camni citer pnjngnye?

rujuk post sblum <>

demi menjwb soklan ahli MOL zaini pasal 5 dishes kene tau br kategori pandai masak..wooo

aku pun jwb, camni.
once ko tau masak kari maksudnya tau masak guna santan, jadi ko bleh mask per je bende berlemak krim santai ko nak rendang, burbur kacang, cha-cah, pengat, sayur santan dan sesantan sesantero dgnnya..skang ko dah terrorlah msk resepi santai..ops santan

dah pandi santan resepi tumiskan resepi tersebut dan campur dgn cili api, jangan luper garam dan msukkan ikan/ayam. maka tetiba tau masak lemak cili api. kan dah tau resipi no 2 ni.

pastu bende tumisan bercili. maka bleh lah wat nasi lemak, sambal tumis, ayam merah, sambal telur, sambal tempe goreng (favourite org banjar n jawo), sambal tahu, sambal sayur, sambal ubi dan beribu jenis sambal dan lauks.. maka huslter lah korang dlm lelauk sambal nie..

asam pedas..woo lazat dan sedap..
macam-macam asam ada bleh masak. asam pedas, masin, masam, ikan pekasan, ikan pedas ikan masam semua bleh, kalo dha tau tumis cili, belasah jer masukkan lebih asam keping dan air dlm mskan, jgn luepr gula dan grm secukup nya, jgn lebih nanti drh tinggi. tapi yg kurang darah makanlah lebih garam. jadi anda sudah terror dish yg ke 4. kekwn memang terrorla..

last sekali wat sup. ada sup sayur, daging, ayam, ikan, telur. sup pedas, masin, masam n tomyam pun ada. yg beza just ingriedient sikit. pandai wat satu sup jer..korang tukartukatlah isinya. yang paling penting tumisannya..pastu replace lah ayam ke daging ke telur ke sayur dsbnya..huhu..

itulah crnya..tau 5 jer dishes..anda akan tau masak semua nya sekali, refer je buku resepi.
amacam ..semua dah terror masakklah kan..huhu. cubalah nasihat ku ini, pepandailah practice yg lima ni dulu, barulah pi masak benda lain..

yg benar,
chef TWO

1 comment:

Anonymous said...

wahaha..ak pon da taw kelima2..jd ak dak terror la erk..waahahaha..