doa mustajab

Alhamdulillah, asal org xde belakang aku jer aku tibia curi main internet. Ya allah ampunkanlah dosa aku tatkala aku wat ibadah dalam kerjanie. Sebab kadang2x bosan skit jadi main tenet dlm curi telah menjadi habit sementara. Ehm tatkala mencuri masa ini aku telah membuka website universiti dan memeriksa markah aku..alhamdulillah dean list kali ni. Tahun akhir ni boleh katakan memang dahsyat dan susah walaupun 2 subjek shj sbb manyak assignment, projek n thesis tut. Aku panjatkan kesyukuranlah, sebb doa yang aku panjatkan untuk sepanjang tahun lalu telah dimakbulkan oleh Allah SWT. Ini telah menginsafkan dan menyedarkan aku lagi tentang kebesaran dan kekuasaan Allah. Kalo nak ikutkan banyak betul dugaan dan airmata aku mengalir masa buat thesis dulu pasal laptop aku tetiba rosak tgh aku manyak kerja dan akupun telah mengemis laptop kawan aku dr sorang ke sorang..hampir 3 minggu gak la aku cam gitu..kalo ikutkan x sabar memanglah mengamuk..jadi x nak mengamuk punya pasal jadi meleleh air mata plak..tank u la kat rumet aku yg telah manyak bg sokongan supaya ku manyak nangis lagi..tanls dayah , ziana n kawa.

Oleh itu, aku ingin manyak-manyak doa lagi kepada Allah SWT agar memelihara dan sentiasa melindungi keluarga aku dan sentiasa sematkan hidayah dalam hati keluarga aku, saudara mara aku, rakan-rakan aku dan umat islam di dunia ini agar terpelihara dari dosa dan sentiasa ingin menunaikan ibadat dan amanah Allah SWT..

Insyallah semoga apa yang akan aku perolehi di masa hadapan akan sentiasa di rahmati oleh Allah SWT. Amin..ini adalah peringatan buat diri aku sendiri..

My 1st friend wedding i'll attend:

Last saturday was my 1st experienced attending my friend wedding, Well fulled of joy and excitement..we went there in two bunch of ladies with two cars and everyone gathered in G-ha house at wangsa maju. Well i;ll stayed in W.M too but I'll never noticed that G-ha is there too..If not, of course we hang out together much. Of course. Ok enough about me, but im happy meeting my old friends because there are my type that I have intention too meet and it's really cheer me up. hehe. Alright..wat ever pun I want to wish my dear friend again.


SELAMAT PENGANTIN BARU NURUL AND ZAHID

3rd weeks...

kerja..kerja memang busan

aku berjaya masuk minggu yg ke 3..lately aku ada kerja..manyak gak develop my own spread sheet untuk MASMA for detention pond and sediment basin..well seingat aku time belajar dulu hanya belajar drainage jer..so tgk masma pun sekali jer..skrng ni hari-hari aku mengadap masma..siap ada the whole copy masma untuk dibaca dan buat..x larat ..sapa yg x suka hydraulik n water ni memang x yahlah wat..buat pening kepala lagi adalah..dalam design ni kena banyak kan info tentang maklumat terbaru di pasaran..kdg2x kena pasang benda baru jadi as consultant kena tau dulu la sblm client..atau tau skit2x pun jd lar..so untuk another week ni pun aku fokus pada design using MASMA aja..banyak giler..ni 6 bulan pun x ckup..haha..

by the way skang tgh go through SJIC punya projek ada elevated interchange dgn jlan kolam air..but tgh tunggu feed back dr SJIC la..lagipun br published tender document pd kontraktor last week..so kena be patience la skit..well aku x sbr gak nak wat design benda lain..

nasib Spvisor aku cool..and intermediate eng. aku okies n best..bleh je nak jln makan memane..well nasib ada sist eda sekali..kalo dok buhsan gak social life aku kat sini..aku ni x reti nak layan org sgt..amik masa skit..lar plak tapi ramai org kat sini oklah..cam kak norli, nora, kak fauziah, kak aween, kak eda, kak aishah, hafiz, megat, asyaf, zairul, kak jue, en wan, kak zana, en syahrul, rezmi, sherry and ramailah x terkira...so bila semua org dah baik..aku senyap jer..lah sbb aku pun bdk baik..gak hahaha..memang malas betul aku nak bersosial sgt..sungguh..

apa-pun..aku just nak complete aku punyer training 6 bulan ni dan cr kerja yg gaji mahal skit agar aku boleh beli kereta MYVI Se aku atau paling command kancil cikaiiilah..hehe ok la..ini pun curi2x masa time kerja..ofis xde org bolehlah..main tenet ngn tenang kalo dok..haram aku pekerja yg mulia lagi sabar..ok adios..lepas ni nak publish gambo wedding nurul..wait yer..

akhirnya

akhirnya..
itulah perkataan yang aku ketemu apabila dapat memperoleh internet setelah 2 minggu aku x main tenet dan aku telah pun berjaya menjalani latihan industri selama 1 minggu...di HLA associates sdn bhd..aku sering bertanya adakah aku telah membuat keputusan yag tepat atau adakah ianya silap. berkenaaan dgn tempat LI aku akulah..
bila dipikir semula, terkilan pun ada tapi orangnya di HLA semua baik-baik jadi aku biasa-biasakan diri aku sajalah..well apa yang aku buat kat ofis.memang x tahan..betull
aku x suka duduk kat atas kerusi mengadap PC dari pagi sampai ke petang ..aku dtg punya lah awal jam 8 walaupun ofis hour jam 830 tapi aku balik awal..hehe 535..orang lain balik semua nak dkt pukul 6. biasala bdk internship buat apa jer kalo dok kat ofis kan..
untuk 1st week ni tak banyak la yang aku buat sendiri melainkan aku dikehendaki belajar semua perkara..antaranya baca-bacalah master plan klang, progress report project beseri, interim report, inception report, tender document and design wet sediment basin and drainage..

nasib aku baik sbb ada kak awin and kak eda..x derlah sunyi sangat pastu boleh jalan-jalan jer dalam opis cam bapak akunyer ofis..haha..pastu lelari kalo lewat masuk ofis sbb pi makan KFC..kegemaran kak awin..dia punya pasal ktorang ikut jer pi makan..

pastu..supervisor aku ..senior engineer memang damm cute giler lah..pastu baik giler lah..cakap cool jer..adoii..nasib dia jadi supervisor jadi xderlah aku rasa nak melarikan diri sangat..suka tanya ok x..kat aku...aku plak jujur sangat pi cakap boring kat dia..adoii..silap gak tapi aku kena meluahkan perasaan aku apabila berada di ofis..memang boring..tapi dia dok gelak jer..hehe nasiblah dapat aku yg ckp terus-terang nie...

well masuk 2nd week lebih interesting la..walaupun aku manyak study jer kat ofis pastu siapkan tender document tapi oklah kalo dok ofiskan..aku telah diberikan cth drainage and stilt untuk aku develop sendiri akunyer sheet. tujuaannya supaya aku ada material nak show kat UMP bila nak present nanti..wah aku sendiri pun x pikir..tapi supervisor aku yg pikir..baguih betull..haha..puji supervisor sendiri jer aku ni..

well..by the way im just so happy being in HLA..sbb orgnya baik..kalo jahat memang aku nak lari..dah la elaun ciput hehe..jgn pikir duit..pikirkan pengalaman yg diperoleh nanti..adalagi 22 minggu yer..

hopefully, minggu2x yg mendatang ni dapat aku tempuhi dengan rasa seronok dan menggembirakan..semoga hidup aku sentiasa ceria..

kami


mencari kami menjadi kami..

well ayat review yang cam best produce by teka-teki..actually


i quote ayat ni dri cerita KAMI..kat 8tv rasanya..x silap tapi aku x tgk kat tv aku tgk yg kwn2x dload punyer..


citer ni memng best tapi bukan sbb jalan ceritanya yg agak x berapa sesuai sbgi org timur yg penuh adap sopan ni..tapi the way of them represent and send message to audience through adi, ali, lyn abu and x ingatlak..


different la dengan citer malay yg lain..& I love lyn muchos because she damm cute..hehe


rugila..kami ni xder exact blog..well they all kena actually create a blog that the author comes from KAMI itselves..baru lah life skit citer ni..dgr ada KAMI the movie hope to watch the movies..from this story i know alittle bit about punk rock music..quite ok gak yer..cam best jugak..aku nak start dgr lah lagu they all ni..yeya..lalal..lala..hari hari kerja..bohsan dgn kerja..idup arus kerja..lalala...

pic cantik KAMI aku amik dr website projek kami..hehe just suka sgt gambar nie cute..






rutin buhsan arini..

