak yang ke dua. Lama tetapi bersabarlah sehingga membuahkan hasil. Insyaallah ada jalannya.

 Buat rakan yang ingin cuba mengandung cubalah amalkan gaya hidup sihat dan pemakanan tambahan sebagai ikhtiat untuk mengandung. Bg amalan zuriat sila diamalkan kedua suami dan isteri kerana keduanya perlu didalam keadaan sihat dan tip-top sejahtera jugak. Jangan sebelah pihak sahaja, nanti letih and stress je pasangan kita pun tidak digalakkan. Apapun, berusaha, berserah dan tawakkal kepadaNya.

P/s - aku hutang pregnancy journey no 1 yang terkubur..

Sah mengandung dan tanda-tanda

Syukur, pernah satu ketika aku rasa kecewa & fedup sebab terlalu beria-ria berusaha untuk hamil tapi masih belum menunjukkan tanda-tanda. Aku banyak kali kene gelak dengan doktor kerana setiap kali pemeriksaan katanya terlalu awal. Tetapi memikirkan usia yg lanjut tebalkan jua muke bertemu dengan doktor.

Akhirnya, pada bulan April yang lalu aku telah disahkan mengandung 6 minggu. Padanlah Cik P datang lewat tetapi bagi aku biasalah if lewat 4 hari. Perkara biasa yg dialami. Pada kelewatan yang hari ke 7 aku telah berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Sebenarnya aku sakit perut melampau untuk 2 malam, susah tidur dan didapati tidak mengandung. Seronok je doktor bagi aku ubat Magnesium yang aku suka makan. Orang mengandung tak boleh amik terus magnesium cecair ni ok. Tidak bagus untuk kandungan.

Jadi Cik P, masih lagi lewat sehingga hari ke 12. Setiap hari aku berdebar menantikan adakah aku akan period atau tidak. Simptom yg dialami memang la aku penat sangat dan asyik nak berehat, kadar malas meningkat dan paling tak tahan br***t sakit membengkak sepanjang minggu.

Akhirnya sebelum pulang ke Bintulu bersama en suami. Aku checklah sendiri sekali lagi agar nak puaskah hati bahawa sememangnya apa yg berlaku pada aku bulan itu. Aku tidak terlalu berharap dan berdoa aku tidak sakit apa-apa. Kalo stress jadi lewat tak mengapalah. Masa tu kat Kg semua orang ade, ma abah & adik beradik aku.

Jeng jeng jeng...aku dip jer dgn cepatnye je tanda dua tu naik pada alat test kehamilan tu. Aku terujalah apa lagi. Banyak kali dah aku main dengan alat tu. Tak pernahnya nak kuar line yg pertama tu, selalu lambat & single line sahaja. Kali ini laju dan double line. Aku tunjuk kat en suami. as usual dia memang blur. Dia x paham apa pun. Dia x percaya aku cakap aku pregnant selagi tak jumpe doktor.

Yeah balik bintulu aku akan terus jumpe doktor. Doktor aku target Dr lau kat klinik maternity biasa. Dia lembut dan teliti jer check pregnant women. Jadi saya pilih dia.

Yeah i'm mommy to be

Usaha untuk mengandung

Aku memahami perasaan kawan-kawan yang berusaha untuk mengandung. Sekarang maklumat dihujung jari, jadi kita rajin bertanya dengan Mr Google atas segala permasaalahan diri sendiri, bilalah nak mengandungkan. Sampai terpengaruh dan percaya diri ini mempunyai masalah. Itu terbawak-bawak rajin nak jumpe pakar sakit puan. Banyak duit terbazir gara-gara nak tahu keadaan diri sendiri. Tapi jika perkahwinan tidak capai usaha 1 tahun tiada doktor pakar nak melayan anda. Itulah selalu kena pada diri ku.

Aku beli basal termometer dan download semua pregnancy and fertility apps dalam ipad. Aku obses terhadap suhu badan masa period, masa subur, masa transportation, masa implantation & post menstrual. Setiap suhu & berat badan dari hari pertama period sehingga ke period seterusnya dicatat untuk mengenalpasti bila masa ovulation aku. Aku obses gak untuk beli pregnancy kit dan ovulation kit. Satu kit kadang2 capailah RM 20. Maka beratuslah habis semata-mata nak beli 5 days ovulation kit yang branded.

