GEMUK

Kegemukan adalah dimana berat badan kita melebihi 20 peratus beratus ideal. Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan. Maka akan penyebabkan berlaku pengumpulan lemak dibahagian bahagian tertentu badan.

Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

Gemuk Air
• Badan mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.
• Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

Gemuk Angin
• Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.
• Mudah mendapat sakit kepala.
• Apabila mengambil set ini, akan kerap mengeluarkan angin dan mengalami pening kepala pada peringkat awal.

GEMUK AIR dan GEMUK ANGIN : Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasai lengan tangan mengelambir dan lembik.


Gemuk Daging
• Badan berasa berat dan pejal.
• Mudah penat apabila melakukan tugas harlan.
• Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin mi kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
• Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan

GEMUK DAGING : Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasa pejal dan padat.

Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

P/s ANDA GEMUK YANG MANA, PIKIR-PIKIRKANLAH ...SILA SEDAR DIRI YER

9 comments:

ungufaiza said...

haha..ak gemok daging kot..patutla ssh nk turun..
weh..ksik la treatment skali nk rawat mneda nie..heh..~

`narumi said...

post ne ditujukan kepada 'anda' yang membaca atau 'anda' yang menulis?

Mohd Hazaruddin said...

waaaaaaaa!
ko kutuk aku!

elliashah said...

@narumi..

posting ini ditujukan khas buat sesiapa sahaja yang merasakan kegemukan didalam dirinya itu.

anda terasa jugak ker..haha

elliashah said...

@ pija

nak treatment dari org yg gumuk jugak ker
haha..

ok sini ada beberapa petua..

1. ko jgn makan nasi tapi tak mungkin boleh buat benda ini. jadi abaikan, melainkan ko sanggup beli beras perang dan masak hari2x kat bilik

2. kalo orang belanja piza secret recepi sushi ramen cakes tomyam tanjung lumpur dan lain-lain ko janganlah ikut..haha..sanggup

3. kurangkan makan daging merah, ayam dan bende2x bergoreng. kalo boleh ko makan sup sayur ker, pindang, masak asam, makesure makanan tersebut bukan dr jenis yg bergoreng.

4. minum air masak kene 3 liter sehari mean kalo botol kecik kena habiskan dalam 6 botol kemudian botol besar dalam 2 botol

5. jgn ever2x skip meal complete set tue.. sbb kekerapan kita makan menentukan kadar metabolisma badan. kalo kurang makan tapi banyak maka slowlah badan ini membakar lemak. tapi byk masa membentuk lemak tepu.

6. kurangkan garam dan gula dalam masakan anda dan air milo, teh kopi anda ok.

7. pergilah jugak turun jogging kat ump tue yer pepetang. kalo jejalan selama 1jam sambil membuat pernafasan yang betul. dah cukup baik. jadi cam uddin yang rajin jogging. kalo nak best pergi gym tapi kene ada couch br best skit burn calori treatment.

8.kurang makan akan menyebabkan kurangnya vitamin sbb kekadang x mampu beli makanan berkhasiat. jadi amalkan suplimen vitamin agar dapat menimbal balik jumlah protien yang hilang dr badan sendir. mungkin boleh amalkan double x nutrilite. complete semua vitamin.

9. makan buah betik

itulah sedikit maklumat ringkas dari budak poyos..(cuba nak wat apa yang disarankan) mari cuba bersama-sama.

NOR ZARINA said...

hahaha...nk tau cr yg lebih baik atasi kegumukan mcm ni?? hihi..sy ada crnye..berkesan tau!!~ huhuhu.. jom ramai2 pm sy yer..termasuk la si penulis..kui kui

elliashah said...

haha..
akhirnya miss zarina visit my blog

hehe..camne nk pm zarina ni..
add me ym lorr..

NOR ZARINA said...

owh..terlupa plx..
dlm proses mendonlod ym..hehe..
laptop ambe hang hr tu sbb kn ym ni..
ambe donlod balik le k..
jpe di sn!!~ =)

elliashah said...

yes baik misz zarina
wait for ur id..to visible ok..

pasal tut..rahsia antara kita berdua..
tak sabar tunggu update dr u.. huhu