warghh...buhsan giler
psm dah antar, entre dah lama antar, 3 p dah siap ngn correction sekali..
laptop plak xder..Exam plak 2 paper jer pun dah abis...hatta buhsanla idup di ump ni selama 5 hari hanya menantikan thesis siap dijilid sahaja..bapok lama nak siapnya...

sementelah buhsan..tgk2x lah movie malam tadi, pastu xder keje.. pi ikut bdk2x ni breakfast di Mc'D TC..then..mengatokzz jer dlm keta ..sampai bilik tido jap 1jam..pastu bgun..siap2x pi ikut antar nana plak ke depan tunggu bas..borak2x skit bas sampai..salam peluk cium dulu..sambil bergenang ni..melambai nana pulang dengan sedihnya..(wah sedih)..pastu naik keta meleleh skit..skit jer..satu-satu pergi meninggalkan kami.

balik bilik tgk eskeleton key jap..best citer nie tapi ending x best sbb pompuan tu yg x paham dan dikenakan balik oleh org jahat.. siann..pastu kawan nak pi beli tiket plak..laillah..aku kena teman ..ikut lagi naik keta pi kuantan...pagi ptg pg kuantan arini..

pastu pi kuantan parade plak..nampak satu tepon W200i..versi pink.comel and cute gilerlah..rasa nak trade ini tepon dan amik tepon tu..tapi apakan daya x mampu..tapinaklah tepon tue..nak..nak..pastu kejar pi KFC plak..beli makan bdk2x ni..kempunan lama nak kfc..pasti kakak tue karek giler plak..mintak sos lebih sikit jer boleh marah..katanya..

" mana boleh kasi sos banyak..orang lain pun nak makan jugak"...

amboi2x..akak nie..MCD x kisah pun sos dia..kedekut betul KFC ni..ingat tu kfc bapak dia yer..(nyampah) ..tapi aku biarjer..malas nak layan n kekcoh2x..blah jer dari situ ngn muka blur..

pastu pi lah beli cili sos...kat the store..ehm ramainya org kat kaunter..padahal aku beli sos jer..beraturlah..LAMA plak kat situ sebb cashiernya trainee lg..lambat dan lembap..letak sticker pada plastik tu pun x lepas..sian makcik depan aku nie..ishishish..lambat sgt dia ni..tapi pikir balik x perlah sebb trainee kan.

kejar ni..sbb kwn tunggu lama..kuar kfc cr plak roti kwn ni..kedai depan pergi habis..kedai belakang pergi pun habis..pastu tangan ni penuh barang berat kiri dan kanan..boleh plak ada satu mamat ni kaco..main-main nak amik barang aku dari posisi kiri dan kanan..dihadapan aku..

"eh..!!! encik ni kenapa? (dengan muka tension blur blah)...

apalah dia tu..nasib x terpegang memane, kalo dok ada yg kena lesing..ishish..jgn nak ter..ter..ter..mana2x anak dara orng pun..wat kena marah jer..baru tau..

buhsan gak hari ni tapi pack sbb dok kuar jer..hehe
that's story for today..
hari nana meninggalkan kita 130 pm.
chow

sebak terasa saat final year

aku ingat aku kuat
ceh rupanaye leleh jugak memikirkan dah nak abis final year nie
biasalah..nampak jer cool x sebak tapi sebanrnya sedih jugak nak berpisah dgn kekwan nie..
bdk2x kelas, bdk2x ump yg aku br kenal junior senior ker..semuanya akan ditinggalkan..adik beradik palsu aku pun akan ditinggalkan..
pengalaman 4 thun ni manyak suka duka berlaku..ada yg boleh diubah dan berbaik semula tetapi ada yg tidak..nasib baik aku tak terjebak dengan perkara2x yg x patut berlaku..

malam td ada luahan terakhir bdk kelas..well biasalah yg join cuma sekian-sekian org sahaja dan yg pasti gurl semua trun..then agenda tu dibuat di kafe ump. Well x wat apa-apa sgt just beborak hal2x lama..dan pasal exam pastu isi buka biodata memasing..cam buku form5 dulu2x..sweet je activity tu..then sesi memaafin ant satu sama lain..skit2xla..

ehm..bila wat gini? memang rasa cam sedih giler plak..kalo memang close dari awalkan lebih baik..tapi dah nak habis baru rasa cam baik..biasalah kalo kita nak tau sesuatu benda yang kita sayang cuba kita lepaskannya baru kita akan tahu dan sedar..

ceh ayat cam jiwang..tapi memang itulah apa yg aku rasa sejak malam td lebih2x lagi apabila bersalaman ngan ati tgh td..well syahdu ..jer rasa tapi lepas tgk adengan nangis leleh gak ..tapi cover jgn bg org nampak huhu..

rumet aku dan aku plak..tgh kebosanan bila semua kerja dah siap..xder apa nak wat pastu tunggu jilid thesis siap...memang buhsan..siannya rasa kat ktorang pastu xder duit plak..
ishish...memang sedih..siap aku xde laptop plak ..esok nak gi repair..baru ada masa...nie

ok itu jerlah..buhsan ni sampai xder kata2x nak diluahkan..
sayang semua kekwan aku..dan akan ku ingat semua sampai bila2x..muah2x..muah..

damm best thing .is FRIEND

title aku represent damm..sbb nak emphasize yang memang worthy being in ump..

well.. life aku actually sagt best in the beginning starting my 1st secondary school in aysk klang, pastu jd ruined dan membosankan bila aku masuk SBP..manyak perkara buruk tentang manusia aku belajar kat situ and berbaloi hanya satu iaitu aku ada Izzati a.k.a mek yang kusayangi disana..jika tidak ntah apa yg berlaku kat aku..tanks mek ur the best friend appear in my life..

pastu..my moment of life tend more overwhelming bila masuk kolej melaka..aku jumpa bdk bilik aku dan aras aku yg best cam giler mati..prektikum guls n boys and everything about kmm aku suka giler..JPP kmm jugak the best ever thing happen in my life.. aku rindu ngn mereka..cam nasrul dia ada di ump and one of the best brother ever had..then ingat kat aiman dgn songkon tingginya..pastu rahim plak dah blah pi India nk jd doc..moga dia berjaya..then..amirah yg pandai giler 4 flat 2x sem tapi fainted bila nampak darah jd x leh jd doc kena jadi farmasi je..fauzani dengan jajannya yang sentiasa tu..then bebdk lain cam laila laici yang petah kekata tanpa noktah and xder org leh lawan dia ckp laju tu..acik yg share same pointer ngan aku..adek azam yg semua orang sayangi..Jaii ganess yg semua orang selalu kenakan sebagai jailani..lutfi suka sangat nyanyi sampai aku ngn laila kena jadi pengkritik khas dan tetap untuk nilai..pitching dia..faiz and qam plak org yg sama birth ngn aku..asrul plak dulu senyap giler biasalah bdk sek agama nie..then skang plang manyak ckp..moga cepat dia dpt kerja ..syira n nurul biasalah gadis perempuan melayu terakhir hehe..baik molek dan sopan satun..ada plak rabiatun..yag cute dan sentiasa bg teguran pd km guls ni..pernah kena cubit ngn atun sakit..Wahyuni and aini plak hebat dengan semangat tinggi SMAP k..sek lama mereka tu..termasuklah alimi yg geng depa gak..dan dipanggil pau..x dilupakan plak miss syifa..dulu jd jpp sebulan jer tapi sekang jd mrs. nasrul for the rest of their life. Insyallah..

then UMP..UMP..UMP..

jumpa lagi nasrul n dah jadi alang plak..n be in mpp family pun satu perkara yg paling best dalam hidup aku..x semena - mena kami adalah foster family yg ada along, kak long, uda, acik, angah, chede, tam, atih, chewe(aku)...adol, abon,anjang,adik & usu.

Just love u guys..

em...amik civil engineering..masuk baa group..well dalam kelas ni ada 10 orang girl je termasuk aku..nak kata kenal semua bdk dalam kelas..memang kenal tapi rapat cam aku rapat ngn mpp atau jpp tidaklah..tapi x tau kenapa? dah 4 tahun pun x leh nak act cam ktorang ni kwn especially ngn bdk laki kt kelas..cam pelik tapi dah nak abis study nie jadi kalo nak menyesal tu x derlah cuma ada sedikit kerugian kerana x rasa cam satu family sangat pun...jadi x manyak sgt pasal bdk klas dapat diceritakan melainkan mereka ni...kawa..dulu single skang dah ber***** dgn sidia hehe..dah angau suka tgk....dayah plak biasalah ngn syami wafa nyer yg dulu kontroversi skang dan aman rumahtangga nya bahagia. AMIN..

apa-pun memang aku syg la korang yer..hehe

x nak citer manyak..sbb dah manyak gak citer..just wish u guys happy moment in ur life..muahs..muah..dont ever forget me ok..see ya..


friend nightmares

actually, i've having a few nightmares lately..it not that scary or creepy it just full with hatred and mean..as example i dreamt last night about our group, dayah kawa, sue me and extra person no one knew. Sue bought us some earing and everyone recieve the same one. We're so happy..however the extra person comeout with an idea that sue actually hates us and have given us earing that she hates the most to shows that she hates us..Is it..I dont understand the point..We search for the shop that sold the earings..and found shop that is so dirty and I'm sure no one want to buy stuff from there..The extra person seem so sure about this whole things..were seem to believes her..Then...
haidar wakeup it's already maghrib..there is no end to my dream..Its unfortunate that my dream have no ending..but i'm glad i didn't know the details..It would be scary..well sue is my friend and our friend..hope we can remain friend till the last breaths..