Aku obses gak dalam memeriksa cervical mucus aku. Dari warna apa dan kelikatan apa. Semua ku catat dalam apps. Terlalu banyak kerja yang perlu dilakukan setiap bulan. Remeh tetapi semangat itu terus ada. Hanya luntur bila nampak next mensus. bila jumpe doktor aku lebih beria menerangkan kepada doktor pemahaman aku. Tergelak bila aku pikirkan semula. Aku nak mengajar doktor.

Aku kuat research dalam internet. Research aku mendalami penyakit2 sakit puan jugak menakutkan diri aku sendiri. Siapa tak takut dengan endometriosis, dengan ektopik pregnancy, retroverted uterus, dan macam-macam lagi. Simptom2 yg dipaparkan kadang-kadang menyerupai tetapi tidak sama.

Pemakanan tradisional yang pernah aku tanye dari kawan adalah minum air renehan akar manggis. Tapi aku x berjaya nak mendapatkan akar manggis, jadi selamatlah dari merasanya. Apa yg aku makan hanyalah rebusan kacang hijau dan makan selama satu minggu dan memakan sebijik buah delima banyak-banyak, kerana khasiatnya datang dari sebutir je dalam beribu buah dalams sebuah delima.

Puasa Isnin Khamis berterus-terusan turut diamalkan dan amalan ya awal (de ku terbaca dalam internet). And jajan2 memang tidak ku makan, air gas tidak diminum and kopi & tea dibuang ketepi.

Seperti orang lain, kita sibuk jugak nak memakan product seperti Shaklee, Jus Bidadari, Evening Primrose oil, Vitamin C, Probiotics, Folic Acid, Susu Kambing, Madu, Multivitamin , dan macam-macam produk lain yang dikatakan dapat membantu. Sampai dalam satu masa aku telan 10 biji pil. Fuhh what a day.

Tak luper juga, amalkan makanan yg sihat dan gaya hidup yg sihat. Makan sayur dengan banyak, hari2 aku makan salad dengan tuna & pergi zumba 2-3x seminggu. Pergi jogging lagi every weekand.

Sampai satu peringkat, aku giveup & dah letih sangat. Dari dekat 10 bulan aku mengamalkan aktiviti sihat tersebut. Tiada kemajuan. Yang de peningkatan adalah berat aku tetap nak naik.

Akhirnya, sejak March 2014 aku tinggalkan semua ubat-ubatan aku begitu sahaja. Tidak merasa lebih baik dari hidup tanpa sebarang ubat-ubatan. Hanya menikmati hidup ini sehingga diberikan rezeki yang sebenarnya sehingga sesuatu tidak terduga berlaku.

Oklah mengantuk sangat ni, sambung next entry

Kolesterol Tinggi

Hari tu aku ada pergi seminar NIOSH certified untuk kad Confined Space. Ingat semudah itu sahaja nak dapatkan kad tersebut. Tidak yer. Masa nak amik kad didapati Medical checkup ku telah expired. Jadi aku dikehendaki oleh doktor syarikat untuk membuat ujian darah & medical checkup pada 3 Feb 2014. 

Sebulan selepas itu, 4 Mac 2014 aku pergilah menjalani pemeriksaan lanjutan. Keputusan darah aku agak menggemparkan diri aku sedikit. Aku mengalami kenaikan agak tinggi bagi kandungan kolesterol & protien dalam badan. Terkemam aku seketika. Jadilah hari itu dalam sejarah. Kolesterol aku dah tahap 80 percent tinggi, jika naik sikit lagi aku dikehendaki mengambil ubat kolesterol. 

Aku pun tersedar dari lamunan, nak tak nak sekarang sudah genap 2 minggu aku mengambil makanan paling tidak sedap didunia iaitu bijiran OAT. Macam-macam cara aku pakai untuk makan oat tersebut. Ade jagung, buah, sayur, coklat, sambal and guna bahan marinate or goreng. 

Aku rancang 14 April ini untuk aku jalani ujian kolesterol, nak lihat adakah penurunanselepas 1 bulan pengambilan oat. Kadang-kadang aku merasa risau kerana minggu lepas  aku ada rasa chest pain. Ehm tetiba tersentak jika ada kene mengena dengan jantung aku kah. Jadi dengan kesedaran itu, aku sedang menjalankan gaya makan hidup sihat. Oat & salad setiap malam. 