The moral of the story: Please reduce the volume of time in the evening or not you're endup having nightmares like me.

tbad empered

yesterday I said something bad to other people, I should'nt done it, but it already happen.
Why it happened actually? Actually it caused of something worse that he said and I'm suddenly burst out and exploded..then I said something rush and everyone is suddenly quite..Shock cause i realease my tempered there..
I'm felt bad for what I've done and it's really bad..

Alright need to attend some presentation and hopefully I can present well..Amin

design satisfaction..my amatur works

as future civil engineer, working with design n drawing is my major..so during these past days..im gone through several process drawing using autocad. not that expert but perviously ok..(cam heroes lah plak)..then i just wanna share my fire hydrant calculation i drawn myself..(sory the pic quit blurr..burp)


then..i;ll have to design my own drainage..the total dimension of main open drain..so how is it? have a lookthen the point of fire hydrant need to be specify..the distance is between 100-120m..


when i think back, actually i've learned a lot during study in UMP..just myselves that cannot afford with the education system..i'll prefered something more practikal compare to subject that need us to listen carefully and memorized..technical works is much better..

so..its only a few week left for me to recover and realize how and what i'm gonna do and suppose to be when im go to the outside world..hopefully i will get what i want..but it's natural if we dont get what we want...just hope God bless me in everything I do..

Ok..minna congratulate myselves again for put an effort for above design..hehe..ok got to go because i'm just to tired for today..activity..good night everyone..

keta dan aku season baru ep 1dan tamat dah

rasanya, dalam blogspot aku nie, mungkin ramai yang x pernah baca lagi tentang citer nukilan kau dalam aku kereta dan dia season 1..well sbb season 1 adalah didalam blog friendster..jadi di ruangan baru ni akibat aku telah mempunyai beberapa experiance membawa kereta maka aku terpikirlah semula untuk menulis kembali mengenai citer keta dan aku..dan kali ini tiada sidia..kerana sidia sudah dimatikan wataknya untuk season dua ini..

macam-macam ragamlah bila pikirkan season 2 ini..tapi ianya mungkin kurang menarik secara jujurnya aku cakap..sebab dalam kisah ni tak de sidia..pendek kata penting jugaklah sidia dalam cerita ini..mungkin aku wat keputusan yang salah untuk keluarkan season 2 ini tapi aku pikir kalo citer skit pengalaman buhsan aku nie mungkin ok gak kot..ada gak pembohsan-kat luar tu yang bosan mesti bosanlah baca citer aku..

pertama kali aku bawk kete atas jalan raya adalah di waktu malam..masa kejohanan bowling suatu masa dulu..dari atas parking tue turun balik ke Kolej..ditemani dua sahabat pulang ke bilik..

kedua plak adalah pada malam hari gak apabila kwn aku menyarankan aku membwanya ke sebuah restauran..walaubagaimanapun kereta tu sterengnya senget dan aku bwk sengetlah sepanjang perjalanan..semua yg dalam keta jd kelam kabut sebb aku bwk bergegar-gegar cam beruk makyeh..sbb nak tahan streng kasi lurus punya pasal..tapi aku dah leh handle lah sbb 1st time kan time tue..skang ok dah..kalo streng senget kita senget la..jangan di lawan..

kalo k3 plak ..adalah terpaksa antar kwn aku pi terminal..pastu pi giant plak beli barang dapur..emm..confident bwk keta dah makin meningkat la..tapi biasalah kelam kibut..tapi okies..jer..cookiesla katakan..kejap ok kejap x..

kali k4 plak oi singgah pos offis gambang jap..ngn rumate pi antar surat latihan industri..alah dekat jer tapi xder apa-apa cabaran sangat ..jap je 15 min pastu balik...

kali ke 5 plak terpaksa antar kwn balik sekali lagi ke terminal dan kali nie naik keta satu sedari ni..keta sporty skit la kan..jadi bwk memang sedap dan best giler..wah jadi giler stereng la plak aku..tapi best bwk keta hangpa..jadi itulah kali ke 5 nya..

kali k6 plak kena natar kwn pi balik Kl..eh tapi x sampai KL..samapi busstand depan kolej jer..alah 5 min dah sampai..pastu balik..(buhsan gak citer ni)

kali ke 7 bila kena amik kwn pulak dari tempat yg sama memalam buta sbb x leh nak masuk dalam kolej nanti kena tulis nama..ehm pertama kali naik kenari ..yang tinggi dan cermin luas..ehm x selesalah nak bwk..tapi bolehlah..

kali ke 8 plak drive balik makan dari restoran sinar mesra..yang sememang nya mesra tapi mengukir satu pengalaman buruk buat rumet aku kerana sup dagingnya yang diorder x sampai2x..sehinggala 5 orang abg termasuk akak kami panggil dan bertanya mengenai keadaanya..katanya ada..rupa2xnya tunggu punya tunggu dah habis..apa lagi menangislah kwn ini..dan tiada mood lah dia nak makan..cian dia..ishishish..sabar yerk

kali ke 9 plak kena antar kwn pi terminal dan airport..and 1st time guna jalan bypass kuantan tu..wawawa.h..takut gak sbb manyak gak keta situ tapi boleh lah...then balik sesorang kan pi kolej apalagi pulunlah laju sesorang nikmat dunia tau drive nie..jadi lah micheal shumy jadp..bwk lelaju-laju and try test gear 5 jer spanjang masa..wakakah..hebat sampai melayang nasib baik x jadi apa-apa..degil betul aku nie...

kali ke 10 plak ialah bwk dari rumah iaitu kg soeharto ke KL..tapi separuh jalan jer pas kat uncle aku sebab mengantuk rupanya bwk jauh nie..apa lagi lepas tukar tue tidolh dalam keta..wah..mamai bwk keta..tak beranilah ..bak kata org safety first..mandu pun kena ada stamina rupanya..

kali ke 11 adalah outing bebaru nie..ngna member..alah member 2x ni x pernah naik ngan aku..bila naik ngan aku baru tahu betapa horrornya aku ni drive..memang formula one..akan ku cuba kikis habit formula one ini..wah nyawa adalah no 1 ok..

kali ke 12 adalah tadi apabila 1st time aku handle keta auto sendiri..disamping rakan sebelah yang tak tau drive tapi pakar naik keta auto..dia tolong bagitau jer..tapi buat masih belum boleh lagi sbb xde L lagi..tapi nasib baik ada sifu tunjuk ajar semasa memandu..tapi oklah gak naik keta auto nie..senang lagi dari manual..tapi apa pun manual tetap best sbb aku suka keta yang cepat pickup ler..sbb nak racing and motong..haha

oklah ini lah saja citer ep 1 yang aku dah katakan membosankan ini..degil x mo dgr..mau juga wat hasil nukilan..apa-pun masih manyak lagi improvement yang perlu dibuat untuk meningkatkan skill diri ini..antaranya: ops mana boleh bg tau kelemahan diri..ok just this story for now..until ada moment yang lebih best lagi than I share with everyone..ok

sedih tiada sidia dalam cerita ini..wah..

finally finish my FYP presentation

selesai sudah satu perkara yg amat membimbangkan diri pada satu ketika ini. Iaitu presentation final year project yg amat panas berlaku pada hari ini..di bilik YDK 15 di ump.
sebagai pelajar tahun akhir..memang menjadi tanggungjawab utama untuk siapkan fyp dan present dihadapan panel. walaumacammanapun persembahan aku pada hari ini kurang baik kerana menerima tujahan soalan dr panel sehinggakan aku sampai satu momentnya x bleh jawab dan x reti nak jawab. maka tamatlah riwayat aku sebagai presenter pada waktu itu. ..

bukan aku sorang saja yang kene hentam pada saat itu, maka keempat-empat candidate yang ada dalam bilik itu telah menerima hentaman kromo dari ty, ky, and am. Nampaknya semua candidate dikenakan dengan satu point yang sama iaitu comparative studies kami:
aku dikenakan sbb x valid kerana aku sampling sekali sahaja
kwn 1 aku plak sbb x valid kerana height yg ditetapkan kadarnya sekali shj
kwn 2 plak x valid sebab samplingnya sama cam aku sekali jugak
kwn 3 plak x valid sbb xder comparative studies yg jelas actually

jadi bleh dikatakan hentaman itu menyebabkan pelbagai jawapan yang tidak patut keluar telah keluar. dan segalanya telah dicantas baik oleh ty, ky and am (bkn nama sebenar). Sungguh malang nasib kami pada hari ini. tapi x per, mungkin ni adalah silap kami sendiri sebenarnya. terlalu mengikut-ikutkan kata supervsior sendiri. tapi jika kami tak ikut siapa lagi.

kami wat kerja last minute, kami xder comparative studies yang valid, kami xder masa nak wat, kami sibuk sangat..ker..inilah antara nasihat dan ayat penyata yang diberikan setelah selesai semua peserta wat persembahan mereka.

Kami adalah bakal jurutera yang bertaraf dunia tetapi comparison study yang baik pun masih belum dapat kami laksanakan. nampaknya sebagai bakal engineer, masih banyak lagi kelemahan dan kekurangan yang perlu diperbaiki. attitude dan mentaliti kelas pertama masih perlu diberi penekanan dalam otak kami...

antara isi-isi hikmah yang didengari...aku terbakar, kwn 1, 2 dan 3 juga terasa pedas akibat mutiara kata yang diberikan. namun aku terima dengan redha kerana panel berusaha untuk memberikan nasihat yang terbaik buat diri kami. aku tak terkilan dan aku gembira mengetahui bahawa aku masih lagi insan yang lemah dan akan aku cuba untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik lagi pada masa akan datang.

kata-kata ty, aku ku ingat lebih lagi..insyallah aku akan merubah diri menjadi lebih baik dan menaikkan nama universiti sendiri.aku nak jadi seorang civil engineer yang berguna.. semoga tuhan memberkati dan memberi petunjuk ke atas diri ku ni..amin.

hikmah disebalik final year presentation

selesai sudah satu perkara yg amat membimbangkan diri pada satu ketika ini. Iaitu presentation final year project yg amat panas berlaku pada hari ini..di bilik YDK 15 di ump.
sebagai pelajar tahun akhir..memang menjadi tanggungjawab utama untuk siapkan fyp dan present dihadapan panel. walaumacammanapun persembahan aku pada hari ini kurang baik kerana menerima tujahan soalan dr panel sehinggakan aku sampai satu momentnya x bleh jawab dan x reti nak jawab. maka tamatlah riwayat aku sebagai presenter pada waktu itu. ..

bukan aku sorang saja yang kene hentam pada saat itu, maka keempat-empat candidate yang ada dalam bilik itu telah menerima hentaman kromo dari ty, ky, and am. Nampaknya semua candidate dikenakan dengan satu point yang sama iaitu comparative studies kami:
aku dikenakan sbb x valid kerana aku sampling sekali sahaja
kwn 1 aku plak sbb x valid kerana height yg ditetapkan kadarnya sekali shj
kwn 2 plak x valid sebab samplingnya sama cam aku sekali jugak
kwn 3 plak x valid sbb xder comparative studies yg jelas actually

jadi bleh dikatakan hentaman itu menyebabkan pelbagai jawapan yang tidak patut keluar telah keluar. dan segalanya telah dicantas baik oleh ty, ky and am. Sungguh malang nasib kami pada hari ini. tapi x per, mungkin ni adalah silap kami sendiri sebenarnya. terlalu mengikut-ikutkan kata supervsior sendiri. tapi jika kami tak ikut siapa lagi.

kami wat kerja last minute, kami xder comparative studies yang valid, kami xder masa nak wat, kami sibuk sangat..ker..inilah antara nasihat dan ayat penyata yang diberikan setelah selesai semua peserta wat persembahan mereka.

Kami adalah bakal jurutera yang bertaraf dunia tetapi comparison study yang baik pun masih belum dapat kami laksanakan. nampaknya sebagai bakal engineer, masih banyak lagi kelemahan dan kekurangan yang perlu diperbaiki. attitude dan mentaliti kelas pertama masih perlu diberi penekanan dalam otak kami...

antara isi-isi hikmah yang didengari...aku terbakar, kwn 1, 2 dan 3 juga terasa pedas akibat mutiara kata yang diberikan. namun aku terima dengan redha kerana panel berusaha untuk memberikan nasihat yang terbaik buat diri kami. aku tak terkilan dan aku gembira mengetahui bahawa aku masih lagi insan yang lemah dan akan aku cuba untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik lagi pada masa akan datang.

kata-kata ty, aku ku ingat lebih lagi..insyallah aku akan merubah diri menjadi lebih baik dan menaikkan nama universiti sendiri. amin.

p/s: alah..prof kasi gak A kat aku hehe..buruk2x..pun A..4.0 flat

made up my mind

after a while ronggeng for hari raya, i made up my mind and decide where to go for my internship. i will go for HLA associates sdn. bhd. in Wangsa Maju. it is a consultant. i dont want to be influent by anonymous anymore. that's it. my internship will begin on 3th december 2007 till 23rd may 2008. Hopefully i will gained experinced that i dream of it. May GOD bless us...AMIN

detik-detik akhir yg busy

busy atau sibuk, word yg x pernah lari sejak satu dua menjak ni, baik sebelum cuti raya sampai lanni sibuk, sbg pelajar final year inilah cabarannya, aku suka hidup dalam keadaan busy ni tapi makin busy makin kita malas nak wat kerja dan kerja yang dihasilkan pun x berkualiti sbb masa yang sgtnyer singkat.

bertungkus lumus siapkan PSM sblm cuti dah hantar legalah skit, masa raya memang ronggeng, tapi sebaik jer jejakkan kaki di kolej, kerja yg selama ini ditinggalkan menimpa aku dengan menimbun sekali. kena siapkan 3p (projek professional practice), nama canggih tapi kerjannya pun canggih, kena design dari bangunan, paip, tank sampailah ke longkang..lama dah buat kerja ni tapi x siap-siap.

on the same time kena wat entrepreneur, subjek usahawan, tujuannya agar ktorng ni jadi usahawan muda berjaya pada masa hadapan, kena wat rancangan perniagaan dari prinsip yang satu sampai la berapa aku pun tak tau..7hb ni kene present reportnya tapi tugas dalam group x bg-bg lagi, biasalah semua student sibuk psm, luper pasal subjek ni.. on the same time gak kena wat bussiness brief kat new location di Indera Mahkota..kiranya ada 2 kerjalah nak kena hantar ni pd 30hb..alah kena study skit sbb ada test 2 sekali.

then mau x mau, kena siapkan project management yg ada 3 assignment tu, ad group, ind dan kerja projek 2 juta ke atas, tapi aku pun x pasti, hahaha yang penting kena hantar sebelum minggu final exam..warghh..

dan paling mendebarkan adalah buat presentation..event baru yg akan muncul adalah projek sarjana muda 2..pada 29,30 1 dan 2 (next week ni)..pastu masa study week akan kena present 3p dan EIA..apa lagi yerk...

betulah digosipkan bhw minggu ni bermula esok ada seminar civil 3 hari berturut, tapi benarkah..mungkin tidak..aku tau hari ahad saja..manalah dtg 2 hari lagi tue..
nilah detik2x akhir yg dilalui oleh aku ..walaupun hanya sebulan lebih saja di UMP namun aktivitinya mengalahkan berbulan lamanya..

semoga aku berjaya melalui sem akhir ini dengan jaya. doakan presentation aku berjaya. AMIN

LI places

Again about too much thingking upon my industrial training places:

Last time I don't receive any offer from any company, but when it near hari raya i'm getting more and more offer ecspecially from contractor. Most of it base in KL, of course it is because i'm only apply in KL. Then, now the problems comes.

How i'm suppose to call and say to the person that Thank You and I'm sorry en or puan, i've already received another offer and I cannot go for your company. Thank You. I'm happy if it is as simple as that, but think..of course people could get scolded if they frankly brave says like that. Oh man, i afraid to get scold and make people angry and ruin my reputation and also universiti name.

Here I think again, my public relation skills. I'm not afraid about how to say it because I can simply say what I want and I'll have courage to do that. The matter is I'm afraid that I'm gonna make other people disappointed and I'm not well prepared enough to let my self being feared by others.
Here i'm like a kitten again..meow..meow..

However, im planning to seek for student from KL and ask them if they want to replace me or not. I'm dont know how to reject people..please everyone help me.

Here are the 3 company that need to be send rejected letter after Hari Raya:
ABI CONSTRUCTION SDN BHD, MENTA CONSTRUCTION SDN BHD & EKOVEST CONSTRUCTION SDN BHD.