Harap rancangan ini berjaya dan kolesterol jahat itu nyah dari hidup aku. 

Road trip Miri to Kota Kinabalu

29 Jan - 1 February 2014, aku dan hubby mengambil  kesempatan untuk melawat kota kinabalu menggunakan jalan darat. Setelah aku searching maklumat melalui internet, perkara paling penting adalah pastikan kita sampai ke checkpoint before 10pm.
 
Kami bertolak dari Miri jam 530 ptg. Miri ke Sg. Tujuh Checkpoint memakan masa 30 minit sahaja. Ada tol RM 10 perlu dibayar sebelum masuk Sg Tujuh Checkpoint. Di checkpoint Anda akan chop passport keluar Sarawak dan seterusnya memasuki Brunei di kawasan Kuala Belait. Kene chop passport masuk & borang kenderaan perlu diisi. Masuk brunei pun ada 3 dollar (RM10) tol yg perlu dibayar.
 
Kemudian teruskan perjalanan lebih kurang 1 jam or anggaran 120km ke Kuala Lurah. Gunakan sahaja jalan terus highway tutong-muara & akan ada signboard ke Kuala Lurah.
Keluar Kuala Lurah anda akan keluar ke Limbang, Sarawak.
 
Teruskan lagi perjalanan ke arah Temburong, Brunei dan kami sampai disana tepat jam 955pm. Nampak gaya tidak dapat meneruskan perjalanan ke lawas jadi kami bermalam di rumah tumpangan kerajaan di pekan bangar. 30 dollar brunei rate 1 malam untuk 2 orang.
Malam tu kami makan burger cheese (2 dollar) dan burger kambing (5 dollar). Nasib ada kedai burger kalo tidak kelaparan kami malam itu. Brunei selalu tutup awal sila ambil perhatian.
 
Keesokan paginya kami breakfast nasi lemak daun pisang & nasi upih beli dari pasar pagi di pekan bangar dan meneruskan perjalanan ke arah lawas. Perjalanan ke Sabah di waktu siang amat lancar dan mudah. Kami gerak jam 9 pagi dari temburong melalui lawas - sindumin-sipitang-beaufort-papar-kota kinabalu. Tepat jam 1 tgh tiba di Kota kinabalu.
 
Kami check in di lucky hotel 11 pada rata RM 118 semalam. Keadaan sangat pack memandangkan bercuti di hari perayaan. Semua warga keluar bershopping sakan sehari sehari sebelum hari raya cina. Kami masuk beristeriahat di bilik dahulu menyucikan diri dan solat kemudian tepat jam 230 ptg kami keluar mencari makanan.
 
Kami mengenyangkan perut kami dengan soto & goreng pisang di kedai makan kak tini. Kemudian bersiar-siar menghabiskan masa berdua dating di persiaran KK waterfront hingga ke jesselton point. Sebenarnya kami sangat penat ekoran travel yang lama didalam kereta jd kami pulang ke bilik untuk berehat selam 2 jam sebelum keluar mencari makanan seafood yang dimimpikan.
 
Tepa jam 630 ptg kami keluar ke arah pasar untuk menikmati seafood. Kami makan ikan, lobster,ketam & ikan besar lagi. Total kenikmatan RM 86 untuk dua orang. Tetiba terasa mahal plak kali ini. Padahal last time pergi hanya RM150 untuk 6 orang. Mungkin harga naik barangkali memberi tempias kepada harga ikan di Sabah. Beruntung orang Sabah memperoleh hasil ikan yang kaya.
 
Selepas makan kami pusing satu kota kinabalu, ke tanjung aru, kampong air, pantai tanjung aru, UMS dan kawasan ceruk mana yang dipandu oleh en suami yang rajin. Aku pulak dah tertidur kerana kekenyangan. Sungguh tak sweet. hehe.
 
Sepatutnya kami ke kundasang & ranau keesokan harinya. Namun tiba2 hubby dikehendaki masuk pejabat. Maka terpaksa rancangan untuk meneroka KK park dibatalkan.
 