By then i will searching for KL boys or girls and ask them if they want to replace me from the company. i've already have one girl and i will definitely settle this matter down after hari raya. Ok yosh, my courage is come back. Thank You

posses by something cute

This week I've kind a busy life, well become a final year students make ur brain think too much. Everyday I'm worried about the same thing. First of all about my class, i'm only have 2 compulsary subject that were 3 credit hours, my final year project that have 4 credit hours plus a project for professional practice (3p) that allocate for (i've forgot). Not much class but the burden carried out too complete the project 3P was so difficult, tiring, interesting and annoying. Sometimes work with people make you feel shit not upon yourself but also to others and more ecspecially your classmate that close to you. Its easy to work with stranger than people we know. When we dealing with stranger we can directly request or order or nicely ask to complete the work and they will respect and submit it on time. But, when facing friends I do have some problems..wellwe were friends right..so delay its ok lah...or dont worry our leader wont be angry he is our friend lah..(someone said this). Is it true this attitude appear when team work with friends. I definitely won't do like this. Work is work and friend is friend no matter who is your leader or your team. Someone u really hate or your really admires.

My brain also cannot sleep without thingking about my FYP that consist 30 ++ experiment that i've conduct my own in the lab. The last is today (friday 28/9/07) for me to complete my last experiments and continue with my non-expertise field that is writing.. doing test and measure the parameter is fun but to write about what you have done its difficult. Sometimes your brain not function and you have no mood to do the explanation and worthless thesis comeout as the result. Then when your review again you felt regret and dissapointed, the click the select all and delete the part that you've done before. Such a wasted and annoyed to your self.

Most of my friends also concerned about their Industrial Training (LI). It's including me of course. In my room, most of my roomates recieve 2,3,4 offer from the company. And in the room im the last resort means im the latest person who receive and offer. Currently, i've got 2 comp , one from ABI Construction Sdn. Bhd (contractor) and HLA Associates Sdn. Bhd (c0nsultants). I've had to choose between them, which would benefits me more in term of knowledge and expertise. Seem that i'm more to consultant. Well, im still think..however sometimes too much of think make your brain works speedingly and lack of rest and tend to make you sleep more.

As a student, stuff that make your life wonderful with activities and lifes would be friend and money. So far i've dont have much of friends problem, however money is always a problem and never not be a burden to student. For this year, i've not yet spent a money to buy things on my own. I want new T-shirt, jeans, jacket, handbag, shoes, shirt and extra money to hangout with my classmates. But cannot do anything, most of us must store and use our money appropriately for MAKAN. Not makan cause dont have money would gonna worried and concern everyone in my room. Then we will lend money to each others. That's friends for, helps because we cannot bear when our friends suffered. Not because we have any other motives..however l love my friends ecspecially my roomates now.

When your strees means you are tension. This word always appear in student life and most of people in the world. There's many way to settle down and currently i've had this cute picture that would endure my tiredness, lazyness, malasness, degilness and more other ness. His actually not anyone to me but it's belong to Pja Wufi (her anak buah). However it's motivate me because it's the most lovely and cutest creature in the world. Just want someone like him in the future. Suddenly i felt like i love this baby..hehe pija dont angry with me..I'm put some loves to your kimi.


Suddenly i've notice this: Due dates toword ending my life in university

13 Okt – 21 Okt 2007 Cuti (1 Minggu for Hari Raya)
22 Okt – 2 Nov 2007 Kuliah (2 Minggu je tinggal nak dengar lecture Pn Wafty)
3 Nov - 11 Nov 2007 Cuti Ulangkaji (1 Minggu jer study pada masa sama present Thesis)
12 Nov -23 Nov 2007 Peperiksaan Akhir Semester I (2 Minggu)
3 Dis - 23 Mei 2007 Pergi Industrial Training (Debar lah pulok)

So, kejap jerlagi nak end my life in UMP..yeah cepatlah blah..AMIN

kisah keinsafan

KISAH YANG MUNGKIN NYATA

Seperti biasa, setelah pulang dari pejabat dan tiba di rumah, aku terus duduk berehat disofa sambil melepas penat. Sepertinya aku sangat malas untuk membersihkan diri dan menunaikan solat. Sementara anak2 & isteri sedang berkumpul diruang tengah.


Dalam keletihan tadi, aku disegarkan dengan adanya angin dingin sepoi2 yang menghembus tepat di muka ku. Selang beberapa lama seorang yang tak tampak mukanya berjubah putih dengan tongkat ditangannya tiba2 sudah berdiri di depan mata.


Aku sangat terkejut dengan kedatangannya yang tiba2 itu. Sebelum sempat bertanya..... siapa dia... tiba2 aku merasa dada ku sesak... sukar untuk bernafas....namun aku berusaha untuk tetap menghirup udara seperti biasa.Yang aku rasakan waktu itu ada sesuatu yang berjalan pelan2 dari dadaku...... terus berjalan.....kekerongkongku.... sakittttttttt........ sakit......rasanya.

Keluar airmataku menahan rasa sakitnya,....


Oh Tuhan apa yang telah berlaku pd diriku.....Dalam keadaan yang masih sukar bernafas tadi, benda tadi terus memaksa untuk keluar dari tubuhku...kkhh......... khhhh..... kerongkonganku berbunyi. Sakit rasanya, amat teramat sakit..... Seolah tak mampu aku menahan benda tadi...Badanku gementar... peluh keringat meluncur deras....mataku terbelalak..... air mataku seolah tak berhenti.Tangan & kakiku kejang2 sedetik setelah benda itu meninggalkan aku. Aku melihat benda tadi dibawa oleh lelaki misteri itu... pergi... berlalu begitu saja.... hilang dari pandangan.

Namun setelah itu......... aku merasa aku jauh lebih ringan, sehat, segar, cerah... tidak seperti biasanya. Aku heran... isteri & anak2 ku yang sedari tadi ada diruang tengah, tiba2 terkejut berhamburan ke arahku.. Di situ aku melihat ada seseorang yang terbujur kaku ada tepat di atas sofa yang kududuki tadi. Badannya dingin kulitnya membiru. Siapa dia???????...Mengapa anak2 & isteriku memeluknya sambil menangis...mereka menjerit... histeria .... terlebih isteriku seolah tak mau melepaskan orang yang terbujur tadi... Siapa dia.............???????? Betapa terkejutnya aku ketika wajahnya dibalikkan. Dia........ dia....... dia mirip dengan aku.... ada apa ini Tuhan...????????


Aku cuba menarik tangan isteriku tapi tak mampu..... Aku cuba pula untuk merangkul anak2 ku tapi tak berjaya. Aku cuba jelaskan kalau itu bukan aku. Aku cuba jelaskan kalau aku ada di sini.. Aku mulai berteriak..... tapi mereka seolah tak mendengarkan aku. Seolah mereka tak melihatku... Dan mereka terus-menerus menangis.... aku sedar.. aku sedar bahawa lelaki yang misteri tadi telah membawa rohku. Aku telah mati... aku telah mati.
Aku telah meninggalkan mereka .. tak kuasa aku menangis.... berteriak......Aku tak kuat melihat mereka menangisi mayatku.


Aku sangat sedih.. selama hidupku belum banyak yang kulakukan untuk membahagiakan mereka. Belum banyak yang telah kulakukan untuk membimbing mereka. Tapi waktuku telah habis....... masaku telah terlewat........ aku sudah dikembalikan pada saat aku terduduk di sofa setelah penat seharian bekerja.Sungguh, bila aku tahu aku akan mati, aku akan membahagi waktu bila harus bekerja, beribadah, untuk keluarga dll.


Aku menyesal aku terlambat menyedarinya. Aku mati dalam keadaan belum sholat. Oh Tuhan, JIKA kau inginkan keadaanku masih hidup dan masih bias membaca E-mail ini sungguh aku amat sangat bahagia. Karena aku MASIH mempunyai waktu untuk bersimpuh, mengakui segala dosa & berbuat
kebaikan sehingga bila maut menjemputku kelak aku telah berada pada keadaan yang lebih bersedia.


Mari berlumba dalam kebaikan...

Sesungguhnya Allah Tidak Dapat Mengubah Nasib Sesuatu Kaum Itu,
Melainkan Mereka Sendiri Yang Mengubah Diri Mereka ?

Class pictures


At Last our Class of BAA


Akhirnya, berjaya jugak mengumpulkan semua orang untuk sesi bergambar pada kali ini. Memang ada yang comment untuk kenapa mahu bergambar lagi kali ini? sbb dulu dah ambil. Jawapannya mudah kerana last time pic x cukup orang. Jadi pada kali ini kita akan pastikan bahawa semuanya cukup 31 orang..

Kerja giler..gak sebab menunggu bdk2x ni dari jam 12 bersama-sama ngn classmate EIA (zaidi & faliq)..disebabkan hari kedua berpuaser maka disabarkanlah hati ni sambil menunggu classmate yang sangat lamanya lah bersiap. Lama gak x puas hati..tido lagi ker..setelah diselidik rupanya ada yang masih tengah tidor..dan bintik2(bukan nama sebenar) berusaha untuk mengejutkan untuk memastikan semuanya turun pada hari itu untuk tangkap gambar...(ishishish poser pun tido lama-lama)..