Pagi kami breakfast di Fook yuen restaurant. (halal). Nasi lemak, roti butter kaya & dimsum. Kemudian kami bertolak ke arah menumbok. Kami menggunakan jalan feri menumbok-labuan-muara(brunei) untuk balik ke bumi miri. Laluan menumbok-labuan, Satu kenderaan motorcar dengan pemandu adalah RM 40 dan tambahan penumpang RM 2.50. Jadual feri ada jam 1030, 100, 330 pm untuk ke Labuan. Kami menaiki feri yang pukul 1.00pm.
 
Bagi laluan  INTERNATIONAL Labuan - muara (brunei), satu kenderaan motorcar dengan pemandu tambahan 1 penumpang adalah RM 150. Agak mahal berbanding feri sebelumnya. Nasib baik ada public bank di Labuan, jgn risau jika anda kekurangan wang. Nasib kami baik di Labuan kerana masuk waiting list no 6 and dapat juga ticket ke muara. Kami menaiki feri jam 400 ptg and sampai di muara jam 530 ptg.
 
Ini kali kedua kami menggunakan jalan brunei dan kami mencuri kesempatan selama 30 min untuk melihat-lihat suasana brunei di bahagian yang tidak pernah kami lalui. Pada masa yang sama kene mencari 4 dollar minyak di Shell town yang mana kereta luar boleh isi minyak. Kene berhati-hati yer jika kehabisan minyak pastikan cari Shell di towns sahaja. Jam 730pm baru kami dapat keluar dari Bandar seri Begawan.
 
Kami masih lagi sesat walau dah 2x kami disini. tapi kali ini sesatnya lebih cepat berbanding yang lalu. Pastikan anda mencari jalan ke kuala belait untuk pulang. total distance adalah 120km dari muara. Kami sampai tepat jam 9.30 pm di miri. Budget nak smpai jam 5 ptg tp tetap terlajak juak.
 
Kami sangat penat & lapar, maka mencari makan sup tulang dan telah makan dengan lahapnya. Maka satu lg malam di miri bersama suami terchinta.
 
Itu sahajalah road nak ke KK, tidak terlalu susah inshallah. Ape pun pastikan minyak anda full along the way untuk elakkan stranded di mana-mana k. 
 
P/s - husband driver formula one sebab itu laju sampai KK hehe.
 

Im back to Bintulu

Syukur, akhirnya selesai sudah tugasan 3 bulan aku di Kuala Lumpur. January 2014 aku kembali ke bumi bertuah bintulu. Kali ini bukan aku seorang sahaja di bumi Sarawak. Husband ku jua bekerja di bumi bertuah ini dikawasan miri. Walau masih dinegeri yg sama tetapi berlainan daerah yang terpisah 2 jam jauhnya. Maka bermulalah kehidupan suami isteri jarak jauh kami dibumi yang bertuah ini.

Alhamdulillah, kehidupan kami semakin baik disini. Aku masih lagi mencari peluang untuk pindah ke daerah Miri, Berkeinginan untuk bekerja di Shell Miri jika diberi peluang. Maka oleh itu aku perlu perbanyyakkan ilmu aku skrg dan berdoa agar diberi peluang bekerja di Shell Miri demi untuk bersama insan tersayang.

Sekarang kehidupan aku hanya memikirkan suami ku dikejauhan. Semoga segalanya baik buat dirinya disana. Luv u syg.

Coretan ringkas demi membersihkan blog yang sudah berhabuk ini.

Outstation 3 months

Syukur, akhirnya aku out station lg disebabkan kerja. I like it because aku suka travel. The best part I can be in Kuala Lumpur and be close to my family. My husband still far away, but I'm used to it since single, married or when be a mother, who knows one day. Amin. 

Agak lama aku tidak update pasal my daily life. Ok la been a weekand wife not much to tell except the fact we did travel a lot just to commit and meet our partner. That's reality. In my company byk couple live like this due to oil and gas ni nature job nya memang berada di Sarawak, Sabah or overseas. 

Pasal kerja, I've been with new opu nearly 7 months. Sekejap sahaja masa berlalu, sedar atau tidak aku Sudah menjadi isteri org hampir 5 bulan. Syukur atas anugerah yg diberikan. Kehadiran seorang insan untuk masa suka dan duka kita. November ini in total 2 tahun aku bersama PETRONAS. Sekejap nya kan. 