Tepat jam 12.50 semuanya telah hadir ke astaka..sibuklah memilih blazer untuk menangkap gambar. Dengan muka yang mamai mungkin gambar tidak berapa cantik sebb susah nak senyum bebetul lepas bangun tidor..
tetapi..
setelah melihat hasilnya..jgn dikatalah..mereka yang baru bangun tidur itulah bergaya sakan dengan bersungguh-sungguh..kelakar plak tengok..nak kejut bangun punya susah tapi time bergambar menjadi saja aksinya..apa-apun happy semua dapat hadir dan menjayakan sesi gambar yang julung-julung kalinya lengkap. Amin..

Ini adalah antara aksi-aksi final year student:

aah..mulut nganga

semua tgk bintik-bintik

peace world

Sarangi ajusshi


GOOD LUCK PADA SEMUA BAA 2004-2008
SEMOGA MENDAPAT KEJAYAAN DALAM HIDUP
& BE A PROFESSIONAL ENGINEERS. AMIN

Krisis Iman....

Krisis Iman

Word ini aku peroleh setelah mendengar satu tazkirah dalam masjid masa waktu terawikh 1st ramadan jika tidak silap..

word ini membuktikan segala-gala yang aku listkan dalam posting aku iaitu 1st Ramadan (boleh refer posting 14th september 07)

KRISIS IMAN...

betul, perkara krisis iman ini sentiasa berlaku dalam manusia zaman sekarang, aku juga insan lemah hina yang tidak terlepas daripada dugaan ini..macam-macam perkara lagha yang boleh dilakukan di dunia masa kini. sebagai remaja mencuba perkara baru adalah satu trend remaja masa kini. walaubagaimanpun segala cubaan hendaklah ada batasan dan sentiasa diingati dengan pesanan orang tua dan pegangan agama

Orang tua semestilah Mama dan Abah yang berada di rumah dan Islam pula adalah pegangan agama buat diriku...........
Tetiba aku teringat bahawa aku punya seorang atuk yang cukup serius dalam hal-hal agama lebih-lebih lagi dalam menunaikan solat dan aurat. Jadi bukan mak bapak sahaja pendek kata orang disekeliling kita bertanggungjawab dalam memainkan peranan masing-masing untuk menyebarkan dakwah dan pesanan kepada keluarga dan sahabat handai mereka.

Sebut pasal dakwah, ini sekali lagi krisis iman berlaku dimana hanya mereka yang rasa diri mereka agak bertakwa dan banyak beribadat akan cuba untuk melaksanakan dakwah seberusaha mereka. Ada yang menjadi pentazkirah di antara selang waktu solat dan selepas solat. Menjadi muazzin dan sering menawarkan diri menjadi pembaca doa untuk majlis-majlis ugama. Alhamdulillah syukur pada saudara-saudara kita yang begini.

Tapi bagaimana pula dengan yang bukan, krisis iman melanda tatkala merasa malu dengan sahabat-sahabat lain yang beriman, rasa diri tidak layak dan tidak mampu untuk meneruskan perjuangan menapak kaki ke Masjid bersama sahabat-sahabat masjid. Ini adalah beberapa keluhan yang diterima oleh rakan taulan yang aku kenali..berkata:

Bro A: Bukan x mo pergi masjid, tapi bila kita pi kita ni rasa cam x best jer..ustad dok ngn bdk cam ustad gak.. jadi kita ni ..memang x der org nak pandang..kalo pandang pun cam pelik jer..

Well, sebagai rakan saya hanya pandai mendengar sahaja keluhan seorang rakan. Jadi bagaimanakah senario yang sesuai untuk memastikan peristiwa di atas tidak berulang..Sekadar nasihat yang menggalakkan sahaja beliau ke Masjid telah diberikan. Namun keputusan pergi atau tidak terletak atas empunya diri itu sendiri.

em sampai kapan krisis ini aka berlaku..saya pun tidak dapat menilai kerana disinilah letaknya akidah dan akhlak seorang manusia itu. Hanya manusia itu tahu bagaimana nak merubahkan dirinya ke arah yang lebih baik.

Oleh itu, semoga bulan ramadan ini memberikan sedikit peringatan buat diri saya sendiri. Perbanyakkanlah ibadat kepada Allah SWT dan elakkanlah melaksanakan perkara-perkara yang dimurkai Allah SWT. Semoga puasa di bulan ramadan ini akan menjadikan kita insan yang lebih baik dari hari-hari dan bulan yang lain. Insyallah..

Celebration of 1st Ramadan

Cabaran 1st Ramadan.

Alhamdulillah..akhirnya tanggal 13 Sept 2007 semua umat Islam berjaya menyambut kedatangan bulan Ramadan al-mubarak yang mulia. Seperti insan yang lain aku pun sungguh gembira dengan kedatangan bulan ini. Seboleh-bolehnya banyak perkara yang ingin aku lakukan untuk menambah kan amal ibadat buat diri aku sendiri. Sebagai remaja memang banyak perkara lagha yang aku lakukan..tetapi kenapa masa bulan ramadan saja org mula berubah menjadi yang lebih baik dan kemudiannya kembali kepada keadaan yang asal.

Contohnya ada orang bila bulan poser dia akan pakai tudung siang hari bagi menandakan dia menghormati bulan mulia ni.

Ada jugak yang tidak akan pergi clubbing dan tidak mau berpakaian seksi bila keluar dari umah (sentiasa ingin berbaju kurung)

Ada yang ingin kurangkan bercakap banyak utk elakkan dari mengumpat atau mengata org lain.

Tak masuk panggung wayang time poser

Segan nak masuk karooke box ..tidak melalak time poser

Jaga tingkah laku dan adap sopan bersama dengan mereka yang bukan muhrim

Banyakkan bacaan alquran (hari-hari nak baca) sebelum ni tak pernah nak ingat

Tak dating dengan pakwe timer poser tapi buka boleh plak bersama

Tak dengan lagu atau wat perkara-perkara yang lagha yang boleh membatalkan poser dan tidak afdal dilakukan..cthnya tgk cerita - cerita yang mengkhayalkan..

Bila dipikirkan balik segan rasanya..sebb ada antara yang disenaraikan di atas mungkin adalah kita dan kadangkala adalah rakan-rakan kita sendiri. Aku x mau menjadi antara mereka yang lagha tapi aku sememangnya lemah untuk menentukan yang mana baik untuk diri aku sendiri kerana kenikmatan dunia memang jauh lebih menyeronokkan dari perkara lain. Mungkin orang lain kata kita teruk sebab pentingkan nikmat hidup sahaja. Tapi ntah kenapa ..asalkan perkara itu tidak menjatuhkan moral cukup baik buat kehidupan sekarang ni..

Inilah trend dan cara hidup umat Islam masa kini. Tak semua boleh larikan diri dan dapat cekal hidup untuk menjadi seorang muslim yang bertakwa dan beriman. Sememang lemahnya diri ni...walaumacamnapun..bulan ramadan ni aku cuba untuk menjadi lebih baik dari bulan yang lepas..sekurang-kurangya ada sedikit keinsafan dalam diri aku.

SEMOGA KESABARAN DAN KETENANGAN YANG DIAMALKAN DIDALAM BULAN RAMADAN INI DAPAT MEMBERIKAN SEDIKIT KEKUATAN BUAT DIRIKU. AMIN

love taking pictures..

pictures...

most people love his/ her picture to be taken...I love pictures too.. love to take pic of others...and see how people react and ready well prepared to ensure they pic would be beautiful and pretty (eventough there are not pretty)..
some would react like this when 1st time want to take pic:


( Student from ALAM)
(argh..argh..no..no..please dont snap on me..im not ready..please)
its happen when ur are so nervous for 1st time picture..

Or..when some one is soo trying to be good in front of the camera and end-up being like national statue..(tugu negara)..

but there also some people dont ever care at all..(dont look over the camera)..look other way men...its not cool to look at the camera..pose like us..

( Senior's of UMP)
sometimes there's someone who never know that his picture is being taken..while sleep..of course cannot see because his eyes is shutting down..but poor him because he cannot gives his best shoot in front of the camera....

( Our junior's of UMP) both of them above and bottom
gambar aku jagan amik yer..jagn ..kang ada yang kena pelangkung....

enoughla..just want to share a few moments with ma friends..but the most important is the sweet smile that all of us captures in each picture that have been taken each minutes...yosh..smile always and have a nice days...