After raya haji ni aku start masuk kerja di Opis consultant. Tujuan adalah untuk menjadi project engineer on behalf my company. It's my 1st responsibility as project engineer. Before this aku discipline engineer. Agak mengelirukan dan sukar untuk mengadjust perubahan ini, tapi I will suit myself. Work hard for the sake of the project. Tahun Demi tahun aku menghadapi kerja yang lebih kuat. Aku Akan berusaha lebih rajin dan tabah. 

Aku perlu bagus kerana aku menanti satu peluang untuk kerja or belajar di luar negara lagi. Satu uk and us, inshallah satu hari nanti Akan ku dpt peluang iTu. Usaha dan sabar. 

Aku plan nak Amik ir, tetapi Camana yer aku nak buat, sedang mencari jalan agar dpt buat civil under registered ir dan apply the knowledge. Rasanya aku boleh Amik after 7 tahun, nak banyak diri lagi dengan ilmu yg sepatutnya. Akan usaha kan bende ini dalam masa 2 tahun ini. Kene naik kan level diri before enter age 30 years. And a phd before 35 years. Wah very ambitious and ideal. Tamak haloba kan haha. 

Okla, I'm happy dpt been in kl, nak shopping nk travel with my mother, kesian my mum, nak redeem masa with her. ITu je has rat tahun ini. Cayok2 haidar u can do it. 

Aku setelah 2 bulan bergelar isteri & projek engineer

Akhirnya, aku berpeluang mencari mood untuk menulis kembali ke dalam blog yang telah lama ditinggalkan. Sebenarnya aku kesesatan setelah bergelar isteri ini. Dimana aku nak menjadi diri aku sendiri, menjadi isteri, menjadi kakak & menjadi projek engineer pada masa yang sama. Agak bercelaru dan tidak pandai membezakan & membuat keputusan.

Selain itu, aku agak stress dalam kerja, tak pernah rasa diri ini bagus maka asik demotivated sahaja. Jadi memang aku tiada mood nak membuat coretan dalam blog ku yang bersarang. Banyak keputusan nak kene buat, plus aku gain weight after kahwin ekoran makan sahaja tanpa letak syarat2 ku kembali..

Tapi hari ini aku jumpe kembali teman-teman lama dan semuanya kembali slim lebih dari masa bujang mereka. maka aku pun bersemangat semula dan terus beraerobik dibilik dan sedang berpeluh-peluh sambil menulis blog haha. Mulai minggu depan akan aku uruskan semula jadual aku sebaiknya dari segi masa tidor, masa pergi kerja, masa makan, menu makan, masa exercise, minum air 3 liter & lain-lain. bekerja bersungguh-sungguh dan memberi kasih sayang kepada suami terchinta.

Yes. Aku rasa keyakinan diri aku tu yang telah hilang. Aku perlu bangkit dan terus maju usahakan diri perbaiki diri jadi engineer yang terampil diri & ilmu. Ya allah bantu dan permudahkanlah usaha dan urusan ku ini.

P/s - U can do it.


Sebenarnya aku isteri dia

Akhirnya terbuka rasa hati ingin update setelah sekian lama sibuk membuat persiapan, mengurus kenduri, resepsi majlis, melawat saudara mara, kerja semula dibintulu akhirnya aku isteri dia.
Tak terucap rasa syukur dengan sekali lafaz aku menjadi isteri kepada En Lukman. Satu-satu ya orang yang hadir dalam hidup aku dan sangat istimewa. Banyak dugaan menjadi seorang isteri lebih2 kepada wanita yang serba kekurangan dan kelemahan macam aku ni. Macam2 husband nak kena ajar. Tambah pula kami berjauhan walau diawal perkahwinan. Ya Allah semoga perkahwinan ini diberkati  dan saling sayang menyayangi sampai akhiR hayat. Sesungguhnya sangat rindu dengan husband di kejauhan ini.

Ps now dah jadi puan. Semua org Opis dah panggil puan. Over gitew..tak sabar nak balik lagi 2 minggu yeah.



Contoh pose pengantin baru yang pemalu gitew..untuk tatapan kengkawan.gambar Dr op belum lagi.