<SMILE ALWAYS>






merdeka week..

minggu merdeka buat diriku...
alhamdulillah dapat jugak empunya diri pulang ke rumah selepas banyak banyak kerja melanda diri sebelum cuti..ingat sempat nak wat posting wish untuk merdeka tapi x sempat plak..

apa-pun saya ucapkan pada semua warga malaysia

SELAMAT HARI MERDEKA YANG KE 50 Tahun


merdeka kali ni memang tahap layan lah..sebab pesta 3 hari berturut di KL..tapi seingat aku..satu celebration merdeka pun aku x pernah pergi...terasakah aku kerana tidak menyokong keramaian kemerdekaan di dataran merdeka..
bukan apa..kalo aktiviti menengok kawad di pagi hari bersama keluarga..menariklah jugak sebb aku ni minat kawad tapi kalo nari-nari memalam hari ni yang malas betullah sambutannya..aku x berminat sangat untuk menjadi salah seorang penonton setia yang berebut-rebut bersama ratusan orang sekadar untuk melihat dgn lebih dekat mereka-mereka yang menari..(not my style la)..
kalo ikutkan pun aku x pernah pi konsert memana..melainkan satu kali dulu ada team brothers datang kat stadium skol aku wat konsert...jadi warden pun kasi la pi tgk...hebat bukan stadium ada kat skol aku..alah sbnrnya..belakang pagar sekolah tapi nampak jer cam stadium tu skool kami yang punyer...

merdeka..merdeka..merdeka..

aku perasan plak news pasal G.W Bush yang keep on praising our PM ..well takut plak aku kenapalah syok sgt nak praise our country..well korang tau lah B*** camanakan...baik-baik tetapi menakutkan negara orang lain..harap-haraplah dia x nak lah nak buat-buat hubungan baik dengan kita ni..susah nak bayar balik jika kuasa besar ni mintak sesuatu dari kita..
eh..malas lah citer pasal bush..ceh aku tetiba je concern pasal negara..well merdeka daykan..kita mesti bagi pendapat skitlah..

untuk minggu ini kerja aku adalah hantar surat praktikal pada syarikat contractor n consultant pastu wat servis betulkan PC kat ofis paksu aku..punyerlah banyak virus..brontok.. worm..trojon..unindentified virus pun ada..si kaspersky plak asyik dok jerit jer..bingit telinga dengar..aku doklah pakar tapi setakat install update..bukak pc ..pasang balik..cek modem ni bolehlah..(tapi dalam otak rasa cam terror gak bila semua virus sudah hilang)..huhu..

lagi satu kerja giler aku adalah pi teman antar adik aku pi ALAM..akademi laut malaysia jam 1.00 pagi sampai sana jam 3 pastu balik KL sampai jam 5..pastu bleh plak bangun sudah jam 6.30 dan 7 siap mandi then stay kat ofis paksu aku hingga semua staff masuk kerja jam 8.30 pagi..giler2x ngantuk tapi bolehplak bangun..bangga plak aku..tapi sian adik aku sbnarnya..xder tiket nak balik melaka jadi pepandailah decide nak balik esoknya ..kononnya ada alasan kukuhla..tapi warden ker ntah apa la..CC org panggil tepon dia malam jam 11 mintak dia balik jugak skang..apalagi kelam kabut then kena marah ngn bapak aku ler..sbb tgh tadi jam 1 petang bpk aku dah ofer nak hantar tapi dia tunjuk terror dan baik hati dengan katakan x payah..katanya dia dah kautim ngn warden dia..sekali kena paksa balik gak..(haha)
sian..tapi aku sonok plak sebab dapat pi tgk environment alam...memang nampak high classlah..adik aku dok kat hostel PACIFIC namanya...

benda-benda lain plak..oohh aku dok KL ngn sist aku ..HANIS..tiap2x hari kami bangun pagi n dah siap mandi..sebb org masuk ofis 8.30 pagi jadi before that dah siap n tolong kemaskan ofis paksu..setup sana-sini bukak econ pasang line tepon kemas pantri bukak computer..pasang lagu skit n kutip2x la apa-apa sampah yang ada..kami berdua wat ehsan kat ofis paksu. xder bayar gaji tau..bila staff datang jadi bleh lah kuar jejalan kat Pandan Kapitol Mall..wah banyak baju cecantik dan jacket jeans lelawa..RM 40 jer plak tu..aku termangu dan target nak beli next week bila aku balik nanti ..hehe jadi bolehkatakan tiap2x hari tgh melepak jejalan di situlah...
satu gik pi lepak Jaya jusco kat Taman Maluri..pastu jumpa satu buka consice civil engineering handbook yang sangat best..sebb ada gambar bending moment..dan aku ni x pandai bending moment hehe..dan berharga RM 83.30 shj. tapi aku xder ongkos dan booking jer buku tu untuk dibeli dimasa akan dtg..

itu ajalah kehidupan aku sepanjang berada di KL ..jadi bertambahlah wish list aku untuk barang-barang semasa yang perlu dibeli. jacket jeans dan buku handbook tadi..



malam yang panjang


longest night ever before went for holiday break


well..tonight is the night before i take a break at home, kg soeharto..my class is the only class who have not finish their lecture. Well, it because we'll learn with experiances person which is Puan Wafty..she's nice actually but for certain people who do not know her may be will think otherwise.
then..dis night i need to settle everything that listed for this week...b4 holiday: this is ma..(my) list:

1. finish my tripple P planning and scheduling with tan, lewis and fendy
2. complete my EIA report as soon as possible submit thursday b4 2.00 pm
3. wait for entrepreneur group discussion but no discussion at all..do work your own and submit to our company chairman..dato' ir haji mokz..
4. try to derive adv. hydraulics formula about the sediment CD..but no solution..end-up feudup and sleep. suppose to submit thursday b4 4.00 pm
5. Print all 6 copies of my resume to bring it home and distribute it around KL on dis monday
6. Want to do miss azlina assignment or not..after think twice..i've neglected it..what to do..its already 2.00 in the morning..i'm exhausted already..cannot ever think to do it..sory miss
7. pack my things to wake up earlier and ride my bus at 9.00 am infront UMP.

That's why I tought..tonight is my longest night that fill with a lot of work, meeting,discussion and assignments..what to do da..? i'm really an enjoyable final year students..love my Ump.
ok chow now..ive got to sleep at 3.oo am..bye bye n sayonara minna..


I woke up earliar today just to do a few things such as taking shower, continue my surf about heavy metals and market anylisis furtermore read bloggers blog. Suddenly I found these:

4 mistakes that blogger have done in their blog that will affect to the visitor/reader.

Seldom update - nowdays, many kind of blogger who write their blog just for adsense, only post 2-3 high paying keyword content and let it be. No more update Too many posts - it look a like you spamming in your own blog :p Here we talking about quality not quantity

emm..i like to update may blog..just my blog theme is my memories so it have to full with ma memories. memories exist each days...(apala in orang..)

Using rude word - some reader dont like to read entries that full with f word (got it?)

terasa plak..sometimes I'm using it but it is really need to be use for some situations..maa..

Blog layout - for me when i come to somebody blog, if the background to0 dark, font to small, lots of image to load, and many more, the percentage to me to click the “X” is higher compare to site that clean and fast loading.

my blog background is dark too, small font and lots of image..(wa..betul2x perli blog gua)

Not interactive - reader will feel appreciated if their comment being reply. So always give a good respond to your commentator

i dont give option for comment in my blog (well x tau lagi codingnya so x wat)..but i'm comment in shout box..

From all the mistakes..i feel terible at first. Am my blog a sinner who done all this mistakes..well i just a teenagers that love avril lavigne and My chemical romance..of course the design is some kind teenage world..black..pink with some additional lyrics and songs..

However thansk for the comment..and I'll may be change it when I'm turn grownup enough to put some formality and informative features in my blog. For now this is my favourite space ...elliashah.blogspot.com

osha..ngeri and scary

scary and unbelievable OSHA seminar...

hari ni aku ada seminar OSHA..pada siapa x tahu OSHA adalah occupatinal safety and health association..dan penceramah adalah en rafie dari wakil CIDB pekan..seminar ini adalah penting untuk kami student final year sebab kena dapatkan green card untuk bolehkan kami kerja kat site lebih dari 4 jam..well we are civil engineers mestilah nak duduk site lelama...berbanding dok ofis econd..
pastu nak dijadikan cerita..memang semangat penceramah
kita ni tetapi seminar pasal kesihatan dan keselamatan ni macam membosankan..pada mula-mulanya..
kemudian....
kami disajikan dengan pelbagai video dan gambar yang boleh menyeksa jiwa dan batin kami dari pagi sampailah petang..berjam-jam lamanya menahan seksa..sungguh menakutkan dan mengerikan..
namun aku sentiasa membulatkan mata untuk mengamati setia
p detik gambar dan video yang dipaparkan..memang lah sampai kembang rasanya perut..hehe
so nak share ngan u all semua about the pic..pasal
video memang x bleh nak papar sebb video depa cam sulit x mo kasi..jadi tgk pic dah cukup ngeridah..jadi have a look and jadikan ikhtibar yer untuk semua orang..


UTAMAKAN KESELAMATAN ANDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rasanya cukuplah ini sj sebb aku pun dah x larat nak upload..(ngantuk smbil nak muntah huhu)..apa-pun ingatlah mereka yang anda sayangi..jadi sentiasa jaga diri sendiri ok..yeye saya dah dapat green card..(tp gambar hitam..ishish)


minggu malas dan buhsan

minggu malas dan buhsan!!!!
minggu ni adalah minggu 7 pembelajaran di UMP..jadi tinggal 7 minggu lagi untuk diteruskan sebelum melangkah ke praktikel aku bulan disember ini..
banyak masa terluang minggu ini namun sifat malas aku mengatasi segala-galanya pada minggu ini. Target aku minggu ni nak siapkan 3 experiment untuk final projek aku tetapi lab dan pegawai sainsnya plak cuti 4 hari ..jadi aku x tau nak wat apa dengan masa aku yang free banyak sangat ni..
patutnya aku pi update pasal industrial training tapi sebabkan dah terlalu banyak sgt prosedur kat hepa..(student n alumni)..untuk gunakan tepon n fax dia..kononya hanya registered and approved program jer bleh guna..kalo camni susah la bang hep oit...susah kan student jerlah tau..aku pun x taulah entitled hepa untuk apa??..(pedulilah diorg nya ofis)...
aku sbnrnya nak sgt amik master kat UMP tapi biler pikir balik aku akan jumpa dengan staf2x yang macam ni ..aku rasa baik x payahlah..nak ke berkawan dengan mereka yang sememang x berkenan di hati ini.. rasa hipokrit plak bile berada dengan mereka ni tapi kita optimistic..ler...its ok kot..
jadi baik aku kerja dulu..tapi bolehker mampu ker and layak ker..aku ni nak pi kerja bagai seorang civil engineer..wellwellwell..its challenges and difficult..
bila dah final year ni memang aku rasa aku x layak nak wat apa-apa..aku ni x bagus sungguh..aku saja yang tahu perihal diri aku camna..walau camna kwn2x aku support aku..aku jer tau yang aku ni x bagus..but i dont know and tired to improve myself..
back to old stories..
then..banyak masa terluang tadikan..kami pun pergilah buang masa dok tangkap gambar untuk kad matrik baru..ceh..muka cam cipan jer tangkap gambar..ketara giler..bencilah..dah lah akak yang jaga tu garang giler dan karek..kutuk 2x fakulti aku..dia tu ntah bagus ke dok..nak hina-hina orang cam gitu..well pepaham lah..dah lah lambat..x punctual..ingat sejuk ke pepetang terik ni..rimas..sebb tu semua gelisah saja nak tangkap gambar..please ler understand student..nak ktorang treat professional..but diorang pun xder professiolism...
ntahlah...apabila buhsan ni dan malas inilah jadinya..semua yang dibuat dalam hidup serba x kena..wakakah..pastu aku balik bilik main game hampir 6 jam gaklah..bentilah kekejap nak solat dan pi tandas...huhu
nilah kehidupan aku untuk minggu ini..kepala otak aku hanya pikir nak balik umah sahaja ni..dah malas dah nak pikir pasal assignment dan PSM dan aku nak terus pergi balik umah dan mintak kerja la woii..
mama..saya mahu pulang..pulang...
mama wait for me..!!

sukaneka...

sukaneka....

[Upload your own video]

so much fun during civilian fraternity...senior win most of the games..means we have place for each games..and tankx guys coz gave gurls one of the hampers..penat sokong akhirnya terbalas..juger..

pic ..sukaneka..

tarik tarik tarik..akhirnya menang huhu
faliq main kelapa pun skill bowling..mana x menangalah ayunya main payung warna warni nie..us..we..semasa tunggu hadiahpic ngn hamper yeye..sila perhatikan kedudukan nuzul (oren)gerakan berani mati nuzul dalam 2 saat

memang seronok weekand tu..coz dapat reramai happy ngn bdk kelas..may be we should do this a lot..but sometimes there is someone that make the day worse..like old days..hehe just love my friends...


weekand x tau nak wat apa..buhsan walaupun banyak giler kerja

weekand x tau nak wat apa..buhsan walaupun banyak giler kerja

tatkala buhsan ni. memang x tau nak wat aper..kerja aku mengadap laptop...asyik2x tengok gambar and surf tenet..itu jerlah..jadi bila dah tengok gambar kerja aku ni upload dalam blog ler...

teringin nak pamerkan koleksi gambar phone motorola aku..v360..x silaplah. sepanjang lalu antara perkara yang aku pickan dalam phone aku ialah:

malam gurls memakan..gambar aku xder lah..yg ada ma prend jer..



group entrepreneur aku. bukan nak kata tapi aku suka group usahawan aku..just feel different. so bersungguh..


me n ma adik..watching H.potter at times square after ma interview at cidb..pakai baju kurung lorr..cian adik aku nak tgk sgt jd pi temanlah..

at times square with her guiter kesayangan
adik laki aku ni skunk di ALAM

kualiti pic x berapa baik apb malam..n mudah goyang..tapi x kisahlah layan ajalah yer....

ehm ada banyak lagi gambar sebenarnya haha..then next is want to insert video in ma blog..nak try pasal sukaneka..lawak..





psm ku..amik sampel

my final year project!!

what is final year project? student keep busy doing it all days morning and night but does'nt know the purpose of the project or other called thesis..

in ump people started carried out this thesis when there in semester 6 or and as a civil engineering students i've more interest in making thesis majoring in environmental subject.

because of that too, i've taken EIA (environmental assesment Impact) as my elective during my final year. It is not that much my likes to the env. subject. It just the subject more easier and less calculation. I'm damm worse in maths and calculations..eventough i like structure and design subjects.

My topic is heavymetal along sungai kenau at sungai lembing ( such an idiot topic) well i'm actually forgot what my topic is. Majoring more to sedimentation and required me to collect all water and soil sample at the case area. My case area would be the sungai lembing. Sg lembing is my supervisor tempat asal usul lahir sana. Everyone knows my supervisor, his name is Prof Madya Dr Harun Shah bin Mat Zin. I'll memorized his name.

Last thursday, I accompanied by my supervisor and Mr Razi (my geotech lecturer) went to Sg. Lembing to take the samples. It was warmlt to arrive at sg lembing and saw how friendly my supervisor was. Well his quite different when in university. But there at his origin place, everyone seem to notice him and acknowledge his present. Seem our missconcept about our Prof begin to clear a little bit. What to do his my supervisor , I need to have a good relationship with him. Final year project is the marks and priority.

Then we went to see the ex-mining area, it is such a huge mining but already destroyed buy people who mogok last time. Actually if it still exist until now i'll believed that Sg. Lembing and Pahang will be so advance and develope in da future.


See the place now, lack of development and still peace in their origin natural pace.

After that I straightly went to take my soil samples.This is my first check point to be the source of heavy metal and benchmark to allocate where heavy metal occur in the extention to stream.


and the soil samples are. I'm taken only four sample in order to determine ferum, copper, cadmium, aluminum , arsenic, and ect. Don't remember what is it?


Below we can see there 's blue color on the rock. Well base on what Mr Razi said, it is ferum so i'll take it the picture. Well who knows abou rock when we see it? Wow cool to be an Geotechnical engineeri guess. Someone who loves about soil and rock. Geotech eng. rock beb.


my 2nd checkpoint, water samples. Yucks ugly dirty jijk and yellow water. It's still undisturbed samples and definetely there is existence of heavy metal there. Believe it or not.

then the samples are........

we can see where the heavy metal would flow, these are the path of stream.

before we went to the 3rd point, we have a little viewed where is the mining hole. The entrance to get the mines..see yeah

see 1, 2, 3 and 4 entrance to the hole...(donno wat to call it ..hole i guess)

the front door and stair donno where to?


the inside of the entrance..but ill already closed and no one can enter more further inside the tunnel. It's exciting if someone could explore inside it. Very challenges experiance right. Who knows there is death body inside and never been found? wakakah

That's it my activity of sampling and after that we went to visit the Sungai Lembing Museum..well not much picture can be taken because my cam its lack of memory. ( no memory in memery stick) so i just tour in it. It is such a beautiful museum. May be my friends can pay a visit there right.



the small model to show the exact figures of the larget mining factory in malaysia. It has 8 -10 level in the ground. Unbelievable men..huge damm placed.

I think this enough about my FYP. This is just some informations i want to share with my friends. Any question about it dont hesitate to ask me. Ok Just have to go because this evening Perkasa have a program name Civilian Fraternity. Such a cute name..I masuk sukaneka tendang bola kena kon. Well chow dulu...wanna have fun.